Orrefors Katalog SE Vår/Sommar 2023 - LEVEL 3 | Page 5

omgivning där naturen spelar en viktig roll . Så låt oss börja från början .
Uråldrigt glas - 8000 år F . Kr . Vid blixtnedslag och vulkanutbrott kan glas uppstå naturligt . Människor har sannolikt använt vulkaniskt glas ; obsidian , till spjutspetsar och knivar sedan urminnes ti der . Men för att bemästra en tillverkning av detta material krävdes skicklighet . Det började med glasyr som säkert upptäcktes av en slump när leran som använts för att forma kärl brändes . Om leran innehöll rätt kombination av salter och kalk kunde spon tan glasyr uppstå . Det skedde för 10 000 år sedan runt Eufrat och Tigris . Så småningom blev hantverket mer avancerat och i Egypten formades glasflaskor genom att man lindade smält glasmassa i form av en ” tråd ” runt en form i lera som sedan löstes upp i vatten . Blåsning av glas prö vades så småningom framgångsrikt i samma trakter under romarriket . Då spreds kunskap om glastillverkning till nuvarande Europa . I Syrien blev det mest konst färdiga glaset till under tidig medeltid och färdades på sitt vis längs med handelsvägarna .
Glaset sprids norrut - 1200-tal I Venedig kom kunnandet om glaset från Konstantinopel , Italien och Spanien . Man upptäckte att flodsanden i Po lämpade sig för tillverkning och Venedig var länge det europeiska glasets huvudstad tillsammans med Böhmen i Tyskland . Glasföremål blev en viktig exportprodukt för båda städerna . Vi är nu framme vid 1200-talet och hemlighetsmakeri et var stort . Att få till ett helt klart glas var ännu svårt , men när det lyckades kun de man bland annat tillverka perfekta speglar vilka både användes för inredning och som föremål . Ja , glaset tycks befinna sig i närheten av alkemin – tänk att få till dessa märkvärdiga ting av nästan ingenting !
Glastillverkningen i Sverige utvecklades förvånansvärt tidigt med tanke på landets perifera läge i förhållande till glasets kunskapscentra söderut . Eller kanske just därför – den som kunde ta med sig kunskapen fick här möjlighet att utveckla den . Redan på medeltiden tillverkades föns terglas till kyrkor och kloster lokalt . Sannolikt var det glasarbetare från Holland som kom med den nyförvärvade kunskapen och hittade en marknad i norr där det nu byggdes kyrkor för fullt .
Kungens glas – 1500-tal Gustav Vasa brukar tillskrivas den som bytte ut träkärl mot dryckesglas på slottet Tre kronor i Stockholm och även försåg alla de kung liga slotten med fönsterglas . Till en början med importerade varor , sedan genom att två italienska glasmästare satte upp tillverkning i Stockholm i början av 1500-talet , detta för att säkra tillgången . Ännu var man inte lika konstfärdig som vid de eu ropeiska glascentrana , men glaset hade definitivt hittat till Sverige . Och det var framförallt skogen som möjliggjorde produktionen . För även om glasets enskilda bestånds delar är billiga krävs stora mängder energi vid tillverkningen . Det gjorde att länder som England och Irland inte byggde upp någon större inhemsk glasproduktion före kolet och industrialismen , helt enkelt på grund av skogsbrist . Glasproduktionen blev i vissa fall till och med förbjuden där .
Skogen och människorna – 1700 och 1800-tal Den relativt snabbväxande barrskogen är alltså det förnyelsebara bränsle som utgjort förutsättningen för glaset i Sverige . Men att glasbruk i slutet av 1800-talet startas just i Småland beror på att det inföll en lågkonjunktur för en annan produkt : järnmalmen . Så var det i Orrefors . År 1726 grundades här ett järnbruk men under 1800-talet hade bättre malmfyndigheter börjat ut vinnas norrut och lönsamheten avtog . Johan Agust Samuelsson såg då en möjlighet : Spill från skog och sågverk kunde istället användas för att driva glashyttor . Mestadels var det burkar för lingonsylt och flaskor för bläck och Eau de Cologne som tillverkades i liten skala , det fanns ungefär 50 anställda här 1899 . När Johan Ekman från Göteborg köpte skogen 1913 fick han Orrefors Bruks AB på köpet . Här fanns då även kristallglastillverkning och tillverkning av fönsterglas .
5