Nr. 35

Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 35 Dinsdag 30 augustus 2022 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen
Oranjefeesten van PB Ankum viert
Slijterij d ’ Ommerdiek
Zaterdag weer start in Nieuwleusen 9 jubileumfeest 11 gaat verhuizen 13 Loopfestijn in Dalfsen 15

Uitbundige viering van Oranjefeest in Oudleusen

OUDLEUSEN – Het Oranjefeest in Oudleusen is door velen meegevierd afgelopen week .
Woensdagmiddag begon het al smakelijk met een zonovergoten kennismakingsbarbecue voor de nieuwe inwoners . Verder waren er tot en met zondag vele activiteiten , van peuterdisco tot teenageparty en van ouderenmiddag tot de uitgebreide optocht , feestavonden , tentdienst , spelletjes en beachvolleybal : meer dan genoeg te doen voor jong en oud .
Voorzitter Jurjën Kuipers was tevreden over het verloop en de grote hoeveelheid bezoekers . En over de welkome hulp van het negenkoppige jeugdbestuur , die al een paar jaar stonden te trappelen om voor het eerst mee te helpen , na enkele coronajaren .

Tijdelijke COA-opvanglocatie weer dicht

NIEUWLEUSEN – Na vier weken is de tijdelijke opvanglocatie in kulturhus De Spil in Nieuwleusen weer gesloten . De laatste asielzoekers zijn vrijdag vertrokken naar een andere locatie . In deze opvang konden vanaf 3 augustus maximaal 100 personen in De Spil verblijven . De komende dagen wordt de locatie omgebouwd , zodat de sporthallen weer gebruikt kunnen worden voor hun normale functies .
“ Het vertrek van de mensen is rustig verlopen de afgelopen dagen ”, zegt burgemeester Erica van Lente . “ Vrijdag zijn de laatste asielzoekers vertrokken naar een andere locatie . De ruimte waar ze verbleven is nu ineens weer stil , zonder bedrijvigheid , zonder reuring . Dat voelt toch ook weer anders . We kunnen terugkijken op een goede periode , waarbij we samen met de locatieleiding van de Veiligheidsregio de mensen
De units van de asielzoekers . Foto uit het archief .
De Grote optocht op vrijdagavond . Foto : Marcel van Saltbommel , meer foto ' s op www . dedalfsermarskramer . nl
een fijne , rustige plek hebben geboden . Saam Welzijn , diverse organisaties en instellingen en ontzettend veel vrijwilligers hebben hun steentje bijgedragen . Elke dag stonden ze klaar om er voor deze mensen te zijn . Ik kijk dan ook tevreden terug op deze tijd . Tegelijkertijd gaat het me echt door merg en been dat mensen van de ene naar de andere locatie gaan en dat de situatie in Ter Apel zo slecht is .”
Coördinator Ariën Langejans , welzijnswerker van Saam Welzijn , kijkt goed terug op de opvangperiode . “ Ik schrok eerst wel van de negatieve reacties toen bekend werd dat er asielzoekers opgevangen zouden worden in De Spil ,” zegt hij . “ Maar na een week was dat al helemaal omgedraaid en meldden zich meer dan 20 vrijwilligers om te helpen .” En op oproepen voor koffers en kleding kwam ook heel veel reactie . De vrijwilligers konden zelf weten wanneer ze wilden komen , maar iedere dag waren en wel drie tot acht aanwezig , om bijvoorbeeld taallessen te geven , te knutselen of te tolken . Er was zo ’ n groot aanbod , aldus de coördinator , te veel om op te noemen . Hij noemt speciaal vrijwilliger Nusaybah Al Hariri die heel veel heeft gedaan op de opvanglocatie en zorgde voor het tolken . De asielzoekers waardeerden vooral de taallessen en de ondersteuning . Zelf hielpen ze volop mee met schoonmaken , eten uit serveren en alle huishoudelijke zaken . “ We hebben hier samen een goede tijd gehad ,” aldus Langejan . Dat was ook te merken aan hoe er onderling afscheid werd genomen tussen asielzoekers en vrijwilligers , sommigen huilden tranen met tuiten . Langejans citeert een app die hij kreeg van een asielzoeker ( vertaald naar het Nederlands ) ‘ Ik zal jullie allemaal missen , jullie hebben ons als familie opgevangen in deze moeilijke tijd . Ik dank jullie vanuit het diepst van mijn hart en ik hoop dat we elkaar weer zullen ontmoeten .’ Wat Ariën zelf het meest bij is gebleven , is de
enorme veerkracht van de mensen , hoe ze naar de toekomst blijven kijken . Dat ze geloof houden dat het goed komt . Nu zijn ze allemaal weer naar een andere locatie . Toch houden ze de moed erin . De Spil heeft een onderzoekje gedaan in de buurt en daar waren de reacties over het algemeen positief , de buurtbewoners hebben nauwelijks overlast ervaren .
Maximaal 100 mensen verbleven de afgelopen vier weken in De Spil . In de sporthal waren 20 units , met stapelbedden , een tafeltje en wat stoelen per unit . Deze konden afgesloten worden voor meer privacy en daarnaast beschikten de mensen over een persoonlijk kluisje waar ze hun eventuele eigendommen in kwijt konden . In het midden van de ruimte was de leefruimte waar de asielzoekers konden eten en zitten . Buiten bevond zich de wasruimte . Elke dag was er een dagprogramma met activiteiten . Zo werden er sportgroepslessen aangeboden , spelletjes voor kinderen , kregen de mensen taalles en uitleg over het leven in Nederland , enzovoort . Meer informatie hierover is te lezen in het interview op www . dalfsen . nl / tijdelijkeopvang
Vanuit de Rijksoverheid hadden alle veiligheidsregio ’ s de opdracht gekregen om tijdelijke opvanglocaties te realiseren in de periode van 1 juni tot 1 oktober 2022 . Met het realiseren van een opvanglocatie in De Spil , heeft Dalfsen hier invulling aan gegeven .

Dalfser DorpsQuiz

DALFSEN - Wie is dé kenner van Dalfsen ? Op vrijdag 16 september vindt de eerste editie van de Dalfser DorpsQuiz plaats in Trefkoele +.
Op de Facebookpagina van Trefkoele + konden Dalfsenaren de afgelopen weken al warmdraaien met een reeks proefvragen . Welk gebouw stond vroeger op de plaats van de huisartsenpraktijk ? En waar stond de voormalige lanceerplaats voor V2-raketten in de oorlog ? Over dit soort vragen kunnen de deelnemers hun hersenen laten kraken over zeven rondes quizvragen , onderverdeeld in categorieën als sport , cultuur , historie en algemeen . De inschrijving is inmiddels geopend , het aanmeldformulier staat op https :// www . trefkoeleplus . nl Teams , die bestaan uit minimaal twee en maximaal vier deelnemers , kunnen zich tot 13 september aanmelden . Op 16 september is de inloop vanaf 19.30 uur en de quiz gaat om 20.00 uur van start . Deelnemen kost vijf euro per team en dit kan op de avond zelf worden voldaan .
Volg De Dalfser Marskramer ook op Twitter en Facebook :
@ dalfsermarskr dedalfsermarskramer Dalfsermarskramer