Nr. 43

Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 43 Dinsdag 25 oktober 2022 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen
Rasechte artiesten Cheque voor BalkInn
Info over Buurtschap
SVN verliest treden op bij Taveno 6 van Oranjevereniging 7 De Deel Nieuwleusen 11 bekerwedstrijd 15

Jeugd leeft zich uit op springkussenfestival in Trefkoele +

DALFSEN – Al voor het tweedaagse festival van start ging , stonden de eerste kinderen voor de deur van Trefkoele + in Dalfsen . Woensdagmorgen ging het springkussenfestival van start en voor velen was dit een welkome activiteit in de herfstvakantie .
Kinderen tussen de 2 en 12 jaar gingen helemaal los : er was keuze uit veel verschillende springkussens . Donderdag was er naast het springkussenfestival ook een tweedehands kinderkleding- en speelgoedbeurs in Trefkoele +, die goed werd bezocht .
Het springkussenfestival . Foto : Marcel van Saltbommel .

Cheque voor ‘ Dalfsen geeft warmte ’ van coöperatie Nieuwleusen Synergie

NIEUWLEUSEN – Duurzaamheidscoöperatie Nieuwleusen Synergie overhandigde onlangs een cheque van 10.000 euro aan de actie ‘ Dalfsen geeft warmte .’ Dit fonds is afgelopen zomer van start gegaan en richt zich op inwoners van de gemeente Dalfsen , die door hun hoge energierekening in de problemen komen .
“ De opbrengst van de windmolens van Nieuwleusen Synergie is in hoeveelheid kwh ongeveer wat er voorspeld is ,” zegt Rieks Voslamber , van Nieuwleusen Synergie . “ Maar de prijs die we ontvangen per kwh is echter veel hoger door de gestegen energieprijzen .” Hoeveel er netto over blijft , is op dit moment nog onduidelijk omdat nog niet bekend is of de belastingen worden aangepast . Er zijn namelijk plannen om bedrijven die extra verdienen door de gestegen energieprijzen ook extra te
belasten . Dat raakt dan niet alleen bijvoorbeeld Shell , maar ook een windmolen-coöperatie zoals Veurdewind van Nieuwleusen Synergie .
Dalfsen geeft warmte “ Nieuwleusen Synergie heeft de actie ‘ Dalfsen geeft warmte ’ nu ondersteund met 10.000 euro , om zo mensen te helpen die in acute nood komen door de gestegen energieprijzen ,” aldus Voslamber . “ Daarnaast hebben ook veel particulieren meegedaan aan de actie .” Hoewel Nieuw-
leusen Synergie normaalgesproken alle opbrengsten beschikbaar stelt aan het dorp Nieuwleusen , is er nu een bijdrage gegeven aan een initiatief voor de hele gemeente Dalfsen . Hiervan profiteren echter ook circa 60 gezinnen uit Nieuwleusen . In totaal worden in deze ronde ongeveer 160 gezinnen uit de gemeente Dalfsen geholpen .
‘ Dalfsen geeft warmte ’ is een initiatief van Stichting Noodfonds Dalfsen . Vanuit het Noodfonds worden waardebonnen uitgegeven , te besteden in de plaatselijke supermarkt . Inwoners kunnen een waardebon krijgen , als ze inwoner zijn van de gemeente Dalfsen en in financiële problemen komen door
Overhandiging van 10.000 euro aan Dalfsen geeft warmte . Vlnr . Jaap Hadders ( Nieuwleusen Synergie ), Bernard Bos ( Dalfsen geeft warmte ) en Rieks Voslamber ( Nieuwleusen Synergie ). de verhoogde energieprijzen . Ook huishoudens met meer dan een minimuminkomen en eventueel een eigen woning , kunnen een bon krijgen . Inwoners kunnen zich melden als ze onvoldoende inkomsten ( en beschikbaar vermogen ) hebben om al hun kosten maandelijks te betalen . Het Noodfonds probeert alle aanvragers in december de bon te geven . Meer informatie staat op de website www . noodfondsdalfsen . nl / projecten / dalfsen-geeft-warmte
Energie besparen De giften uit het Noodfonds worden gecombineerd met het geven van adviezen hoe inwoners kunnen besparen op de energierekening . Daarin werkt het Noodfonds samen met lokale organisaties die advies geven over energiebesparende maatregelen . Inwoners die een aanvraag doen bij het Noodfonds , krijgen een vrijwilliger op bezoek die hen energietips geeft . Deze vrijwilligers wijzen ook op de subsidie die gemeente Dalfsen verstrekt voor kleinere maatregelen . Samen met gemeente Dalfsen hebben de gezamenlijke duurzaamheidsverenigingen , verenigd in de Dorpen van Morgen , ook weer subsidie verkregen van de overheid om inwoners te stimuleren energie te besparen in hun woning . In Dalfsen is er budget om de komende maanden maximaal 3.000 inwoners 90 euro uit te keren . Dat is bedoeld als tegemoetkoming voor de aanschaf van eenvoudige energiebesparende maatregelen die bewoners zelf aan kunnen brengen . Denk aan tochtstrips , ledlampen ,

Wereldconcert Irina Lankova

DALFSEN - In mei speelde ze in de fameuze Carnegie Hall in New York , twee weken geleden in het Amsterdamse Concertgebouw en zondag 30 oktober om 15.00 uur in De Stoomfabriek in Dalfsen : de fameuze pianiste Irina Lankova . Er wordt zelfs een unieke Steinway vleugel geplaatst op het podium van De Stoomfabriek , de zogeheten Maene-vleugel .
Het volledige speelschema is terug te vinden op de websites www . theaterdestoomfabriek . nl en op https :// dalfsenklassiek . nl . Kaarten misschien nog aan de zaal en zolang de voorraad strekt bij Primera of via de voornoemde website van de Stoomfabriek .
Het meest actuele nieuws op dedalfsermarskramer . nl
glas- en radiatorfolie , een waterbesparende douchekop , tijdschakelklokken en deurdrangers . Of het energiezuinig laten inregelen van verwarmings- of ventilatiesystemen of het ontvangen van advies over isolatie of energiebesparing .
Vrijwilligers gezocht In Dalfsen en Lemelerveld zijn al vrijwilligers gevonden die inwoners willen bezoeken en informeren over energiebesparende maatregelen . Voor Nieuwleusen worden nog vrijwilligers gezocht die bij de mensen langs willen gaan .