Nr. 2

SCHA DEGA RAN T
SCHA DEGA RAN T
Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 2 Dinsdag 10 januari 2023 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen
Sallandse Huizen
Damhoeve Hoonhorst Oranjevereniging Huldigingen
Tweemaster wint viert echte mijlpaal 3 deelt cheques uit 7 bij brandweer 9 Nizato toernooi 11
Woningtaxatie Scherp tarief € 549 , -
0529 851110

Dalfsen start het nieuwe jaar ‘ positief gezond ’

DALFSEN – Inwoners van alle leeftijden met goede voornemens voor de gezondheid in 2023 kwamen vrijdag aan hun trekken in Trefkoele +. Onder de titel ‘ Positief Gezond Dalfsen ’ waren er in het kulturhus workshops , presentaties en activiteiten voor kinderen , jongeren , mensen in de bloei van hun leven en ouderen .
De jeugd en hun ( groot ) ouders vermaakten zich in hal 2 met sport- en spel activiteiten waaronder lasergamen , oud Hollandse spelletjes , koersbal en groot darten . In hal 1 stonden kraampjes op de informatiemarkt van de deelnemende organisaties . Hier was ook een valpreventieparcours uitgezet voor ouderen waar ook kinderen en anderen iets van konden leren . In een speciaal ingerichte es-

‘ Vechtdaldominee ’ wordt uitgezwaaid

DALFSEN – Sinds 1 januari is ds . Hans Schipper ( 66 ) uit Dalfsen met emeritaat . De predikant startte 35 jaar geleden met zijn ambt in het Brabantse Andel , maar reeg daarna Vechtdaldorpen en -stadjes aaneen : Schipper stond in Bruchterveld , Hardenberg , Ommen en nu dus al weer tien jaar in Dalfsen .
Hal 1 met kraampjes en valpreventieparcours . Foto Marcel van Saltbommel .
caperoom gingen de bezoekers op zoek naar manieren hoe ze goed in hun vel kunnen komen te
zitten . Onderwerpen als voeding , mentaal welbevinden , kwaliteit van leven , meedoen en zingeving
Het is klaar , de ‘ sores ’ zijn weg . “ Normaal heb ik altijd zo ’ n 50 , 60 namen in mijn hoofd , mensen waar ik aandacht aan wil schenken ,” zegt Schipper , “ maar dat vakje mag nu leeg . Het voelt echt raar dat ik nu dominee ‘ in ruste ’ ben .” De dominee heeft het ambt in 35 jaar wel zien veranderen : toen hij begon , trof hij overzichtelijke , hechte gemeenschappen aan . “ Je bent er niet alleen voor jezelf , was de gedachte . Door de jaren heen heb ik het individualisme zien groeien , het ‘ wij-gevoel ’ is vervaagd door polarisatie en verschillen in geloofsbeleving . Mensen zeggen soms : ‘ de kerk kijkt niet naar mij om ’, maar ze zijn zelf natuurlijk óók de kerk .” Bezoekwerk , pastoraat was echt zijn ding , maar Schipper vond het ook heel fijn om gespreksgroepen te leiden , zoals bijvoorbeeld over Bonhoeffer of Chagall . Je ziet en spreekt elkaar bij activiteiten en dat geeft een gemeenschapsgevoel , is de ervaring van de predikant : “ elkaar kennen en gekend worden .”
kwamen volop aan bod op de dag die Trefkoele + samen met lokale organisaties organiseerde .
De emeritus predikant is van plan eerst een jaar een ‘ sabbatical ’ te nemen , voordat hij weer zaken oppakt . Maar tegelijkertijd noemt Schipper al een heleboel dingen die hij blijft doen of gaat doen . Zo blijft hij lid van de Roemeniëwerkgroep – de groep die contacten onderhoudt en hulp biedt in Transsylvanië in Roemenië . De reizen er naartoe heeft hij steeds als heel bijzonder ervaren : “ je leert veel van deze mensen , ze maken zich veel minder zorgen over dingen waar wij ons druk over maken en delen hun tevredenheid met ons . Heel leerzaam en fijn om te ervaren .” Hans blijft ook lid van de Groene kerk , een werkgroep die de kerkgemeenschap wil aanzetten tot duurzaamheid , door acties op te pakken en bewustwording te creëren . En een moestuin De Groene Hof beheert bij de Natuurboerderij in Dalfsen . Daar kan Schipper naar hartenlust verder gaan met zaaien , maaien , knippen , snoeien en rooien .
Lees verder op pagina 3

Dancing Reuvers

NIEUWLEUSEN - Partycentrum ’ t Witte Peerd in Nieuwleusen wordt op zaterdag 4 februari voor één avond omgedoopt tot ‘ Superdancing Reuvers ’. Voormalige DJ ’ s Eddie Mensink en Jan Oostra , oftewel DJ Oosie , nemen nog een keer plaats achter de draaitafels voor een avond vol nostalgie . Vandaar ook de eenmalige naamswijziging , want ‘ t Witte Peerd , was eerder bekend als Reuvers .
Eddie en Jan komen allebei uit Nieuwleusen en kennen elkaar al sinds hun jeugd . Onafhankelijk van elkaar bouwden ze in de jaren zeventig , tachtig en negentig een carrière op als DJ in het uitgaansleven van ( grotendeels ) noordoost Nederland . Met de muziek die toen populair was , van oude discokneiters van Boney M . tot U2 , van R & B tot Golden Earring . Naast nostalgie , wordt er ook muziek van nu gedraaid . Het programma begint om 21.00 uur en de entree is gratis .

Autoschade ? Wij helpen u graag !

Korterink , uw erkende Focwa schadeherstelbedrijf voor alle merken en contractpartner van bekende verzekeraars .
Oude Rijksweg 510 , Rouveen 0522 - 291346 • korterink . nl
TOP H E RSTEL
TOP H E RSTEL
SCHA DEGA RAN T
SCHA DEGA RAN T
TOP H E RSTEL
Ds . Hans Schipper met buikspreekpop Lotje .