Nr. 12

SCHA DEGA RAN T
SCHA DEGA RAN T
Een uitgave van :
ACTIEF NIEUWLEUSEN ondernemersvereniging
Nr . 12 Dinsdag 19 maart 2024 Waarin opgenomen de KernPunten , berichten van gemeente Dalfsen www . dedalfsermarskramer . nl Ankum Balkbrug Dalfsen Hasselt Hoonhorst IJhorst Lemelerveld Nieuwleusen Oudleusen Rouveen Staphorst Vinkenbuurt Witharen
Eieren gooien Boeldagen Museum
Zwembaden gaan
Jong & Oud toernooi bij ’ t Witte Peerd 9 Palthehof succes 11 van het gas af 13 bij TVN Nieuwleusen 15

Honderden vrijwilligers klussen tijdens NLdoet in Dalfsen

DALFSEN – Op minstens negen verschillende locaties in de gemeente Dalfsen voerden vrijwilligers klussen uit in het kader van NLdoet .
Elk jaar in maart organiseert het Oranje Fonds landelijk deze grote vrijwilligersactie , om zo vrijwillige inzet in de schijnwerpers te zetten . Dit jaar voor de twintigste keer . Zo worden er klussen uitgevoerd die anders blijven liggen . Vrijwilligers waren onder andere bezig bij school Het Avontuur , het tennispark , de jeu-de-boulesbaan en de wijk Ankummeres in Dalfsen , in Hoonhorst bij het Anjerpunt en de Molen , in Nieuwleusen bij Museum Palthehof en natuurboerderij BalkInn , bij Thuis Lemelerveld en in Oudleusen bij De Wiekelaar en de kerk .
Lees verder op pagina 9 Het sporttoestel bij De Wiekelaar in Oudleusen wordt onder handen genomen door vrijwilligers .

Gemeenteraad stelt Toekomstvisie voor Backxlaan gewijzigd vast

DALFSEN – Niet vier maar drie bouwlagen wordt het criterium waaraan de gemeente Dalfsen in de toekomst bouwplannen langs de Burgemeester Backxlaan toetst . Alleen in zeer bijzondere gevallen mag een initiatiefnemer met een goede onderbouwing hoger bouwen . Met zo ’ n uitzonderlijke situatie moet de gemeenteraad dan wel eerst akkoord gaan .
De gemeenteraad discussieerde maandagavond over de bouwhoogte bij de vaststelling van de Toekomstvisie voor de Backxlaan . In deze visie staat dat op bepaalde plekken dichtbij voorzieningen in
Archieffoto : Marcel van Saltbommel
Zuid , Noord en het Middengebied maximaal vier bouwlagen mogelijk zijn . Met een amendement van Gemeentebelangen en CDA , die samen een meerderheid hebben in de raad , is
dit teruggebracht naar drie verdiepingen . Volgens de coalitiepartijen passen drie bouwlagen het beste bij het laankarakter van de Backxlaan . Ook uit een enquête van Plaatselijk Belang Nieuwleusen blijkt dat 60 % van bevolking kiest voor maximaal drie woonlagen . De oppositiepartijen ChristenUnie , PvdA , VVD en D66 plaatsten vraagtekens bij het wijzigingsvoorstel . Ze wezen er daarbij vooral op dat er in Nieuwleusen behoefte is aan
veel woningen en dat de betaalbaarheid bij drie bouwlagen nog meer onder druk komt te staan . Wethouder Jan Uitslag vroeg zich af wat de meerwaarde is omdat de raad per bouwplan alsnog akkoord kan gaan met vier bouwlagen . De gemeenteraad schaarde zich verder volledig achter de Toekomstvisie Burgemeester Backxlaan en omgeving . Complimenten waren er voor hoe Nieuwleusen is betrokken het opstellen van de visie in de vorm van Backxcafés , wandelingen en enquêtes . De visie doet onder meer voorstellen om op de gehele Backxlaan een maximum snelheid van 30 km per uur in te voeren . Dit vergroot het gevoel van verkeersveiligheid en maakt ruimte voor de fietser en de voetganger . Daar komt bij dat op kruispunten het verkeer van rechts voorrang krijgt . Met de maximumsnelheid van 30 km / uur wil de gemeente doorgaand verkeer op de Backxlaan ontmoedigen en stimuleren om Nieuwleusen heen te rijden . De visie zet verder in op het behouden en versterken van de groene doorzichten naar het buitengebied , naar cultuurhistorische waardevolle plekken en naar open ruimte . Dit verbetert de beleefbaarheid en toegankelijkheid van het groen . Dat betekent dat bebouwing rondom het Molenpad niet is toegestaan , net als bouwen tot aan de erfgrenzen .

Vera Pauw bij VerhalenCafé

NIEUWLEUSEN - Vera Pauw , één van de pioniers van het vrouwenvoetbal in Nederland , komt woensdag 27 maart om 20.00 uur naar het VerhalenCafé van De Spil in Nieuwleusen .
Vera Pauw voetbalde zelf , haalde als eerste vrouw het hoogste trainersdiploma en kende ook als trainer vele hoogtepunten . Ze speelde vele interlands en trainde diverse landenteams en heeft het vrouwenvoetbal zien groeien tot wat het nu is . De vrouwen van Nederland spelen bij topclubs , maar het nationale elftal heeft zich net niet kunnen kwalificeren voor de Olympische Spelen . Is het vrouwenvoetbal in Nederland op zijn top ? In elk geval is het vrouwenvoetbal nog steeds groeiende , zowel in Nederland als wereldwijd . Ook bij de plaatselijke voetbalverenigingen is dat goed te merken . Jaarlijks worden er meer teams ingeschreven en zo langzamerhand is er in elke leeftijdscategorie bijna een elftal . De inloop in De Spil is vanaf 19.30 uur en de toegang is gratis .
Vera Pauw .

Autoschade ? Wij helpen u graag !

Korterink , uw erkende Focwa schadeherstelbedrijf voor alle merken en contractpartner van bekende verzekeraars .
Oude Rijksweg 510 , Rouveen 0522 - 291346 • korterink . nl
TOP H E RSTEL
TOP H E RSTEL
SCHA DEGA RAN T
Het meest actuele nieuws op dedalfsermarskramer . nl
SCHA DEGA RAN T
TOP H E RSTEL