Nr. 36

SCHA DEGA RAN T
SCHA DEGA RAN T
Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 36 Dinsdag 6 september 2022 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen
Veel te doen tijdens NK Maaien met
Geslaagde editie
Oranjeloop met Proef Dalfsen 5 de Zeis op De Horte 7 Muziek in de tuin 9 prima loopweer 11

Dorpsgenoten vieren Oranjefeest als vanouds in Nieuwleusen

NIEUWLEUSEN – De Nieuwleusenaren zijn het feesten nog niet verleerd , na twee jaar gemis . Deze editie van de Oranjefeesten bracht afgelopen week vele dorpsgenoten op de been . Het weer was fantastisch en de stemming goed . Er klonken vooral tevreden geluiden van de bezoekers .
Voor een sfeerimpressie : bekijk de prachtige serie fotoalbums op www . dedalfsermarskramer . nl onder Foto ’ s , die onze fotograaf Marcel van Saltbommel van de verschillende programma-onderdelen heeft gemaakt . En bekijk de foto ’ s op pagina 13 .
De kermis was één van de ingrediënten van het Oranjefeest in Nieuwleusen . Foto : Marcel van Saltbommel .

WAK van start met uitgebreid programma

DALFSEN – “ Vooral verenigingen grijpen de Week van de Amateurkunst ( WAK ) aan om mensen kennis te laten maken met hun activiteiten ,” zegt cultuurcoach Irene van der Vegte van de gemeente Dalfsen . “ Mooi dat ze zich nu weer kunnen laten zien .”
De WAK duurt van zaterdag 10 september tot en met zondag 18 september . Allerlei verenigingen , muzikanten en kunstenaars laten zich zien en horen . “ Zo zijn er bijvoorbeeld de hele week koorrepetities ,” zegt Irene . “ In de coronatijd zijn er aantal koren gestopt . Maar voor wie een nieuw koor zoekt , kan deze week eens rustig kijken , van klassiek tot populair tot black gospel , het komt allemaal aan bod .” Zo houdt bijvoorbeeld gemengd
Cultuurcoach Irene van de Vegte met het programma .
WAK D jazz trio treedt op in Trefkoele +.
koor Con Amore uit Lemelerveld maandagavond tijdens de WAK de repetitie in de Grote kerk in Dalfsen , waar ze beginnen met een nieuw stuk . Zanggroep Out of the Blue uit Nieuwleusen organiseert op donderdag 15 september om 19.30 uur een openbare repetitie . Tijdens deze avond laten de koorleden , onder leiding van dirigente Marion Mulders , hun publiek zien en horen wat er moet gebeuren om een muziekstuk tot leven te brengen . Zanggroep Out of the Blue repeteert elke donderdagavond om 20.00 uur in de Ontmoetingskerk in Nieuwleusen . Maar tijdens de WAK vindt de openbare repetitie plaats aan de voorzijde van Museum Palthehof in Nieuwleusen . De openbare repetitie start om half acht . Gospelkoor Tehillim – eveneens uit Nieuwleusen – organiseert op dinsdagavond een workshop
Black Gospel met Pat Winterdal , een grote naam in de gospelwereld . Ook gospelkoor Akousate en senioren popkoor Just for fun – beiden uit Dalfsen houden open repetitie . En vrouwenkoor Sarabande uit Dalfsen hoopt dat de repetitie wordt bezocht door sopranen die willen auditeren . Er worden muzikale en culturele avonden gehouden in theater De Stoomfabriek en in kulturhus Trefkoele + in Dalfsen . Kulturhus De Spil en de Bibliotheek willen graag een podium bieden aan cultuurmakers uit Nieuwleusen . Meedenken over de programmering mag , op woensdag 14 september en bezoekers kunnen om te beginnen luisteren naar Ça va bien , een popduo met zang en harp . Sara van den Brink ( 19 ) op de harp en Fabiënne Schadee ( 21 ) als vocaliste . Naast koren en muziekgroepen , zijn er uiteraard ook nog veel meer kunstdisciplines waar bezoekers kennis mee kunnen maken . “ Een bijzonder onderdeel is ook de verhalenverteller ,” zegt de cultuurcoach . “ De historische Maurits van Nassau , Prins van Oranje , Graaf van Nassau , en Stadhouder en Legeraanvoerder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden neemt op zaterdag 10 september deel aan een boottocht over de Vecht .” De Prins vertelt daar over hoe belangrijk de Vecht en Kasteel Rechteren waren in de tijd van de 80-jarige oorlog . Daarnaast is de Prins zelf ook nieuwsgierig naar de andere verhalen die tijdens de boottocht verteld worden , over de Slag bij Ane , de Bentheimer Stenen , Kasteel Rechteren en de familie
van Rechteren Limpurg en de Moderne Devotie . Ieder kan gratis mee varen tussen 11.00 en 12.30 uur , wel graag aanmelden op www . wakdalfsen . nl / programma De bezoekers kunnen nog meer in de geschiedenis duiken bij de historische klankbeelden van Henk van der Beeke van de Historische Kring Dalfsen . Ze zijn te bekijken in Trefkoele +. Saam Welzijn wil mensen die niet bij een club willen , maar wel graag creatief bezig zijn , inspireren en laten zien hoe dit laagdrempelig ook thuis kan . Daarom is er een workshop ‘ Vitamines voor de Geest ' met Greet Aafjes en Janny de Jong in soos De Polhaar in Trefkoele + in Dalfsen . Dat zijn boekjes met creatieve opdrachten die maandelijks uitgegeven worden voor mensen die op een laagdrempelige manier creatief met kunst bezig willen zijn . Voor de kinderen is er Kunstgreep met workshops en bij Molen Massier in Nieuwleusen is er ouder - kind tekenen . Verder zijn er diverse kunstdemonstraties in ontmoetingscentrum De Wiekelaar in Oudleusen , kulturhus De Mozaïek in Lemelerveld en in Trefkoele + in Dalfsen .

Molen van Fakkert viert jubileum

HOONHORST - Dit jaar is het tien jaar geleden dat de Molen van Fakkert in Hoonhorst weer kon draaien nadat hij in oude luister was hersteld . Dit jubileum wordt gevierd op Open Monumentendag op zaterdag 10 september .
Van 11.00 tot 16.00 zijn er diverse activiteiten rondom de molen , ook voor de kinderen , zoals pannenkoeken versieren en een molenprijsvraag voor jong en oud . Verder is er een markt met lokale ondernemers , stichtingen en kunstenaars . Er is een foto-expositie , er zijn rondleidingen en molenspelen op het plein . Om 11.00 uur opent wethouder André Schuurman het feest .

Autoschade ? Wij helpen u graag !

Korterink , uw erkende Focwa schadeherstelbedrijf voor alle merken en contractpartner van bekende verzekeraars .
Oude Rijksweg 510 , Rouveen 0522 - 291346 • korterink . nl

Check website

TOP H E RSTEL
TOP H E RSTEL
SCHA DEGA RAN T
DALFSEN – Check de website www . wakdalfsen . nl voor het volledige programma . Deze website bevat de meest actuele informatie , zodat iedereen op de hoogte is als er aanvullingen of wijzigingen zijn in het programma . Op 10 september start de week met Proef Dalfsen , met Open Monumentendag , cultuur proeven tijdens wandelingen of een boottocht en het Bierfestival .
SCHA DEGA RAN T
TOP H E RSTEL
Het meest actuele nieuws op dedalfsermarskramer . nl