KARPENIANA GÂNDUL TĂU ARE VALOARE
- pagina 11 -
An I , iunie 2021 , nr . 1
Din zăpezile Himalayei până în deșertul Thar , India adăpostește o cultură vastă ce dăinuie de secole . Hinduismul reprezintă India , iar India reprezintă Hinduismul . Cele două sunt inseparabile , deoarece , din punct de vedere etimologic , provin din același cuvânt sau mai bine spus , din același fluviu . Fluviul „ Indus ” a stat la baza întemeierii religiei hinduse , dar și a poporului indian actual . Cu toții presupunem că această țară are doar o cultură , un dialect și o religie care unește fiecare cetățean , dar , de fapt , India reprezintă o casă a tuturor religiilor orientale și a multor dialecte și popoare cu aceleași rădăcini . India a dat naștere Hinduismului , Budismului , Jainismului și Sikhismului și conform Recensământului din 2001 , India are 122 de limbi majoritare și alte 1599 de limbi cu 22 de dialecte diferite . Nordul și sudul Indiei reprezintă două culturi cu diferențe vizibile . Cultura nord-indiană reflectă diversitatea tradițiilor și a
Eterna și fascinanta Indie
obiceiurilor din vasta regiune pe care o cuprinde și care au fost asimilate din alte culturi pe parcursul a unei perioade lungi de timp . Cea sud-indiană este , în esență , sărbătorirea universului etern prin celebrarea frumuseții trupești și a feminității , fiind exemplificată prin dans , vestimentație și sculpturi .
Dintotdeauna arta dansului nu a reprezentat doar o formă de divertisment în India , ci și un mod de exprimare a frumuseții interioare și a sacralității ce sălășluiește în om . Fiecare gest dorește să transmită o emoție , o trăire , dansul este constituit din mișcări clasice și elemente mitologice . Vestimentația indiană este influențată de cultura locală , climat , geografie și de așezământul rural sau urban . Stilul popular de îmbrăcăminte reprezintă hainele drapate , iar tipul de rochie cel mai cunoscut și utilizat este sari . Cultura indiană ca întreg promovează conceptele ce se bazează pe diversitate , mândrie , inovație ,
adaptabilitate , armonie , modestie și lipsa de griji . În marea aceasta de culturi , ce a unit poporul indian , a fost sentimentul de „ a fi indian ”.
Ștefan TRANDAFIR , IX A
Foto preluată de pe mythologica . ro urmare din pagina 7 - Adrei , un iubitor de cărți
hobby ? Ai avut un model , te-a inspirat cineva ? Sau pur și simpli a venit așa , de la sine ? Am început să fiu pasionat de poezie atunci când am descoperit opera lui Adrian Păunescu . Pot spune că el a aprins scânteia din mine . Apoi , am început să citesc Eminescu , Stănescu , Blaga , Minulescu , ajungând la marii poeți universali , Baudelaire , Esenin , Pușkin ș . a . m . d . Scriu poezii de acum doi ani , atunci când , conversând cu o colegă , Elena Cobeț , mi-a venit o strofă în cap : „ E trist să vezi curat pe străzi / Într-o lună vie ,/ În care eu cu drag aștept / A ta minunăție .” Au urmat zeci de poezii , fiecare arătând ceva despre mine . M-am decis să public aceste poezii într-un volum de debut ! Sper să și reușesc !
Istoria . O altă pasiune de-a ta , așa e ? De ce Istoria ? Da , așa este ! Istoria pentru că , citându-l pe marele istoric Nicolae Iorga :„ Un popor care nu-și cunoaște istoria este ca un copil care nu-și cunoaște părinții !”. Dar și dorința de a cunoaște detalii despre strămoșii noștri . Mereu am considerat istoria mai mult decât o poveste . În plus , doresc să devin și profesor de istorie !
De ce îți dorești să devii profesor ? Îmi doresc să devin profesor de la vârsta de 5 ani ! Pur și simplu , îmi place să vorbesc despre ceea ce cunosc , despre ceea ce am citit . Am o atracție enormă față de copii , de aceea , mă voi îndrepta spre o carieră în învățământ !
E greu ? Când ai timp să faci toate astea ? Este greu , dar și satisfăcător ! Tot ce fac este din pasiune , așa trece timpul mult mai repede și mai frumos . În plus , mereu încerc să-mi depășesc punctul de confort , căci trebuie să evoluez . Cu toții ar trebui să ne depășim acest punct de confort , de echilibru , căci riscăm să ne plafonăm sau chiar să întrăm într-un declin , de unde este greu să mai revenim ! Timpul este limitat , depinde doar cum ni-l organizăm . Amintesc de ceea ce scria Marin Preda în primul volum al romanului „ Moromeții ”: în incipit , „ Timpul are răbdare ”, urmând ca la finalul romanului , „ Timpul nu mai are răbdare !”, aici ni se arată atât trecerea ireversibilă a timpului , cât și răbdarea iluzorie . Recomand ca lucrurile să se facă din timp , ca să fie timp și de distracție , dar și de învățat .
