Otomobil News Temmuz 2018 | Page 23

otomobilnews

Türkiye ’ nin otomobil e-dergisi

Yaz mevsiminde otomobil kullanırken ısınan havanın etkilerini küçümsememek gerekiyor . SEAT uzmanlarına göre 35 derecelik bir kabin sıcaklığı sürücünün tepki süresini 25 derecedeki tepki süresine kıyasla yüzde 20 oranında yavaşlatıyor ; bu da kanda yüzde 0,5 oranında alkol varken otomobil kullanmakla aynı etkiyi yaratıyor . Bundan dolayı sürücü kabininin serin ve havadar olması önemli . Aşağıda en sık yapılan hataların bir listesini ve klimanın nasıl daha verimli bir şekilde kullanılabileceğine ilişkin bazı ipuçlarını bulabilirsiniz :

1 ) Otomobile bindiğiniz anda klimayı en yüksek güçte çalıştırmayın : Yaz aylarında açıkta park edilmiş bir otomobilin kabin sıcaklığı 60 dereceye kadar çıkabiliyor . Birkaç kolay adımda bu sıcaklığı yaklaşık yarım saat içerisinde 25 dereceye kadar düşürmek mümkün . En sık yapılan hatalardan biri klimayı en yüksek güçte çalıştırmak . SEAT Teknik Merkezi mühendislerinin ilk önerisi “ Klimayı açmadan önce bir dakika için kapıları ve camları açmak . Bu basit işlem sayesinde “ içerdeki sıcaklığı doğal yolla düşürebilirsiniz .” Havalandırdıktan sonra otomobilinize binebilir , kapılarınızı kapatıp klimanızı açabilirsiniz .
2 ) Hava devridaimi modunu açık bırakmayın : En sık yapılan hatalardan bir diğeri . Çünkü bu mod açık kaldığında “ camlar buğulanıyor .” Uzmanlar bunun yerine Otomatik modu etkinleştirerek “ hava akışının daha kontrollü ve verimli bir şekilde sağlanabileceğini ” vurguluyor .
3 ) Sabah hava serin olsa da klimayı çalıştırın : Avrupa ’ nın neresinde olduğunuza bağlı olarak yaz aylarında bazı sabahlar serin olabiliyor . Yine de “ ısıyı yüksek bir dereceye ayarlayacak da olsanız klimayı açarak ” dışarıdaki hava yavaş yavaş ısınmaya başladığında camların buğulanmasını önleyebilirsiniz .
4 ) Havalandırma menfezlerini doğru yöne doğrultmak : Yazın yolcuların en çok kullandığı iki cümle , “ Klimayı biraz daha açar mısın ? Hiç soğuk gelmiyor .” oluyor . SEAT uzmanına göre çoğu zaman “ sorun sıcaklıktan değil , otomobilin içindeki hava akışının yönünden kaynaklanıyor .” Hava akışının otomobil içinde eşit bir şekilde dağılmasını sağlamak için “ menfezler doğrudan insanların yüzüne değil , yukarı doğrultulmalı .” Bu sayede “ hava otomobilin içinde dolaşım sağlıyor ve her bir yolcuya eşit oranda temas ediyor .”
5 ) Düzenli bakım yaptırın : Düzenli bakım yaptırın : Nasıl ki motor yağına , tekerleklere ve fren hidrolik yağına bakım yapılması gerekiyorsa , otomobillerde bulunan klima sistemlerinin de belirli bir bakıma ihtiyacı oluyor . Uzmanlar “ düşük hava akışını ve kötü hava kalitesini önlemek için ” her 15.000 kilometrede bir polen filtresinin değiştirilmesini öneriyor .
21