Noile tehnologii informationale Electronic (global) | Page 4

se naşte o nouă educaţie care poate fi definită pedagogie media( Rotaru, 156). Analiza educaţiilor de tip virtual, online ne conduce la concluzia că există o perspectivă nouă de abordare a procesului de învăţământ în condiţiile societăţilor de tip postmodern. Actualmente, sistemul dezvoltat în procesul de învăţare al tehnologiilor NTIC este caracteristic formulei învăţământului informal. Aplicabilitarea şi forţa de impact generată de aceste tehnologii trebuie să determine introducerea lor pe scară largă la nivelul învăţământului general de masă.

accesarea informatiilor

S

03

Avantajul în cazul noilor tehnologii este gradul ridicat de receptivitate al tinerilor, consumatori de new media.

În condiţiile în care analizăm din punct de vedere experimental modelul tradiţional de educaţie, constatăm că există diferenţe faţă de noile sisteme digitale. Practic, asistăm în cazul instrucţiei online la dezvoltarea unui model de asimilare a cunoştinţelor uzual şi eficent. Apariţia unor sisteme educaţionale perfecţionate generează cerere specializată pe piaţa acestui nou tip de tehnologie.

În primul rând susţinem ideea de tehnologie utilă la clasele de predare. Rolul acestor mijloace de natură educaţională este axat pe dobândirea de abilităţi şi competenţe specializate. Diversele softuri educaţionale, disponibile în spaţiul virtual asigură mijloacele necesare unei educaţii competitive, proprie unei societăţi de tip informaţional.

Diversitatea programelor şi aplicaţiilor de acest gen prezintă utilitate în procesul de învăţare. Variantele de prezentare de tip power point şi din alte categorii de programe reprezintă o exemplificare elocventă în ceea ce priveşte programele cu caracter formativ accesabile în sistemele de învăţământ.