OKTOBER 2020 • Foto | René van den Burg
Holding 41
Om te voorkomen dat opleidingen en bijscholing voor ( assistent- ) makelaars en taxateurs compleet stil kwamen te liggen door corona , werden het lesgeven en leren bij de Academie voor Vastgoed verplaatst : van een offline naar een online omgeving . Lydia van Dalen : “ We zijn hier in maart zo snel mogelijk mee begonnen .’’ Al enige tijd bood de Academie voor Vastgoed webinars en e-learning cursussen aan . Maar de animo hiervoor was niet groot . Corona heeft hier in no time verandering in gebracht .
PRATEN TEGEN BEELDSCHERM Zo ’ n online les is in theorie makkelijk op te zetten . Maar de manier van lesgeven is wel anders dan in een ‘ echt ’ lokaal . “ De docenten hebben training gehad ”, vertelt Van Dalen . “ Het Zoom-pakket is uitgelegd zodat ze weten hoe alles werkt . Ook de opdrachten zijn onder de loep genomen . Zijn die allemaal wel digitaal uit te voeren , of moesten ze worden aangepast ? En opdrachten die normaal in tweetallen worden uitgevoerd , voeren mensen online in viertallen uit .”
In Zoom is het mogelijk om met groepjes het virtuele klaslokaal ‘ uit te gaan ’ en ‘ plaats te nemen ’ in een zogeheten Break Out Room . Hier kunnen cursisten afgezonderd aan een opdracht werken . Hulp van een docent krijgen ze met een druk op de knop . “ In feite werkt dat hetzelfde als tijdens een les op locatie .”
Wat een uitdaging was en blijft , is het creëren van interactie . “ Veel mensen vinden het toch raar om tegen een beeldscherm te praten . Docenten spelen hierop in door gericht aan personen vragen te stellen . Hebben ze dat een paar keer gedaan , dan zie je dat de interactie soepeler verloopt .”
MEER AFWISSELING Een ander belangrijk aandachtspunt is zorgen dat mensen niet onderuit zakken . Het is intensief om de hele dag achter een beeldscherm te zitten . “ Daarom knippen we één lesdag meestal op in twee halve dagen . En er is vaker pauze . Verder is afwisseling nóg belangrijker dan in een fysiek lokaal . Dus veel opdrachten geven , een filmpje tussendoor , met behulp van een whiteboard dingen uitleggen , enzovoorts .”
Sommige lesonderdelen zijn online minder goed te vervangen . Het taxeren van een woning , of het verzorgen van een woningbezichtiging bijvoorbeeld . “ Dat doen we aan de hand van foto ’ s en video ’ s . Dat is lastig . Iemand kan dan niet ook het dak en de kruipruimte bekijken .”
Iets anders wat simpelweg niet te vervangen is , is het échte sociale contact . De small talk bij de koffieautomaat , bijvoorbeeld . “ Onze cursisten zijn over het algemeen wel gezelligheidsmensen , dus die vinden dat soms wel lastig .
De eindejaarsborrel kon dit jaar niet doorgaan . Die hebben we zo goed als mogelijk vervangen met een online borrel , door studenten een borrel pakket toe te sturen .” Het goede nieuws is dat sinds 1 september ook weer op locatie les gegeven wordt . In grotere ruimtes dan normaal , zodat tussen alle deelnemers anderhalve meter afstand zit .
MIX VAN ONLINE EN OFFLINE Hoewel een online omgeving de mogelijkheid biedt om een onbeperkt aantal cursisten tegelijkertijd les te geven , houdt de Academie van Vastgoed vast aan normale aantallen . “ Je moet iedereen wel persoonlijke aandacht kunnen geven . Bij sommige opdrachten neemt de docent het scherm van de cursist over om mee te kijken naar een opdracht . Dat kost ook tijd . Dus de groepen zijn net zo groot , of soms zelfs iets kleiner dan in echte lokalen .”
Online lesgeven is intensief voor docenten , online lessen volgen intensief voor cursisten . Toch zitten er wel duidelijke voordelen aan het virtuele klas lokaal volgens Van Dalen . “ Het scheelt reistijd . Voor cursisten die op afstand van de leslocatie wonen , is het aantrekkelijker om toch een opleiding te volgen .” Dat het virtuele klaslokaal blijft , ook na corona , staat volgens haar dan ook vast . •
voor Vastgoed is ‘ blijvertje ’
REACTIES CURSISTEN
" Logisch en efficiënt "
“ De eerste keer tijdens een online les kennis actueel houden , heb ik ervaren als logisch en efficiënt .”
Oswold Tiemessen Regio Makelaars Neder-Rijn B . V .
" Mis wel betrokkenheid "
“ Het online volgen van een les is misschien wel effectief , maar je mist de betrokkenheid van je collega-makelaars .”
Willem Janssen Het Waare Huis
" Goede begeleiding door docenten "
“ De online lessen van de Academie voor Vastgoed zijn prima bevallen . Erg sterk waren de didactische vaardigheden van de docenten , die ook goed rekening hielden met de Zoom-omgeving . En met het aan- en uitzetten van geluid voor vragen van de cursist , waardoor er weinig ruis op de lijn was en iedereen goed het woord kon nemen . Al dan niet na gebruik van de chat-faciliteit . Aanvankelijk was ik sceptisch over cursussen via Zoom , maar de goede online begeleiding van de docenten gaf vertrouwen om op een goede en duidelijke manier het woord te kunnen nemen in de groep . De docenten zijn goed opgeleid om ook in een online omgeving een kwalitatief hoogwaardige interactieve cursus te geven .”
Richard Stolk Tijmen Kroes