Şu an modası geçmiş olsa da tanıdık gelecek bir oyun görüyoruz burada . Topaç çevirme . Bu oyunda çocuklar topaçlara sıkı sıkıya dolanan ipleri hızlıca çekerek onları olabildiğince uzun döndürmeye çalışırlar . Hem topaç oyununda hem de tablonun alt kısmındaki çember çevirme oyununda , çocuklarda var olan yarış ve rekabetten doğan heyecan gözle görülmektedir .
Buna ek olarak bazı araştırmalar dönen cisimleri izlemenin gerginliği aldığı ve rahatlayıp güvende hissetmeyi sağladığı sonucunu ortaya koymuştur . İşte tam bu yüzden genellikle gergin ve huzursuz hisseden otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar kendilerini rahatlatabilmek için çamaşır makinesini ya da dönen başka cisimleri izlerler .
Bu kesitte aşık kemikleri rastgele havaya atılıyor ve yere düştükten sonra belirli kurallar dahilinde toplanmaya çalışılıyor . Oyuncular da kazandıkları kemikleri eteklerinde ya da sepetlerde biriktiriyor . Sizce en çok aşık toplayan kişi diğerine
‘ Sen kiminle aşık attığının farkında mısın ?’ demiş midir ? Evet tahmin edeceğiniz gibi yıllardır kullandığımız bu deyimin temeli tam da bu oyuna dayanıyor . Bu örnek adeta oyunun kültürü şekillendirme gücünün , en az kültürün oyunları şekillendirmesi kadar güçlü olduğunun kanıtı niteliğindedir .
15
FKDAL Kültür , Sanat , Edebiyat Dergisi No : 2