Så blev forårssemesteret skudt i gang i Det Juridiske Rådgivningsteam , og der er fart over feltet : Vores primære samarbejdspartner , Center for Myndighed – Socialpsykiatri og Udsatte Voksne - flyttede i januar ud af deres hidtidige lokaler på Hermodsvej i Åbyhøj , og ind i et stort nybyggeri på Grøndalsvej i Viby , sammen med Center for Voksenhandicap og Center for Børnehandicap . DSR kigger dog fortsat forbi hver mandag til klienthenvendelser , i dette semester i form af Lene Dall-Hansen , der har valgt at fortsætte som frivillig , efter at have været gældspraktikant sidste semester . |
men det har også været en kæmpe hjælp i forhold til de nye praktikanters opstart dette semester . De har således haft god gavn af at kunne spørge om hjælp og få gode råd og erfaringer fra andre økonomer , der oven i købet har kendskab til målgruppen .
Af de nuværende praktikanter har vi i DJR fået tilknyttet fire dygtige folk , og i skrivende stund har de nu været i gang i en måned . Det er aldrig helt nemt at være ny , men de har alle sammen klaret det godt , og er alle et godt aktiv til afdelingen .
|
|||||||
Og Lene er endda langt fra den eneste , der har valgt at blive efter endt praktikperiode ; vi har faktisk været så heldige i DJR , at beholde hele fem af sidste semesters gældspraktikanter , der nu i stedet fortsætter som frivillige medarbejdere . Dette er noget , der bestemt er meget værdsat i særdeleshed af mig selv og selvfølgelig også af de frivillige ansatte jurister i projektet ,
Hjerteblod & donorblod Af Sarah Sieker Juhlert
I Danmark er der cirka en kvart million aktive bloddonorer , der jævnligt besøger deres lokale sygehus for at give blod . Alligevel mangler der i 2013 ca . 30.000 donorer på landsplan for at leve op til efterspørgslen .
På trods af indtil flere kageordninger i husets afdelinger er vi faktisk en stor gruppe sunde og raske mennesker hos DSR i Aarhus , der er oplagte som aktive bloddonorer de næste mange år . Derfor blev det i samarbejde med Blodbanken i Skejby arrangeret , at hvis vi ville komme forbi blodbanken en onsdag i februar og stille vores blodårer til rådighed , så ville de til gengæld sende alle de taxaer , vi skulle bruge til transporten . I alt endte vi med at være 24 ansatte , der tog af sted , og for de fleste var det for allerførste gang . Når man donerer blod tappes man for 450 ml blod højst fire gange om året , og hver portion kan redde op til tre menneskers liv . Af det donerede blod benyttes 39 % til behandling af kræft , 20 % til bekæmpelse af hjerte- og lungesygdomme , og 41 % bruges til andre patienter , for eksempel ved operationer og førstehjælp ved trafikulykker . Da jeg var af sted den onsdag , var det med sidste hold af tilmeldte , efter en dag hvor jeg – som dagen skred frem - kunne
|
De næste måneder fokuserer vi primært på at øge klienttilgangen og videreudvikle vores samarbejde med de tilbud , hvor vi laver rejsehold , og internt er det hensigten , at flere af de medarbejdere , der står i kø for at få lov at komme med ud , skal have lov at prøve kræfter med den direkte rådgivning overfor målgruppen . |
konstatere flere og flere af mine kollegaer på gangene med en klump vat tapet fast i det ene albueled . Af de fire vi var af sted , var vi tre eksisterende donorer og én ny , der således skulle tappes første gang , men i blodbankens venteværelse kunne vi kende flere ansigter ; det sidste hold , der havde været inde at blive tappet , var endnu ikke helt færdige . Vi udfyldte de elektroniske skemaer med spørgsmål om de mest almindelige karantæneudelukkelsesregler , og var også alle inde at tale personligt med blodbankens sekretær . Herefter sad vi og småsnakkede i venteværelset , mens vi ventede på at blive kaldt ind .
Det er altid lidt spændende , når tapperen fører én ind til briksen . Hun tager ens blodtryk , spænder en elastik om ens overarm , desinficerer området og så stikker hun . Det gør lidt ondt i et splitsekund , men så er det væk igen , og man kan se på hendes bevægelser , at hun har gjort det her rigtig , rigtig mange gange . Slangen fra nålen bliver rød med det samme og inden man får set sig om , kan man se at der kommer blod i den lille pose ved siden af briksen . Jeg kan ikke mærke at blodet løber ud af min arm , men jeg får et gummihjerte i hånden at klemme om , og det føles alligevel rart , at skabe lidt modtryk til trækket i nålen .
|
Imens jeg ligger på briksen spørger sygeplejersken mig , hvad jeg hedder og hvad mit CPR-nummer er . Hun skal være helt sikker på , at jeg er den rigtige person , og at jeg passer til » min pose «. Hun får også en anden sygeplejerske til at tjekke både mit navn , mit CPR-nummer og det tappenummer , der står i de papirer , som kæder mig og min portion blod sammen . Og så spørger hun mig , hvad jeg vil have at drikke : Cola , juice eller en øl ? Jeg vælger en Pepsi max og får også en Guldbarre med til senere .
Mens jeg venter på , at blodposen bliver fuld , kigger jeg lidt rundt på de andre bloddonorer . Et par stykker – en ung pige og en midaldrende mand – har jeg aldrig set før . De andre er alle sammen mine kollegaer , der enten er her igen-igen , eller som er ved at blive stukket for første gang . Det er lidt hyggeligt at være her sammen på den måde , også selv om vi ikke rigtig kan snakke sammen , så længe vi er på briksen .
Nu er posen fuld . Det tog ikke engang ti minutter . Hun tager forsigtigt og hurtigt nålen ud af min arm , sætter en lille tot vat hen over hullet , strækker min arm i vejret og sætter min tommelfinger på vattet . Jeg er færdig . Der er ikke noget at mærke , men jeg skal blive siddende lidt på briksen og drikke min cola færdig og slappe af . Det der med at sidde stille og være tålmodig er dog ikke min allerstørste force , og jeg får åbenbart lavet en bevægelse , så min arm begynder at bløde igen . Jeg kan slet ikke mærke det bløder , men jeg kan se at vattet er blevet helt rødt , og at det løber lidt derfra .
|
Sygeplejersken er dog helt rolig , og med vanlig rutine og et smil lægger hun tryk på hullet et øjeblik , tørrer min arm ren og giver mig en ny hvid vatdims på , mens jeg får besked om at ligge helt stille med armen i vejret . Det gør jeg så denne gang .
Tapperen smiler til mig , da jeg er blevet færdig med min cola og går ud til mine kollegaer i venteværelset . Hun siger tak for hjælpen , og jeg lover at hilse alle mine kollegaer hjemme på kontoret , og sige tusind tak for deres indsats og deres blod .
• Blodet udgør ca . 7 % af et menneskes vægt
• Blodet indeholder fire typer celler : Røde blodlegemer , hvide blodlegemer , blodplader og plasma .
• Jo mere almindelig en blodtype man har , jo mere har blodbankerne brug for den
• Inden for nogle få minutter efter tapning , erstatter kroppen de 450 ml blod , der tappes , med væske fra vævene . Dette er dog under forudsætning af , at donor ikke er i væskeunderskud . Det er derfor vigtigt , at donor har spist og drukket godt inden tapningen , og at donor får noget at drikke i forbindelse med tapningen .
Faktaboks
|