Nr. 46

SCHA DEGA RAN T
SCHA DEGA RAN T
Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 46 Dinsdag 15 november 2022 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen
Onderzoek gebouw 180 woningen erbij
Samen hardlopen in
Vijf dappere inwoners Avontuur en Polhaar 5 in gemeente Dalfsen 11 de Zwarte Dennen 13 onderscheiden 15

Zonnig Dalfsen verwelkomt Sinterklaas massaal

DALFSEN – Direct na de aankomst in Hellevoetsluis zette Sinterklaas met twintig Pieten op pakjesboot De Vechtvaarder koers naar Dalfsen .
Op de Vechtkade verwelkomde wethouder Ruud van Leeuwen samen met kinderburgemeester Benthe Dijkman het Spaanse gezelschap . Bij de haven hadden zich honderden kinderen en hun ouders , opa ’ s en oma ’ s vol verwachting verzameld . Ze waren blij de goedheiligman en zijn gevolg weer terug te zien in Dalfsen .
De Pieten deelden met veel enthousiasme zakjes met pepernoten en snoepgoed uit . Onder muzikale begeleiding van Excelsior liep de Sint naar het Kerkplein . Onderweg schudde hij vele handen en ging hij vaak op de foto . Op het podium kreeg Sinterklaas een warm welkom . Voor de allerkleinsten was er daarna nog een gezellige kindermiddag in De Overkant . Zondag arriveerde Sinterklaas in Lemelerveld . Daar namen burgemeester Erica van Lente en kinderburgemeester Benthe

Predikant neemt afscheid van de Hervormde gemeente Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – Bijna 32 jaar heeft hij de Hervormde gemeente gediend in Nieuwleusen . Op zondag 27 november is dat afgelopen en gaat dominee Liekele Hoekstra met emeritaat . Hij begon als predikant in Sint Annaparochie in Friesland , waar hij 5 ½ jaar heeft gestaan .
“ Wij predikanten zijn van nature voorbijgangers , maar ik ben in Nieuwleusen wat langer gebleven ,” zegt Hoekstra . “ Vergelijk het maar met een oude dorpsdokter . Ik werk
Sinterklaas zwaait naar het Dalfser publiek .
Dijkman de ontvangst voor hun rekening . Zaterdag 19 november komt Sinterklaas met zijn Pieten naar
hier nog steeds met veel plezier . Aan ds . Trouwborst heb ik een fijne collega en ik werk in harmonie met de kerkenraad , daar ben ik dankbaar voor .” Sommige gezinnen maakt hij kulturhus De Spil . Om 13.30 uur gaat de zaal open . Dweilorkest De Bruggebloazers brengt de stemming er dan alvast in . De show
al twee of drie generaties mee : daarvan heeft hij de kinderen gedoopt , op catechesatie gehad , getrouwd , soms ouders of kinderen begraven . Dat schept een grote verbondenheid . Hoekstra merkt wel dat er veel veranderd is in de jaren dat hij predikant is . De kerk is kleiner geworden en de frequentie van het kerkbezoek is afgenomen . Kwamen mensen vroeger elke zondag , nu is dat veel minder frequent . Maar wat wel opvalt : in coronatijd is de Hervormde gemeente begonnen met diensten digitaal uitzenden via Kerkdienst gemist . Het blijkt dat er echt veel meer kijkers waren en nog zijn dan er in met Jet & Joep start om 14.00 uur . De entree is gratis en aan het einde krijgt iedereen wat lekkers mee naar huis .

Ds . Hoekstra : “ Als kerk moet je meebewegen met de samenleving ”

de kerk zitten . Al zijn de mensen niet lijfelijk aanwezig , er is blijkbaar toch wel een blijvende betrokkenheid , concludeert Hoekstra . “ Als kerk moet je meebewegen met de samenleving en de vormen ruimer kiezen .”
Preken ziet de dominee wel als de hoofdmoot van zijn werk . Al doende leert men , heeft hij gemerkt : ervoer hij het vroeger als een worsteling , de laatste tien jaar is het een soepel proces , zondagsmorgens vroeg . Al heeft hij doordeweeks al wel de nodige voorbereidingen gedaan . Hoekstra houdt ook van een goed verzorgde liturgie , dat alles passend is .

Vogeltentoonstelling

NIEUWLEUSEN - De leden van vogelvereniging De Volièrevriend houden na twee jaar weer een tentoonstelling in de Maranathakerk , Burg . Van Grondenstraat 73 in Nieuwleusen .
De openingstijden zijn donderdag 17 november van 20.00 tot 22.00 uur , vrijdag 18 november van 14.00 tot 21.00 uur en zaterdag 19 november van 10.00 tot 16.00 uur . De vereniging bestaat momenteel uit 35 leden , waarvan 4 jeugdleden . Dit jaar zenden de leden opnieuw hun eigen gekweekte vogels in om te zien wie de mooiste vogel van de tentoonstelling heeft . Er zijn van allerlei verschillende soorten vogels te bekijken : kanaries , zebravinken verschillende parkietensoorten en nog veel meer . Er is ook een kleine verloting met kleine prijsjes , waaronder een waardebon van Albert Heijn De Groot en Slagerij Kouwen . De toegang is gratis voor jong en oud . Nieuwe leden zijn ook altijd van harte welkom .
Volg De Dalfser Marskramer ook op Twitter en Facebook :
@ dalfsermarskr dedalfsermarskramer Dalfsermarskramer
Al vindt Hoekstra zichzelf wel een ‘ vergadertijger ’, het waren soms wel héél veel vergaderingen . Al is dat verbeterd sinds er nog maar één kerkenraad is met twee dominees . Vanaf zijn studententijd is Hoekstra altijd wel bestuurlijk actief geweest , ook buiten het dorp . Zo was hij voorzitter van de classis ( vergadering van aantal protestantse gemeenten in de nabije regio , red .), voorzitter van het transitieproces in de kerken en deed hij visitaties ( bemiddelen bij moeilijkheden in andere gemeente , red .). Hij kreeg daar energie van .
Lees verder op pagina 7

Autoschade ? Wij helpen u graag !

Korterink , uw erkende Focwa schadeherstelbedrijf voor alle merken en contractpartner van bekende verzekeraars .
TOP H E RSTEL
Ds . Liekele Hoekstra in zijn studeerkamer , waar hij menig uurtje heeft doorgebracht .
Oude Rijksweg 510 , Rouveen 0522 - 291346 • korterink . nl
TOP H E RSTEL
SCHA DEGA RAN T