Organen en orgaandonatie Dec. 2013 | Page 48

Donatiedossier

47

regelgeving omtrent donatie

Er zijn verschillende regels en procedures waar aan moet worden voldaan voordat een orgaan kan worden getransplanteerd. De belangrijkste aspecten omtrent donatie voor de ontvanger, donor en nabestaanden en arts worden hier beschreven.

Regelgeving t.a.v. de ontvanger

De 'match'

Wanneer er iemand overleden is wordt in het Donorregister bekeken of de overledene toestemming heeft gegeven om zijn organen te doneren. Is er toestemming, dan meldt de arts die de dood heeft vastgesteld de overledene aan als donor bij het orgaancentrum van de NTS. Zodra de donor op basis van medische criteria (screening) is goedgekeurd, worden door het orgaancentrum de beschikbare organen en/of weefsels aan de meest geschikte ontvanger toegewezen. Dit proces heet allocatie.

Mensen die een orgaan of weefsel ontvangen hebben na een moeilijke periode van ziekte, operatie en herstel eindelijk zicht op een gezonder en aangenamer leven. Maar getransplanteerden moeten ook nog regelmatig terug naar het ziekenhuis voor controles, medicijnen innemen tegen afstotingsverschijnselen en gezond (blijven) leven.

Stappen voor het ondergaan van een transplantatie

Voordat een patiënt een orgaan kan ontvangen, moeten de volgende stappen zijn doorlopen:

- De behandelend arts verwijst de patiënt door naar het transplantatieziekenhuis

- De arts van het transplantatieziekenhuis meldt de patiënt aan bij de NTS

- De patiënt wordt op de wachtlijst van Eurotransplant geplaatst

- De NTS stuurt de rekening voor de wachtlijstregistratie naar de zorgverzekeraar

- Wachttijd

- Het orgaan komt beschikbaar via Eurotransplant

- Transplantatie in transplantatieziekenhuis

Anonimiteit

In de Nederlandse wetgeving is vastgelegd dat de NTS geen informatie over de identiteit van de donor mag verstrekken aan de ontvanger of aan de behandelend arts. De NTS mag alleen aan de behandelend arts informatie verschaffen over de medische achtergrond van de donor, zodat de arts een beslissing kan nemen over het wel of niet accepteren van het donororgaan. Hiermee wordt de privacy van de (familie van de) donor beschermd.

In het kader van de privacybescherming van alle betrokkenen is het ook niet mogelijk om persoonlijk contact op te nemen met de nabestaanden van de orgaandonor. Wel kunnen ontvangers van een orgaan of weefsel een, weliswaar anonieme, dankbrief sturen naar de nabestaanden. Ontvangers die daar behoefte aan hebben, kunnen contact opnemen met de NTS. De NTS neemt vervolgens contact op met de transplantatiecoördinator die bij de donatieprocedure betrokken was. Deze vraagt de nabestaanden of zij prijs stellen op deze brief. Is dit het geval, dan wordt de dankbrief doorgestuurd.

Een transplantatie is een heftige ingreep en heeft de nodige consequenties. Welke dat precies zijn, hangt onder andere af van het getransplanteerde orgaan. Klik hier voor een schema met linkjes voor de consequenties per orgaan per transplantatiecentrum.

Een match tussen een (overleden) donor en iemand die op de wachtlijst voor een transplantatieorgaan staat