Nr 47

Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 47 Dinsdag 22 november 2022 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen

Bloasgroep Dals ’ n

Geslaagde première Bazaar Wiekelaar
Dorpsgenoten bij
USV huldigt haar voor Plankenkoorts 5 brengt 14.000 euro op 5 boerenprotest Zwolle 7 trouwe jubilarissen 11

Sinterklaas feestelijk onthaald in Nieuwleusen

Archieffoto : Marcel van Saltbommel .
DALFSEN - De midwinterhoornbloazers uit Dalfsen , Bloasgroep Dals ’ n , zijn volop aan het oefenen voor de komende bloasperiode .
Na twee jaar van ingetogen bloazen vanwege corona , verwacht de groep dit jaar weer ouderwets te kunnen bloazen .
Op zondag 27 november , de eerste zondag van de advent , treden ze weer op in het openbaar . Dan gaan ze van 14.00 tot 15.00 uur ‘ anbloasen ’ bij de Zwevende Kei bij Station Dalfsen . Op de website www . midwinterhoorndalfsen . nl staat de volledige agenda met optredens .
Het meest actuele nieuws op dedalfsermarskramer . nl
Foto : Marcel van Saltbommel
NIEUWLEUSEN – Sinterklaas is al een weekje in het land en afgelopen zaterdag kwam hij zijn opwachting maken in Nieuwleusen . Hij kwam ’ s middags met zijn pieten naar kulturhus De Spil , waar de kinderen al vol verwachting op hem zaten te wachten .
Wat een groot aantal kinderen kwamen daar een bezoekje brengen aan Sinterklaas . Ondertussen had dweilorkest De Bruggebloazers uit Balkbrug de stemming er alvast goed ingebracht . Wethouder Jan Uitslag verwelkomde de Goedheiligman namens het college van b en w .

Nieuwe basisscholen in middengebied Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Ruim honderd belangstellenden kwamen dinsdagavond naar kulturhus De Spil voor de informatieavond over nieuwe basisscholen in het middengebied van Nieuwleusen . Wethouder Jan Uitslag en PCO-N bestuurder Gert van Tol ( namens de schoolbesturen ) gingen in op het Integraal Huisvestingsplan voor het primair onderwijs . Dat plan heeft de gemeenteraad eind vorig jaar vastgesteld .
Ze benadrukten dat er nog niets vastligt , alles is nog open . ‘ Het is belangrijk iedereen vanaf het begin actief te betrekken bij deze verkenning naar de mogelijkheden . Het gaat niet alleen om de scholen waar kinderen nu of in toekomst opzitten maar ook om de omgeving
De Tweemaster . Archieffoto Marcel van Saltbommel . van veel bewoners ’, aldus Jan Uitslag . Een belangrijk uitgangspunt is dat iedere school zijn eigen identiteit en karakter behoudt . Bij het onderzoek zijn vier scholen betrokken . De Zaaier , De Wegwijzer en De Planthof zitten nu nog op andere locaties in de kern Nieuwleusen , terwijl het gebouw van De Tweemaster al in het middengebied staat . De huidige schoolge-
Nadat Sinterklaas was gearriveerd en de kinderen had toegesproken , ging de show met Jet & Joep van start , van studio SES . Die maakten er samen met de kinderen een hele gezellige middag van en natuurlijk ging iedereen aan het einde met wat lekkers naar huis . Het Sinterklaasfeest werd georganiseerd door ondernemersvereniging Actief Nieuwleusen , in samenwerking met kulturhus De Spil en Studio Ses . Zondagmiddag maakte Sinterklaas zijn opwachting in Hoonhorst , wethouder Betsy Ramerman ontving hem met vele kinderen in De Potstal .
bouwen van De Zaaier en De Wegwijzer zijn van matige kwaliteit . Het gebouw van De Planthof is op meerdere onderdelen verouderd , terwijl De Tweemaster kampt met problemen met het binnenklimaat .
Met de nieuwbouw van een Kinden Educatiecentrum kunnen groei en krimp tussen de scholen gemakkelijker worden opgevangen . Het is ook mogelijk faciliteiten te realiseren die voor de afzonderlijke scholen niet haalbaar zijn . Door te combineren is er niet alleen sprake van een gezonde bedrijfsvoering maar ook van een doelmatige benutting van geld , stenen en grond .
Als eerste stap is gekeken naar de ruimtelijke mogelijkheden op de gronden in het middengebied die eigendom zijn van de gemeente , zoals de parkeerplaats en De Driehoek . De mogelijke plekken zijn beoordeeld aan de hand van de volumes die nodig zijn voor nieuwe gebouwen . Conclusie is dat er voldoende ruimte is voor nieuwbouw in diverse combinaties van scholen . De planning is dat er rond de zomervakantie van 2023 een concreet locatievoorstel ligt . Daarover neemt de raad vervolgens in de tweede helft van volgend jaar een besluit .
De suggestie vanuit de zaal om de ijsbaan bij het onderzoek te betrekken viel niet in goede aarde bij de directe buren . Daarnaast vroegen de aanwezigen volop aandacht voor de verkeersveiligheid en de verkeersafwikkeling van en naar de scholen . Een ander aandachtspunt is dat zowel basisschoolkinderen als jeugd van het voortgezet onderwijs op het Agnietencollege gebruik maken van hetzelfde gebied .
Bij de verdere uitwerking van de plannen voor het Nieuwleusener middengebied nemen de plannenmakers de uitbreidingsbehoefte van het Agnietencollege mee .