Nr. 44

SCHA DEGA RAN T
SCHA DEGA RAN T
Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 44 Dinsdag 2 november 2021 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen
Sallandse Huizen
Feestelijke opening Echtpaar Schat viert
Willibrordpenning
Bazaar en grote van Verhalenwagon 5 diamanten huwelijk 9 voor familie Schrijver 11 verloting Wiekelaar 11
1,0 % courtage excl . btw Verkoop van uw woning .
0529 851110

Genieten van muziek Carola Smit en René Karst in De Spil

NIEUWLEUSEN – Voormalig BZN-zangeres Carola Smit en Drentse volkszanger René Karst voerden hun muziekconcert ’ Letter voor letter ’ woensdagavond uit voor een enthousiast publiek .
Velen luisterden naar de mooiste Nederlandstalige liedjes en Myrthe uit Nieuwleusen mocht nog even meespelen met de BN ’ ers . Naast de muziek , werden er ontroerende verhalen verteld over hoe het is om moeite te hebben met lezen en schrijven en hoe je daarbij geholpen kunt worden .
De Overijsselse Bibliotheken organiseerden het concert , om de aandacht te vestigen op laaggeletterdheid , want zo ’ n 13 procent van de inwoners van Nederland heeft in meer of mindere mate moeite met lezen en schrijven .
Foto : Marcel van Saltbommel .

Cursussen bij Impluz

DALFSEN - Impluz biedt gratis cursussen aan op het gebied van mentale gezondheid .
Het aanbod voor de gemeente Dalfsen bestaat uit de cursus : ‘ Kennismaken met Mindfulness ’, waarin deelnemers leren om meer aanwezig te zijn in het ‘ Nu ’. Daardoor kan stress verminderen en meer rust en kalmte ontstaan . Daarnaast start de cursus ‘ Leef !’ om meer te leven naar eigen wensen en verlangens . Verder start er een Brussengroep voor kinderen van 8-12 jaar , die een broer en / of zus hebben met een beperking of ziekte . Zoals AD ( H ) D , een autisme spectrum stoornis , een lichamelijke ziekte of psychische problemen . De cursusdata staan op www . impluz . nl en in november starten de cursussen . Meer informatie : bel 0570-604 900 of e-mail naar info @ impluz . nl

‘ Nieuw museum wordt geen pakhuis met apparaten , maar een beleving ’

Grammofoonmuseum toont nieuwe plannen

NIEUWLEUSEN – Het Grammofoonmuseum start vanaf de zomer in nieuwe stijl in ’ t Olde Gemientehuus in Nieuwleusen . Vrijwilligers van het Grammofoonmuseum lichtten alvast een tipje van de sluier op , bij de jaarvergadering van Plaatselijk Belang Nieuwleusen , in ’ t Olde Gemientehuus .
Het Grammofoonmuseum is op 15 november 2002 opgericht en Jelle Bos ( 82 ) stelt zijn verzameling sinds 2005 ten toon in de kelder van zijn woonhuis aan De Smeule . De collectie bestaat uit grammofoons , platen , bandrecorders , microfoons en toebehoren . Belangstellenden kunnen op afspraak het
Foto : Marcel van Saltbommel . museum bezoeken . Bos is al langer op zoek naar een locatie waar de verzameling beter tot zijn recht komt . “ Er zijn veel apparaten bij die wereldwijd zeldzaam zijn ,” zegt Rob Vogelzang , voorzitter van het Grammofoonmuseum . “ De unieke collectie is van nationale en internationale allure . Al
sinds 2015 zijn we op verkenning naar een geschikte plek en zijn we met de gemeente in gesprek . ’ t Olde Gemientehuus is een geschikte locatie en het plan van aanpak is eind 2019 goedgekeurd .” Er is een businessplan opgesteld en nu is het zover dat het Grammofoonmuseum aan de vooravond staat van een grootscheepse verbouwing van het pand . Wel moeten er nog enkele hobbels worden genomen , maar als alles gaat zoals gepland , dan kan de opening volgend voorjaar of zomer plaatsvinden .
“ Het wordt geen pakhuis van oude apparaten ,” licht vrijwilliger Gerard Oortwijn toe , “ maar het moet een beleving worden met afspeelapparatuur en muziek . Sinds ik ben rondgeleid door het museum kijk ik nooit meer op dezelfde manier naar een grammofoon .” De vrijwilligers willen een voor jong en oud toegankelijk museum realiseren , zowel letterlijk als figuurlijk . Ze gaan er kleinschalige evenementen en exposities organiseren in de voormalige raadzaal . Verder willen ze educatieve projecten verzorgen voor scholen , in schooljaar 2022 / 2023 ligt er een programma klaar voor basisscholen en voortgezet onderwijs , is de bedoeling . De projecten zijn gericht op geluid , hoe komt het tot stand : ‘ het bestaat niet , zit in je hoofd .’ Scholen worden in een later stadium gevraagd hierover mee te denken . Het Grammofoonmuseum wil een actief onderdeel zijn van ‘ Beleef Nieuwleusen ’, een samenwerking tussen ‘ buren ’ Museum Palthehof , Molen Massier , Camperplaats Vechtdal , Natuurboerderij BalkInn en andere deelnemers uit de toeristische business , zoals Vechtdal Marketing .
Vrijwilliger Wim de Zee houdt zich bezig met de verbouwing , om van ’ t Olde Gemientehuus een museum te maken . Er komt 75 meter vitrine , een cafeetje , ruimte om plaatjes te draaien en de voormalige raadzaal dus als grotere zaal voor evenementen . “ Het museum moet een gevoel oproepen ,” zegt De Zee . “ Het wordt een soort reis door de tijd , vanaf 1880 – de ontwikkeling van de apparatuur , maar ook van de muziek . Je komt binnen in 1880 en vertrekt weer in 1980 .” Hij laat een 3D filmpje zien , gemaakt door de interieurarchitect , dat alvast toont wat de bedoeling is . De periode voor 1930 wordt beneden tentoongesteld en de periode daarna boven .
Het Grammofoonmuseum trekt zoveel mogelijk lokale leveranciers aan om de verbouwing van de grond te krijgen . Drie aannemers en een installateur slaan de handen ineen .
Bos heeft bij ieder apparaat wel een leuk verhaal te vertellen , dat wordt allemaal vastgelegd en gedigitaliseerd . Met een QR-code kunnen geïnteresseerde bezoekers de verhalen dan afluisteren .

Autoschade ? Wij helpen u graag !

VAKKUNDIG VRIENDELIJK SNEL
Korterink , uw erkende Focwa schadeherstelbedrijf voor alle merken en contractpartner van bekende verzekeraars .
Korterink Autoschade
SCHA DEGA RAN T
TOP H E RSTEL
TOP H E RSTEL
SCHA DEGA RAN T
TOP H E RSTEL
Oude Rijksweg 482 , Rouveen 0522 - 291346 • korterink . nl
Het meest actuele nieuws op dedalfsermarskramer . nl
SCHA DEGA RAN T
TOP H E RSTEL