Organen en orgaandonatie Dec. 2013 | Page 30

de nieren

29

Ligging

Ieder mens heeft een hart, twee longen en ook twee nieren. Een linker en een rechter. Ze liggen aan de rugzijde van ons lichaam tussen de bovenrand van het bekken en de ribben. Een gezonde nier heeft de vorm van een boon die ongeveer 12 cm lang is en 160 gram weegt.

De nieren bestaan uit drie delen: de schors, het merg en het nierbekken.

Schors

De schors is de buitenste laag. Hierin liggen zogenaamde nefronen. Dit zijn kleine filtertjes waar het bloed van de slagader doorheen wordt geperst. De filtertjes zuiveren het bloed en halen er overtollig vocht uit. De vloeistof die zo ontstaat, heet voorurine.

Merg

De filtertjes maken een grove schifting. In het middelste deel van de nieren, het merg, vindt een fijnere filtering plaats. De voorurine stroomt er door buisjes die in een piramidevorm liggen. Nuttige stoffen en een deel van het vocht worden weer opgenomen.

Nierbekken

De rest van het vocht en de afvalstoffen stromen naar het nierbekken (pyelum). Deze vloeistof heet urine. De urine stroomt van het nierbekken via de urineleider (ureter) naar de blaas en dan via de urinebuis (urethra) naar buiten.

Per uur stroomt er ongeveer 60 liter bloed door de nieren. Dat betekent dat het bloed elke dag meer dan 200 keer door de nieren stroomt en wordt gezuiverd.

De nieren en bijnieren met hun verbinding naar de blaas (de urineleider) en de urinebuis

Functie

De nier is een uiterst slim en complex orgaan met veel verschillende functies. Goed werkende nieren zijn voor de mens dan ook van levensbelang. Maar ook met één nier is een normaal leven mogelijk, want de bloedzuiverende capaciteit van gezonde nieren is heel groot.

Onze nieren hebben vier belangrijke functies:

1. Afvalstoffen uit het bloed verwijderen

Ze filteren de afvalstoffen van de vele stofwisselingsprocessen in ons lichaam uit het bloed. Wanneer dat niet gebeurt, zouden we binnen enkele weken door ons eigen lichaam worden vergiftigd.

2. Vocht- en zoutbalans regelen

Het lichaam bestaat voor 2/3e deel uit water en kan alleen goed werken als de hoeveelheid vocht zo veel mogelijk gelijk blijft. De nieren zorgen daarvoor. Na veel drinken produceren ze bijvoorbeeld extra urine en bij veel zweten minder. De nieren zorgen er ook voor dat de hoeveelheid zouten in het bloed binnen bepaalde grenzen blijft.

Klik hier voor een filmpje over de werking van de nieren