de longen
22
Dit slijm voert afvalstoffen af, zoals ingeademde stofdeeltjes en bacteriën. Daarnaast transporteert het verteringsstoffen van de alvleesklier naar de dunne darm. Bij mensen met CF is het slijm door een genetische afwijking uitzonderlijk taai. Het kan daardoor zijn functies onvoldoende vervullen, met als gevolg dat organen zoals de longen, alvleesklier en lever steeds slechter gaan functioneren.
Longfibrose - longtransplantatie als oplossing
Longfibrose is een zeldzame chronische aandoening waarbij te veel littekenweefsel (ook wel bindweefsel genoemd) in de longen wordt gevormd. Hierdoor functioneert het longweefsel minder goed. De medische term voor dit littekenweefsel is fibrose. Longfibrose is een verzamelnaam en kent vele vormen.
De longen zorgen voor de zuurstofopname voor het hele lichaam. Als het longweefsel verdikt door de littekenvorming kunnen de longen onvoldoende zuurstof opnemen.
Dit leidt tot klachten als:
• kortademigheid
• snel moe zijn
• weinig energie hebben.
• oorzaken van longfibrose zijn onder meer:
• inademen van schadelijke stoffen
• onderliggende reumatische ziekten
• gebruik van bepaalde medicijnen.
Relatie tot andere organen
De longen hebben relatie met verschillende organen. Ze hebben onder anderen een relatie met de milt, de dikke darm, de nieren en de lever. Elke relatie is belangrijk voor het lichaam. De miltenergie en de longenergie geven samen klachten van vocht of slijm in de longen, vocht (oedeem) in de enkels en een misselijk gevoel.
Ook kunnen verschillende longziektes een uitwerking hebben op andere organen in het lichaam. Wanneer iemand bijvoorbeeld Cystic Fibrose heeft bestaat de kans dat hij of zij ook last heeft van een slechter functionerende alvleesklier of lever. Verder kunnen longproblemen ook zorgen voor klachten als diarree (heeft te maken met de dikke darm, vooral bij kinderen) en huidproblemen zoals eczeem of puisten ontstaan.
Cystic Fibrosis - longtransplantatie als oplossing
Cystic Fibrosis (of: Cystische Fibrose, ook wel bekend als taaislijmziekte) is een aangeboren aandoening die (vooralsnog) niet te genezen is. Ieder mens heeft kliertjes in het lichaam die slijm afscheiden.
Op deze doorsnede is schematisch weergegeven dat de luchtweg van een patient met Cystic Fibrosis is versmald door een laag slijm, een bacteriële infectie heeft en dat er bloed doorheen stroomt