Organen en orgaandonatie Dec. 2013 | Page 16

de huid

15

Ligging

De huid (cutis) omhult het gehele lichaam; in de huid en er op bevinden zich talrijke zintuiglijke (sensorische) zenuweinden, en zweet- en vetklieren.

Functie

De huid heeft een beschermende functie, is een belangrijk orgaan tot regulatie van de

warmtehuishouding, heeft deel aan de stofwisseling, dient als uitscheidings- en

ademhalingsorgaan en heeft een uitgestrekt waarnemingsoppervlak.

De buitenste huidlaag heet epidermis (epidermis) en bestaat uit meerlagig epitheel (dekweefsel). De buitenste lagen verhoornen (=proces waarbij de cellen in de huis langzaam uitdrogen en afsterven) constant, terwijl de diepst liggende laag zich voortdurend deelt en nieuwe cellen vormt. Binnen in de eigenlijke huid ligt een speciaal spierweefsel dat bij contractie kippenvel veroorzaakt en de huidklieren tot afscheiding aanzet. Het los bindweefsel in het onderhuids celweefsel en de wijze waarop dit met de eronder liggende weefsels is verbonden, maken de beweeglijkheid van de huid mogelijk. Het onderhuids celweefsel is op diverse plaatsen in het lichaam, al naar gelang de stofwisselings-conditie, het geslacht en de leeftijd, verschillend ontwikkeld; ook andere factoren spelen daarbij een rol, zoals het beroep.

De huidklieren (glandulae cutis) worden onderscheiden in talg- en zweetklieren. De talgklieren (glandulae sebaceae) zijn met de haarwortelschede verbonden, en monden daarin uit met ongeveer twee of drie talgklieren. Met uitzondering van de handpalmen en de voetzolen komen zij over het gehele lichaam voor. De talg die de talgklieren uitscheiden, verhindert het uitdrogen van de huid en de haren. De zweetklieren (glandulae sudoriferae) liggen over bijna het gehele lichaam. Bijzonder talrijk zijn zij op de handpalm en de voetzool. Door het uitscheiden (excretie) van zweet wordt de lichaamstemperatuur geregeld en worden schadelijke stofwisselingsproducten uit het lichaam verwijderd.

Het haar (pili) bestaat uit een in de huid liggende onderhuidse wortel en de haarschacht, die zich boven de huid bevindt. Het verdikte deel van het haar, waarin zich de haarpapil bevindt, noemt men het haarbolletje. Voor de haargroei zorgen de op de haarpapil liggende cellen.

Om de lichaamstemperatuur adequaat te kunnen regelen, heeft het lichaam informatie nodig over de temperatuur van de buitenwereld; voor die informatie zorgen de thermoreceptoren in de huid.

De tactiele receptoren liggen aan het huidoppervlak. Tastgewaarwordingen worden op grond van ervaring en met behulp van alle zintuiglijke organen, voornamelijk van de gezichtsorganen, gelokaliseerd en gedifferentieerd (=zich verschillende ontwikkelen).

Tussen de epidermis (bovenste laag) en het onderhuisbindweefsel ligt de lederhuid.

De opbouw van de huid

Uitleg over de verschillende lagen van de huid, door middel van een filmpje.