Ce abordare sau strategie folosești pentru a afla informații noi ? Citesc cărți . Informațiile se întipăresc în mintea mea de la sine , doar citind cu atenție aceste cărți .
Realizezi emisiuni culturale . Ce ne poți spune despre aceasta experiență ? Întrebat de domnul profesor de istorie Costin Iordache dacă aș vrea să realizez o emisiune despre cărțile pe care le-am citit , am răspuns imediat afirmativ . Este o experiență plăcută , căci am avut ocazia să mă dezvolt și spre acest domeniu , cunoscând oameni importanți , cum ar fi scriitoarea Cristina Ștefan , scriitorul Gheorghe Iorga , scriitorul Savin Viorel , profesorul Adrian Jicu ș . a . m . d ! Am o satisfacție enormă că fac ceea ce îmi place , adică dialoguri literare și artistice .
Cum sună viitorul pentru tine ? Ce va ( mai ) urma în viața ta , după ce termini liceul , după ce îți iei rămas buni de la acești ani frumoși și vei intra într-o nouă etapă ? Aș aminti de un citat al lui Adrian Păunescu , cred că s-ar potrivi genial în acest context . În timpul unui spectacol al Cenaclului Flacăra , întrebat la un moment dat „ Care este viitorul Cenaclului Flacăra ?”, poetul a răspuns : „ Viitorul Cenaclului Flacăra va fi o amintire frumoasă !” Îmi doresc să devin profesor . Voi da la Facultatea de Istorie , dorind să-mi urmez destinul . Îmi va părea rău că voi părăsi liceul , dar sper să revin ca profesor în liceu !
Suntem cu toții destul de bulversați cu acest învățământ online , cu această pandemie , parcă nu mai avem unde să ne distrăm , nu ne mai găsim locul în societate , parcă nu mai suntem înțeleși . Greșesc când spun asta ? Nu greșești deloc , Livia ! Suntem într-o perioadă atipică , care ne arată încă o dată că istoria se repetă . Aș aduce aminte de un citat de Victor Hugo , teoreticianul romantismului european : „ Face à des problèmes de la vie , les hommes sages trouvent du réconfort dans les livres .” („ În faţa necazurilor vieţii , oamenii înţelepţi îşi găsesc consolarea în cărţi .”). Cred că revenirea la lectură ne va ajuta să facem față tuturor problemelor . De exemplu , eu nu am simțit când a trecut perioada în care eram în situație de urgență . Am citit , am călătorit gratis , am trăit cu personajele .
În încheiere , ce sfaturi ai pentru cei care vor susține examenul de bacalaureat ? Le doresc răbdare , înțelepciune și putere . Să nu uite că acest examen este foarte important , căci își va pune amprenta asupra viitorului fiecăruia . Este un examen al adolescenței , pe care cei mai mulți îl consideră cel mai greu . Atenție la neatenție tuturor , dragilor ! Este mai ușor să mergi la examen pregătit , astfel , emoțiile nu vor fi la fel de mari . Mai bine mai devreme , decât atunci când se afișează rezultatele ! Mult succes , dragilor ! Note cât mai mari !
Insula de agrement din Bacău
De aproximativ 1 an , a fost redată comunității băcăuane spațiul de recreere al Insulei de agrement , refăcut și reamenajat de către autoritățile locale . Această insula a municipiul Bacău , un petic de pământ , este o insulă artificială creată în mijlocul unui lac format de râul Bistrița . Ea este vizitată atât de tineri cât și de adulți și vârsnici .
Poți să te plimbi pe aleile ei alături de prieteni și de familie , ori ascultând muzică în apropierea apei , pe faleza insulei , sau poți să savurezi un suc la terasele special amenajate pentru vizitatori . Te poți refugia în acest mic paradis verde pentru a scăpa de gălăgia și agitația din oraș . Te eliberezi de energia negativă acumulată de-a lungul zilei și descoperi o altă latură de-a ta . Poți privi cerul , de pe pontoane , care se oglindește în apa limpede sau chiar să admiri curcubeul apărut după ploaie .
Insula mai este dotată cu locuri de joacă și diverse spații amenajate pentru copii , un skate-park și un parc acvatic , dar încă nedat în folosință de la inaugurarea insuliței .
Acest loc este perfect pentru a te relaxa după o zi plină .
articol și foto : Ioana IOSUB , Roxana HARABAGIU , Alexandra PAȘCU , IX A