New Wave Group Hållbarhetsrapport 2024 - SV | Page 2

NWG // HÅLLBARHETSRAPPORT
Styrning Styrmodell, roller, ansvarsfördelning och infomationshantering Huvudansvaret för hållbarhetsarbetet och övergripande strategi ligger hos koncernens styrelse som godkänner strategier, mål och policyer. Det övergripande ansvaret för mål samt uppföljning ligger hos koncernledning samt CSR- och hållbarhetschef, vilka ansvarar för tillsyn av inverkningar, risker och möjligheter. Koncernledningen rapporterar regelbundet till styrelsen utifrån fastställda rutiner. Läs mer om styrelsens sammansättning och arbetsformer på sidorna 42-43.
Under 2024 har styrelsen och koncernledningen bland annat behandlat väsentliga inverkningar, risker och möjligheter som rör klimatförändringar, miljöpåverkan i produktion och socialt ansvarstagande i en global värdekedja.
Integration i incitamentssystem New Wave Group har fastställda riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare, där främjande av bolagets hållbarhet inkluderas i kriterier för rörlig ersättning. Riktlinjer för ersättning till ledande befattningshavare återfinns i sin helhet på sida 86.
# Klagomåls- och incidenthantering. New Wave Group har en visselblåsarfunktion som gör det möjligt för medarbetare, aktieägare, konsulter, leverantörer och andra intressenter att tryggt och anonymt lämna information om missförhållanden. Det förväntas att affärspartners har motsvarande klagomålssystem på operativ nivå.
# Upphöra, förhindra eller mildra negativa inverkningar. Bland annat genom kompetensutveckling, interna och externa kontroller( av tredje part) och besök, avtal och kravställning, samverkan och kommunikation med intressenter, partnerskap och nätverk.
# Följa upp implementering och resultat. Bland annat genom interna och externa kontroller( av tredje part) och besök, insamling av dokumentation, testresultat och certifieringar, kvalitetskontroller, samverkan och kommunikation med intressenter.
# Kommunicera hur inverkningarna hanteras. Bland annat genom hållbarhetsrapportering, samverkan och kommunikation med intressenter, rapportering till intressenter, presentationer och föreläsningar.
Tillbörlig aktsamhet New Wave Group har metoder för tillbörlig aktsamhet inom hela koncernen och värdekedjan. Detta för att identifiera inverkningar och risker, både sociala och miljömässiga, och för att förebygga, reducera och åtgärda sådana problem i linje med FN: s vägledande principer( UNGP). Processen inkluderar följande aktiviteter:
# Policyutveckling. Upprättande och tillämpning av relevanta policyer i den dagliga verksamheten.
# Identifiering och bedömning av negativa inverkningar i värdekedjan. Bland annat genom väsentlighetsanalys, intressentdialoger, mappning av leverantörer, leverantörsbesök och riskbedömningsverktyg inom ramen för amfori BSCI( Business Social Compliance Initiative) och BEPI( Business Environment Performance Initiative). 1
Riskhantering och intern kontroll och riskhantering avseende hållbarhetsrapportering Koncernledning samt CSR- och hållbarhetschefen ansvarar för att identifiera och prioritera riskområden genom en kartläggning av de processer som bidrar till rapporteringen, exempelvis datainsamling, bearbetning, analys och rapportering. Riskerna inkluderar bland annat bristande datakvalitet, felaktig metodik, otydlig ansvarsfördelning och otillräcklig dokumentation.
Bolaget har implementerat systemstöd för en digitaliserad och automatiserad datainsamling från koncernens bolag. Ytterligare systemstöd för förbättrad kvalitet i data samt spårbarhet och transparens i värdekedjan är under implementering
Vidare pågår ett arbete för att utöka processerna för interna kontroller över finansiell rapportering till att även omfatta hållbarhetsdata och hållbarhetsrapportering. Information om riskhantering och intern kontroll avseende finansiell rapportering återfinns i sin helhet på sidorna 44-46.
1
New Wave Group är medlemmar i organisationen amfori, en internationell sammanslutning där företag från hela världen samarbetar för att förbättra arbetsvillkor och miljöpåverkan i produktionsländer. För mer information, se www. amfori. org
060 // ÅRSREDOVISNING