Nr. 28

SCHA DEGA RAN T
SCHA DEGA RAN T
Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 28 Dinsdag 12 juli 2022 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl
Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen
Wethouders reiken Onderzoek naar
Kunstwerk van
Spetterende shows Datrion-medailles uit 5 nieuwe scholen 9 Ronald Westerhuis 11 bij ASC Gym & Dance 15

Zwemvierdaagse Nieuwleusen trekt 200 deelnemers

NIEUWLEUSEN - Openluchtzwembad De Meule in Nieuwleusen organiseerde afgelopen week de Zwemvierdaagse . Zo ’ n 200 deelnemers trokken hun baantjes en maakten gebruik van het gevarieerde programma dat de medewerkers hadden samengesteld .
Dagelijks waren er wedstrijden darten en penalty schieten en kon men enveloppen trekken om een prijsje te bemachtigen . De ballontovenaar kwam langs en de liefhebbers konden ‘ buikschuiven ’. Een groot succes was natuurlijk de nieuwste aanwinst van het zwembad , de airtrampoline van vijf bij tien meter : daar werd goed gebruik van gemaakt . Vrijdag kwam Brandweer Nieuwleusen de waterpret nog verhogen met de tankautospuit .
Foto : Marcel van Saltbommel

Amber Mann ( 10 ) speelt in film over irritante buren

DALFSEN – De tienjarige Amber Mann speelt sinds een jaar bij de jeugdtheaterschool in Dalfsen . Tot haar grote verbazing werd ze gevraagd om auditie te doen voor een film .

Autoschade ? Wij helpen u graag !

Korterink , uw erkende Focwa schadeherstelbedrijf voor alle merken en contractpartner van bekende verzekeraars .
Oude Rijksweg 510 , Rouveen 0522 - 291346 • korterink . nl
TOP H E RSTEL
TOP H E RSTEL
SCHA DEGA RAN T
Dat leek Amber leuk om een keer mee te maken en samen met drie andere kinderen deed ze auditie . De leerling van Sjaloom in Ankum heeft het goed gedaan , want zij heeft de rol gekregen . En zo kwam het dat Amber in juni acht dagen lang naar filmopnames ging , in Den Helder en in Harskamp . Meestal waren de opnames op zaterdag en zondag en soms op woensdag . Een enkele keer kreeg ze daarvoor vrij van school . “ Ik vond het heel leuk Linde te spelen , een meisje van tien jaar ,” zegt Amber . “ In de film heb ik een broer van achttien en een moeder en vader . Ik verveelde me niet erg op de set , ook al moest ik tussen het filmen door soms wel erg lang wachten . Er waren héél veel mensen op de set , veel meer dan ik had gedacht en ik was de jongste van iedereen ,” aldus Amber . “ Ze waren allemaal heel aardig en er was speciaal een huis gebouwd voor de film .” Tussen de scènes door werd ze goed begeleid en haar ouders waren vaak aanwezig tijdens de opnames . Amber hoefde weinig tekst uit het hoofd te leren voor de film : meestal vertelde de regisseur kort voor de opname wat ze moest zeggen of doen . Een van de leukste dingen vond Amber dat ze iets mochten slopen tijdens de opnames . En balen was dat ze tomatensoep at in haar filmkleding en morste op haar slaapjurk .
De film heet ‘ Waar thuis was ’ en de regisseur is Youri Smaal uit Amersfoort , student aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht ( HKU ). De absurdistische korte film duurt een half uur en is een metafoor voor irritante buren . De opnames voor de afstudeerfilm van Youri zijn afgerond en momenteel wordt deze gemonteerd . Naar verwachting is de film klaar in september en is in eerste instantie in twee bioscopen te zien , in Utrecht en in Amersfoort . “ Of de film vaker wordt vertoond , hangt helemaal af van hoe de film ontvangen wordt ,” zegt Björn Zillen van de jeugdtheaterschool en docent van Amber . “ Het thema is natuurlijk wel heel actueel .” Youri had hem om namen gevraagd van kinderen die geschikt waren om mee te spelen in deze film . “ Kauwboy van Boudewijn Koole was ook een afstudeerfilm en dat is een enorm succes geworden ,” aldus Björn . “ Maar dat zijn natuurlijk wel uitzonderingen , dat een afstudeerfilm zó groot wordt .” Die Nederlandse jeugdfilm uit 2012 beleefde zijn wereldpremière op het filmfestival van Berlijn van 2012 en won er de Glazen Beer voor beste jeugdfilm . In 2013 werd de film op datzelfde filmfestival uitgeroepen tot beste Europese jeugdfilm van 2012 . XAPP , waar de jeugdtheaterschool onder valt , bestaat uit vier pijlers :
naast jeugdtheater zijn dat kindercasting , zomerkampen en educatieve projecten . Zillen krijgt vaker vragen naar namen van kinderen voor bepaalde rollen . “ Ze moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen ,” zegt hij . “ Kinderen moeten evenwichtig zijn , heel goed kunnen wachten en realistisch en ingeleefd spel laten zien . En natuurlijk heeft de regisseur een bepaald beeld voor ogen waar een kind aan moet voldoen .”
Foto ' s : Miriam van Leijen .

Toertocht voor Union brommers

NIEUWLEUSEN - Museum Palthehof organiseert voor de derde keer een toertocht voor uitsluitend Union bromfietsen op zaterdag 16 juli . De toertocht van ongeveer 65 km . start om 11.00 uur en gaat vanaf Palthehof richting Hasselt , via Zwartewaterklooster , Staphorst , IJhorst en door het Staatsbos terug naar de startplaats .
Het museum is geopend van 9.45 tot 17.00 uur en er is parkeergelegenheid op het plein bij de Grote Kerk . Na de tocht is er gelegenheid om het museum te bezoeken en herinneringen ophalen bij het speelgoed uit vervlogen jaren bij de tentoonstelling Spelenderwijs . Aanmelden voor de toertocht kan via e-mailadres : g . lubbers13 @ kpnplanet . nl
Volg De Dalfser Marskramer ook op Twitter en Facebook :
@ dalfsermarskr dedalfsermarskramer Dalfsermarskramer
Amber blijft voorlopig wel spelen bij de jeugdtheaterschool en wil nog best eens weer meedoen aan een film . Haar droom is toch wel een film of serie die op Netflix te zien zal zijn . Maar eerst gaat ze nog maar eens oefenen op een handtekening , want die heeft ze nog niet . Of de rode loper uitgelegd wordt en of de film ‘ Waar thuis was ’ ook nog in theater De Stoomfabriek in Dalfsen gaat draaien , wacht ze nog maar even af .