Nr. 8

SCHA DEGA RAN T
SCHA DEGA RAN T
Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 8 Dinsdag 20 februari 2024 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen
Oese Volluk verrast CPVN huldigt
Plankenkoorts
Clinics voor Dalfser met vrolijk blijspel 7 vijf trouwe leden 7 benefiet : 6.000 euro 9 Obstakelloop
11 �
�������������

Sallandse Huizen

Tel . 0529 851110 www . sallandsehuizen . nl
MAKELAARDIJ
Gratis Waardebepaling Woningtaxatie v . a . € 495 , -

Vintage- en Techniekbeurs in De Spil trekt veel bezoekers

NIEUWLEUSEN – Met duizend bezoekers is de Vintageen Techniekbeurs in De Spil zaterdag een groot succes geworden . Een uur voor de opening van de beurs stond er al een flinke rij voor de kassa . De organisatoren besloten de deuren een half uur eerder te openen voor de vele liefhebbers en verzamelaars .
In de twee sporthallen boden zo ’ n honderd standhouders uit heel Nederland maar ook uit Duitsland en België hun spullen aan . Het aanbod op de 120 tafels , met een totale lengte van bijna 500 meter , bestond vooral uit nostalgische radio ’ s , grammofoons , elektrische apparaten , grammofoonplaten , muziekautomaten , klokken en stoommachines . De beurs is een voorzetting van de bij de liefhebbers bekende Techno-Nostalgicabeurs in Emmen . Vanwege de corona-epidemie is deze beurs na 2019 niet meer georganiseerd . Het succes
van deze eerste beurs in De Spil vraagt om een vervolg . ‘ Wij zijn blij met de komst van zoveel standhouders . Ook de publieke belangstelling geeft aan dat de beurs in een behoefte voorziet . We zijn zeker van plan hiermee door te gaan . Het positieve financiële resultaat van
Foto : Marcel van Saltbommel
deze dag gaan we reserveren voor de komende jaren ’, aldus Gerard Oortwijn , samen met kulturhus De Spil , organisator van de beurs .

De Grote Slijmfilm

DALFSEN - De Grote Slijmfilm , een spannende , eigentijdse jeugdfilm , is te zien op woensdag 21 februari om 15.00 uur in theater De Stoomfabriek in Dalfsen .
Indy en Olivia zijn net als alle kinderen over de hele wereld gek op slijm . Op Internationale Slijmdag doen ze mee met een wedstrijd om het meest originele slijm te maken . Dominicus Duff , de grootste speelgoedbaas van het land , heeft echter een enorme hekel aan slijm . Door het succes ervan , verkoopt hij zijn eigen saaie speelgoed niet meer en daarom wil hij al het slijm in de wereld verbieden en in beslag nemen . Lukt het Indy en Olivia om slijm te redden en voor de wereld te behouden ?
Het meest actuele nieuws op dedalfsermarskramer . nl

Hospice en Logeerhuis Sam houdt open huis

LEMELERVELD – Het nieuwe Hospice en Logeerhuis Sam in Lemelerveld houdt op zaterdag 2 maart open huis voor belangstellenden , tussen 10.00 en 15.00 uur . Daarna gaat het huis echt van start als Hospice en Logeerhuis en zijn de gasten welkom .
Sam is pas het zesde huis in Nederland dat de functies hospice en logeerhuis combineert en voor de gemeente Dalfsen is het helemaal nieuw . “ Sinds 2021 zijn we bezig met het opzetten van dit huis , en ondertussen hebben we er al drie of vier bekeken ,” zegt coördinator Janny Velthuis . “ Door mijn werk als mantelzorgconsulent merkte ik hoe moeilijk het is als mensen aan het eind van hun leven weg moeten uit
hun dorp . Het was mijn droom om een plek te creëren waar mensen mogen overlijden , in het hospice , of voor korte tijd kunnen logeren . Bijvoorbeeld om de mantelzorger even te ontzien , of herstellen na een operatie . Met deze voorziening in het dorp , blijven ze contact houden met familie en dorpsgenoten .”
Een inmiddels overleden vriend zette Janny op het spoor van de voormalige dokterswoning aan de Blikman Kikkertweg , dat heel geschikt zou zijn voor het initiatief . Ze vroeg een aantal dorpsgenoten om te helpen met het realiseren van de droom . In eerste instantie leek niet te lukken om genoeg geld bij elkaar te sprokkelen om het huis aan te kopen . Maar afgelopen voorjaar besloten de eigenaren – familie Lenferink – om het huis te schenken aan de inmiddels
gevormde stichting en kwamen de plannen in een stroomversnelling . De laatste maanden zijn vrijwilligers en enkele professionals bezig het huis geschikt te maken voor de gasten en inrichting aan te schaffen . De originele elementen en sfeer van de karakteristieke woning proberen ze daarbij zoveel mogelijk te behouden . Het Hospice en Logeerhuis biedt vooreerst plek aan twee hospice-gasten en er is ruimte voor drie gasten in het logeerdeel van het huis . Verder is er nog een tuinhuis en dat wordt ingericht als vakantiewoning voor zorgvakanties : voor gasten met een zorgvraag en hun gezin of mantelzorger ( s ). Mensen uit heel Nederland kunnen deze vakantiewoning huren .
Zorgvrijwilligers zijn straks zowel overdag als ’ s nachts met twee personen aanwezig bij Sam , dus er zijn per week zo rond de 70 mensen nodig . Inmiddels hebben zich al ongeveer 55 mensen opgegeven om te helpen . Thuiszorgorganisaties doen de persoonlijke en verpleegkundige verzorging van de gasten . De ‘ zorgvrijwilligers ’ bieden aandachtzorg en hebben meer de rol van gastvrouw- of heer . “ In mijn ideaalplaatje wordt het een huis met de nadruk op de kwaliteit van leven in een huiselijke omgeving ,” zegt Janny . “ En dat hier straks veel bedrijvigheid en gezelligheid is aan de keukentafel .”

Autoschade ? Wij helpen u graag !

Korterink , uw erkende Focwa schadeherstelbedrijf voor alle merken en contractpartner van bekende verzekeraars .
TOP H E RSTEL
Achterzijde van Hospice en Logeerhuis Sam in Lemelerveld .
Janny Velthuis heet de mensen graag welkom bij Hospice en Logeerhuis Sam .
Oude Rijksweg 510 , Rouveen 0522 - 291346 • korterink . nl
TOP H E RSTEL
SCHA DEGA RAN T