Nu Bouwen Aan Morgen | Page 30

Ruimtelijke spreiding van functies

Wonen, werken en recreëren in 2030

We wonen samen in een klein land, maar dat wil niet zeggen dat onze ambities omtrent leefbaarheid en functionaliteit van de omgeving niet torenhoog zijn. In het Nederland van de toekomst moeten we wonen, werken èn recreëren op een optimale manier organiseren in alle regio’ s. Maar hoe gaan we dat in de praktijk aanpakken?
Sander Wubbolts Regiomanager regio Noord, Bouwend Nederland
Het valt niet te ontkennen dat de inrichting van de Neder landse ruimte aan grootschalige verandering onderhevig is. In steden is de behoefte aan woningen, bijbehorende voorzieningen en infrastructuur zo groot dat de sector de vraag nauwelijks aankan. Daar tegenover staat het platteland waar de huizenprijzen dalen, voorzieningen verdwijnen en het soms niet meer rendabel is om te bouwen. Deze disbalans is op nationaal bestuurlijk niveau niet zomaar aan te pakken omdat ruimtelijke ordening sinds 2010 een gedecentraliseerde aangelegenheid is. Bovendien maakt wet- en regelgeving rond verduurzaming, en nu ook rond stikstof en PFAS, het nog moeilijker om goed op de vraag te kunnen inspelen. Het feit dat deze ontwikkelingen niet zomaar zullen verdwijnen, vraagt niet alleen om een sector die in staat is om zich aan te passen aan de nieuwe realiteit, maar vergt ook om meer regie en snelheid in besluitvorming door de overheid.
Wil Nederland meekunnen met de gesignaleerde trends en ontwikkelingen zonder op kwaliteit in te leveren, dan zal het belang van data en verdere digitalisering van de gebouwde omgeving veel groter worden. Met slimme technologieën en gebruik van big data kunnen we de stad aantrekkelijker, duurzamer en leefbaarder maken.
Tevens kunnen we functies slim in de ruimte inzetten en beheren. Naast gebruik van slimme technologieën en data om de steden aantrekkelijk te houden, moeten we ook goed kijken naar betaalbaarheid, groen in de stad, functiemenging en hoogwaardig collectief vervoer tussen stedelijke agglomeraties.
De vraag is wat de toekomstige oplossing is voor bovestaande impasse. Experts beargumenteren enerzijds dat het spreiden van functies het antwoord is. Goede voorzieningen en bereikbaarheid kunnen immers een pull factor vormen voor mensen voor wie de hoge huizenprijzen in de stad geen optie meer zijn. Andere experts menen daarentegen dat het spreiden van functies een mooi ideaalbeeld is, maar dat de verstedelijking tussen nu en 2030 niet zal omkeren. Nederland is namelijk veranderd van een agrarische en industriële economie naar een kenniseconomie; daar hoort de trend van urbanisering bij.
Het moge duidelijk zijn: het vraagstuk rondom ruimtelijke spreiding is een grote uitdaging. Het is dan ook van belang dat de bouw- en infrasector haar rol pakt door anders te bouwen en anders te denken. Technologie en digitalisering spelen hierbij een belangrijke rol.
16 Nu Bouwen aan Morgen