Nu Bouwen Aan Morgen | Page 22

Energietransitie en -infrastructuur

Groen , groener , groenst

We staan voor een enorme opgave . Als land moeten we verduurzamen op alle fronten . Nederland wil in 2030 namelijk 49 % minder en in 2050 zelfs 95 % minder CO2 uitstoten . In Europa pleiten we zelfs voor een broeikasgasreductie van 55 % in 2030 . De winning van het Groninger aardgas stopt en het gebruik van fossiele energie moet drastisch omlaag , tot vrijwel nul in 2050 . Dit heeft consequenties voor alle sectoren . De huidige energiesystemen en -infrastructuren gaan daardoor sterk veranderen . De ambities zijn torenhoog , maar hoe gaan we deze enorme uitdaging vormgeven in ons land ?
Edgar van Niekerk Programmamanager Energietransitie , Bouwend Nederland
De verduurzamingsopgave waar we in Nederland voor staan is complex . De energietransitie verandert onze manier van leven , wonen en werken en maakt ons ervan bewust dat we naar duurzame vormen van energieverbruik moeten omschakelen . Deze transitie grijpt in op alle sectoren zoals industrie , elektriciteit , landbouw , mobiliteit en de gebouwde omgeving . Het is daarom ontzettend waardevol en belangrijk een bredere kijk te ontwikkelen op hoe de toekomst eruit kan gaan zien . Hoe denken verschillende experts hierover ? Wat gebeurt er in andere sectoren ? Het kan daarnaast ook heel interessant zijn om kennis op te doen over mogelijk nieuwe technologieën die wellicht kunnen gaan helpen bij de verduurzamingsopgave .
De transitie naar een CO2-arme gebouwde omgeving en duurzame energievoorziening gaat een hele klus worden . Hoe we die klus met voldoende capaciteit in de sector gaan klaren , gaat misschien wel een van de grootste uitdagingen worden . De sector moet grote schaalsprongen gaan maken om gebouwen en huizen te verduurzamen en benodigde energiesystemen aan te leggen . Daarvoor zijn innovaties nodig , evenals efficiënte ketenprocessen en de opbouw van benodigde arbeidscapaciteit . Gelukkig hebben we daar nog wel even de tijd voor tot 2050 . De komende jaren zal het werkaanbod en daarmee de behoefte aan vakmensen in elk geval sterk gaan groeien .
Willen we de energietransitie werkelijk versnellen , dan zal er een maatschappelijk handelingsperspectief moeten ontstaan . Als we kijken naar de gebouwde omgeving , dan moeten we de vraag stellen : wat kunnen burgers , corporaties of gebouweigenaren doen om aan de slag te gaan met verduurzaming ? Daarmee ontstaat ook het handelingsperspectief voor de markt : toenemende volumes aan de vraagkant zorgen voor continuïteit bij bedrijven en leiden tot innovaties en opschaling waarmee de energietransitie haalbaar en betaalbaar kan worden gemaakt . Er moet in elk geval fors worden ingezet op energiebesparing in bestaande bouw en energiezuinige nieuwbouw .
22 Nu Bouwen aan Morgen