Newsletter Sonbahar 2016 | Page 7

Onur Koska

Kısa Özgeçmiş :
Lisans derecemi Hacettepe Üniversitesi , İktisat Bölümü ’ nden , doktora derecemi de Dunedin ’ de bulunan Otago Üniversites i ’ nden aldım . Otago ’ daki lisansüstü eğitim yıllarımdan önce Orta Doğu Teknik Üniversitesi ’ ndeydim ( ODTÜ ). Burada İktisat Bölümü ’ nde yüksek lisansımı tamamladım ve doktora derslerini aldım .
bilgisi altında uygun refah çıkarımlarını mercek altına alıyor .
Otago ’ dan sonra ilk akademik görevim Almanya ’ da Würzburg Üniversitesi ’ ndeydi . 2011 yılında Tübingen Üniversitesi ’ ne yardımcı doçent olarak geçiş yaptım sonrasında da 2015 yılında ODTÜ ’ ye geri döndüm . Şu anda ODTÜ İktisat Bölümü ’ nde yardımcı doç ent olarak görev yapıyorum .
Onur , ilk olarak , bir yıl önce yardımcı do çent olarak görevinize başladığınız için bölümümüze tekrar hoşgeldiniz . Bölümümüzde olduğunuz için çok mutluyuz . Araştırma alanınız bölümümüzdeki araştırma alanlarına güzel bir katkı sağladığı için de çok memnunuz .
Çok teşekkür ederim . Tekrar burada olmak ve ailenin bir parçası olmak gerçekten çok güzel .
Özellikle henüz sizi tanımayanlar için , araştırma alanınız ve en son üzerinde çalıştığınız projeler hakkında bizi bilgilendirir misiniz ?
Kendimi teorik mikroekono mist olarak değerlendiriyorum . Temel çalışma alanlarım çok uluslu şirketler ve dolaysız yabancı yatırımı merkez alarak uluslararası ticaret ve endüstriyel sınai oganizasyon alanlarında .
Çok çeşitli bir araştırma portföyüne sahip olsam da , son projelerimde en azından bir tane ortak nokta var o da firma teorisi ve uluslar arası ekonomi bağlamında bilgi eşitsizliğini modellemek . Örnek verecek olursam , projelerimin bir tanesinde , olası ortak firmaların endojen kar payının olduğu ortaklık düzenlemelerindeki bilgi eşitsizliğini modelliyorum . Bu proje ilk olarak çok uluslu firmaların olası yerel ortaklarla iyi eşleşmeyi tanımlama problemine değiniyor , sonrasında hem sıfırdan yatırım ile ortaklık düzenlemesi arasındaki seçimi hem de ortaklık yapan firmaların nihai marjinal maliyetlerinin eksik
Farklı bir çalışmamda , heterojen firma , eksik maliyet bilgisi ve stratejik etkileşim ortamında çok uluslu firmalar arasındaki rekabeti modelliyorum . Bu bağlamda , dolaysız dış yatırım verimliliğe işaret ediyor . Firmalar ihracatçı ve çok uluslu olarak ayrıldığında , bunlar yine firmaların düşük verimlil iğe mi yoksa yüksek verimliliğe mi sahip olduğunu işaret ediyor .
Diğer projelerimin arasında belki de uluslararası ticaret ve dolaysız dış yatırım alanlarına koyulabilecek başka bir projemde de , eksik maliyet bilgisi altında şirket alımlarının güncel örneklerini kullanarak mevcut satışa dönük etkileşim ve bilgi dışsallığında açık artırmaların kapsamını betimledim . Açık arttırma literatürü bağlayıcı kur alların ve teklif verenlerin kar şılıklı etkileşimlerinin rollerini inceler ve bu projedeki asıl yenilik açık ar tırma kurallarına olan taahhütü ve açık artırma

İktisat Bölümü Bülteni 7