New Wave Group Sustainability Report 2021 | Page 11

11 Introduktion
1
1
2
3
4
5
KLIMATPÅVERKAN FRÅN SVENSK KLÄDKONSUMTION
1 . 80 % produktion 2 . 3 % distribution och butik 3 . 11 % konsument transport 4 . 3 % konsument och tvätt 5 . 3 % avfallshantering
Källa : Mistra Future Fashion 2019
PARISAVTALET OCH 1,5 GRADERSMÅLET Parisavtalet är ett globalt klimatavtal som trädde i kraft 2016 . Parisavtalet slår fast att den globala temperaturökningen ska hållas väl under 2 ° C och att man ska sträva efter att begränsa den till 1,5 ° C . Detta framförallt genom att minska utsläppen av växthusgaser . För att hålla klimatet under 2 graders temperaturökning krävs mycket kraftfulla åtgärder .
När det gäller textil produktion visar forskning från Mistra Future Fashion att hela 80 % av klimatpåverkan från svensk klädkonsumtion kommer från produktionsfasen . Som nämnt tidigare , genom att fördubbla plaggets aktiva livslängd med två kan man nästan halvera plaggets klimatpåverkan . Att samtidigt producera plaggen med hjälp av solenergi innebär en sammanlagd minskning av klimatpåverkan med 67 %. Att lägga till ekvationen en konsument som cyklar eller går till butiken istället för att ta bilen innebär en total reducering med 78 %. Därmed är det tydligt vad vi måste prioritera för att minska våra totala utsläpp och bidra till att begränsa den globala uppvärmningen : Att skapa produkter av hög kvalitét som möjliggör lång livslängd , sprida kunskap och underlätta för hållbar konsumtion och att påverka våra kontrakterade fabriker att gå över till förnybar energi . Det kräver att vi genomför en större systemförändring hos både konsumenter och producenter , men det är en möjlig förändring .
Vidare , förbränning av fossila bränslen står för det största bidraget till den globala uppvärmningen och därmed har transportsektorn en avgörande roll i kampen för klimatet . För New Wave Group är transport och logistik en nyckelfråga och därför är det självklart för oss att arbeta med detta som en del i att minska våra totala utsläpp .
ÖKADE KRAV PÅ TRANSPARENS OCH RAPPORTERING I och med vad som sker i samhällsdebatten med ökat fokus på hållbarhetsfrågor och förväntan på information stiger också kravbilden på oss som företag . Detta ser vi inte minst genom lagar som obligatorisk hållbarhetsredovisning , EU taxonomin för finansiella aktörer , energikartläggning i stora företag ( EKL ), ny bolagsstyrningskod samt i offentliga upphandlingar . Att arbeta med hållbarhetsfrågor är ett långsiktigt , ständigt pågående arbete där rapportering är ett viktigt verktyg . Rapporteringskrav stödjer och utvecklar vårt arbete och ger våra intressenter en bättre möjlighet till uppföljning .