Nr. 4

SCHA DEGA RAN T
SCHA DEGA RAN T
Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 4 Dinsdag 23 januari 2024 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen
Vrouwen van Nu DJ ’ s draaien weer
Plankenkoorts treedt
Team USV JO12 huldigt jubilarissen 5 in ’ t Witte Peerd 7 op voor Alpe d ’ HuZes 9 is zaalkampioen 11
�������������

Sallandse Huizen

Tel . 0529 851110 www . sallandsehuizen . nl
MAKELAARDIJ
Gratis Waardebepaling Woningtaxatie v . a . € 495 , -

Oleu speelt vrolijk blijspel in De Wiekelaar

OUDLEUSEN – Toneelvereniging Oleu speelde zaterdagavond de première van hun blijspel ‘ De kerkestraat is een keurige straat .’ De spelers leefden zich goed in in hun rol en kregen de lachers op hun hand .
Het blijspel is geschreven door J . Hemmink-Kamp en gaat over een gezin dat verhuisd is naar een ‘ keurige straat ’. Als ma een auto wil hebben ‘ omdat iedereen dat daar heeft ’, gaat ze te ver in de ogen van pa en hij onderneemt actie . Twee joviale vis-maten laten hem niet in de steek en zorgen voor hilarische situaties . Komende weekend zijn er nog twee uitvoeringen , op vrijdag 26 en zaterdag 27 januari om 19.45 uur in De Wiekelaar , Spiegelstraat 6 in Oudleusen . Kaartjes reserveren kan per e-mail : info @ oleu . nl of tel ./ WhatsApp : ( 06 ) 13 85 55 15 . Een scène uit het blijspel van Oleu .

Inzamelstop winterkleding

DALFSEN - Aan de oproep om warme winterkleding en schoenen in te leveren voor asielzoekers , die opgevangen worden in Lemelerveld , is ruim gehoor gegeven . Er is ontzettend veel ingeleverd .
Nu er genoeg kleding en schoenen zijn gebracht , stoppen Kledingbank Nieuwleusen , Vluchtelingenwerk Dalfsen en het Rode Kruis met de inzameling . Ze bedanken iedereen die er voor heeft gezorgd dat de actie een succes is geworden .
Het meest actuele nieuws op dedalfsermarskramer . nl

Crescendo-Excelsior is op zoek naar tijdloos talent

NIEUWLEUSEN – Het is al vaker bewezen en beschreven . Muziek maken is goed voor het brein . Meerdere onderzoeken onderstrepen het belang van muziek maken in combinatie met fit houden van het brein . Dat kan muziekvereniging Crescendo-Excelsior zich best voorstellen : “ Van samen muziek maken word je blij !”
De vereniging kent vele trouwe leden en op de jaarlijkse uitvoering gaat er geen jaar voorbij dat er geen jubilarissen worden gehuldigd . Dat zegt wat over het enthousiasme van de leden ... ze blijven allemaal lang lid . Sommigen zelfs hun hele leven . De vereniging wil niet alleen investeren in de jongere generatie . Ze vindt het net zo belangrijk dat er ook voor volwassenen wordt gekeken naar culturele invulling buiten het werkende
leven of daarna bij pensionering . “ Hoe kun je dat nou beter doen dan met muziek maken ?”, zo vraagt de vereniging zich af . Het leren bespelen van een instrument gaat natuurlijk niet vanzelf . Vooral een instrument leren bespelen wanneer je dat nog nooit hebt gedaan , dat klinkt veel te moeilijk . Maar juist dat , het iets doen wat je nog nooit hebt gedaan , zorgt ervoor dat de hersenen zich blijven ontwikkelen . Dat is , zeker op oudere
leeftijd , ontzettend gezond . Bij het bespelen van een instrument heb je een motorische actie ( het bespelen zelf ), een visuele actie ( omdat je noten leest ) en een auditieve input ( omdat je muziek hoort ). “ Een enorme verrijking voor het brein ”, noemde neuropsycholoog Erik Scherder het in een van zijn colleges over muziek en ons brein . Hij vertelt daarin ook dat zelf musiceren bijdraagt aan het empathisch vermogen . Dat heeft te maken met de verbinding tussen verschillende delen van de hersenen voor en achter die worden aangesproken bij het spelen . Het luisteren naar muziek doet een beroep op emotie en zorgt voor ontspanning , verlaging
Archieffoto jaarlijkse uitvoering muziekvereniging Crescendo-Excelsior . Foto Marcel van Saltbommel . van bloeddruk en vermindering van stress . En bij het zelf musiceren komen daar nog verbindingen bij in de gebieden die betrokken zijn bij motoriek en luisteren . Op het conservatorium in Groningen hebben ze een studie gemaakt van muziekles voor senioren . Evert Bisschop Boele , lector kunsteducatie en bijzonder hoogleraar , was daar vanaf het begin bij betrokken . “ Veel ouderen willen wel graag een instrument leren spelen , maar doen dat niet . Nog steeds heerst de mythe dat je op jonge leeftijd moet beginnen omdat het anders niets meer wat wordt . Terwijl het juist zo veel oplevert , zoals nieuwe contacten , nieuwe uitdagingen en gevoel van eigenwaarde : je leert iets wat je nog niet kan . Ook hoor ik van mensen dat ze het fijn vinden dat het de week structureert . Ze hebben een reden om een dag in te richten met het studeren en ze werken iedere week naar een les toe ”. Het project : “ Crescendo-Excelsior op zoek naar tijdloos talent ” zorgt voor een goed begin van 2024 . Omdat ze samen muziek maken het mooiste vinden wat er is , en omdat ze graag iedereen op een laagdrempelige manier kennis willen laten maken met het bespelen van een instrument , wil de vereniging een project opstarten speciaal voor volwassenen . Dit kunnen mensen zijn die nog nooit een instrument bespeeld hebben , maar ook herintreders zijn van harte welkom .
Vanaf maandag 5 februari 2024 start het 10-weken durend project . De lessen worden gegeven in verenigingsgebouw De Bombardon aan de Burg . Backxlaan 181 in Nieuwleusen van 18:00 tot 19:00 uur . In deze weken leren de deelnemers hun favoriete instrument bespelen . De lessen vinden in groepsvorm plaats en zijn geheel gratis . Opgave is wel noodzakelijk . Dat kan door een mailtje te sturen naar : info @ crescendo-excelsior . nl of door te bellen met bestuurslid Herma Hartkamp op tel : 06- 51599734 . Voor meer informatie of een vrijblijvende kennismaking kun je eveneens contact opnemen via bovenstaande gegevens .

Autoschade ? Wij helpen u graag !

Korterink , uw erkende Focwa schadeherstelbedrijf voor alle merken en contractpartner van bekende verzekeraars .
Oude Rijksweg 510 , Rouveen 0522 - 291346 • korterink . nl
TOP H E RSTEL
TOP H E RSTEL
SCHA DEGA RAN T