New Wave Group AB Årsredovisning 2016 | Page 84

KONCERNEN
New Wave Group innehar finansiella tillgång ar värderade till verkligt värde via årets resultat samt låne- och kundfordringar. Det finns inga finan siella tillgångar som innehas till förfall eller finansiella tillgångar tillgängliga för försäljning.
FINANSIELLA TILLGÅNGAR VÄRDERADE TILL VERKLIGT VÄRDE VIA ÅRETS RESULTAT New Wave Group använder derivat, till exempel valutaterminer, för att hantera finansiella risker. Derivaten värderas till verkligt värde via årets resultat så länge inte säkrings-redovisning tillämpas då redovisning sker i övrigt totalresultat. Om dessa derivat har ett positivt värde redovisas de som derivattillgång i balansräkningen.
LÅNE- OCH KUNDFORDRINGAR Lånefordringar är icke-derivata finansiella tillgångar med fasta eller fastställbara betalningar som inte är noterade på en aktiv marknad. De redovisas inledningsvis till verkligt värde och löpande till upplupet anskaffningsvärde. Kundfordringar har, efter individuell prövning, upptagits till det belopp varmed de beräknas inflyta. Kundfordringarnas förväntade löptid är kort, varför värdet redovisas till nominellt belopp utan diskontering. En reservering för osäkra kundfordringar sker när en bedömning visar att tillgångens fulla värde inte kommer att erhållas. Förluster hänförliga till osäkra kundfordringar redovisas i resultaträkningen under externa kostnader. Årets reservering framgår av not 17 Finansiella instrument och finansiell riskhantering.
Om ett nedskrivningsbehov anses föreligga avseende en lånefordran eller kundfordran beräknas nedskrivningen som skillnaden mellan tillgångens redovisade värde och nuvärdet av uppskattade framtida kassaflöden. Ränteintäkter avseende lånefordringar och kundfordringar redovisas som en finansiell intäkt.
LIKVIDA MEDEL Likvida medel omfattar likvida bankmedel och tillgänglig kassa samt kortsiktiga banktillgodohavanden med en löptid på tre månader eller mindre. 2. FINANSIELLA SKULDER En finansiell skuld klassificeras initialt som antingen: finansiella skulder värderade till verkligt värde via årets resultat finansiella skulder som värderats till upplupet anskaffningsvärde
FINANSIELLA SKULDER VÄRDERADE TILL VERKLIGT VÄRDE VIA ÅRETS RESULTAT New Wave Group använder derivat, till exempel valutaterminer, för att hantera finansiella risker. Derivaten värderas till verkligt värde via årets resultat så länge inte säkringsredovisning tillämpas då redovisning sker i övrigt totalresultat. Om dessa derivat har ett negativt värde redovisas de som skuld i balansräkningen.
FINANSIELLA SKULDER SOM VÄRDERAS TILL UPPLUPET ANSKAFFNINGSVÄRDE Dessa skulder redovisas inledningsvis till verkligt värde, med avdrag för transaktionskostnader. I efterföljande perioder värderas dessa skulder till upplupet anskaffningsvärde i enlighet med effektivräntemetoden.
Låneskulder utgörs av skulder till kredit-institut. Skulderna redovisas i rapport över finansiell ställning till anskaffningsvärde på likviddagen med tillägg för upplupen ränta. Leverantörsskulder har kort förväntad löptid och vär deras utan diskontering till nominellt belopp. Riskbeskrivning återfinns i not 17 Finansiella instrument och finansiell riskhantering.
VÄRDERING AV FINANSIELLA INSTRUMENT TILL VERKLIGT VÄRDE Finansiella instrument värderas till sina respektive verkliga värden. I de fall som det inte finns tillgänglig information / uppgifter för att värdera finansiella instrument till verkligt värde används vedertagna värderingsmetoder som mer eller mindre kan vara beroende av observerbar marknadsinformation. New Wave Group innehar enbart finansiella instrument vars värdering är baserad på observerbar marknadsinformation. Företagets ledning gör sedan en separat beräkning som är baserad på denna information. Finansiella tillgångars och skulders verkliga värden antas vara dess nominella värde för de tillgångar och skulder som har en löptid på mindre än ett år. Finansiella instrument värderade till verkligt värde i balansräkningen tillhör värderingsnivå två enligt IFRS 13.
FINANSIELLA DERIVAT & SÄKRINGSREDOVISNING Finansiella derivat värderas initialt och löpande till sina verkliga värden. Värdeförändringarna redovisas via årets resultat inom finansnettot om de inte utgör en part i ett effektivt säkringssamband och att säkringsredovisning tillämpas. När derivatkontrakt ingås väljer koncernen att antingen klassificera dem som verkliga värdesäkringar eller kassaflödessäkringar. New Wave Group tillämpar kassaflödessäkringar vad avser säkring av framtida flöden. Värdeförändringar för säkringsinstrument som utgör del i en effektiv kassaflödessäkring redovisas i övrigt totalresultat.
När ett säkringsinstrument säljs, löper ut, utnytt jas, återkallas eller på annat sätt inte längre uppfyller kraven för säkringstransaktioner ska den eventuella vinst eller förlust som dittills hänförts till eget kapital kvarstå där, för att slutligen redovisas som en justering av antingen kostnader eller intäkter när den planerade transaktionen eller det gjorda åtagandet realiseras i resultaträkningen. Om en planerad transaktion eller ett ingånget åtagande inte längre väntas inträffa ska den ackumulerade vinst eller förlust som redovisats i övrigt totalresultat, från den period säkringen ingicks, dock omedelbart överföras till resultaträkningen.
Upplysningar lämnas om enskilda säkringar i not 17 Finansiella instrument och finansiell riskhantering.
LEASING
Finansiella leasingavtal, där koncernen i allt väsentligt övertar alla risker och fördelar knutna till ägarskapet av det leasade föremålet, redovisas i balansräkningen till den leasade egendomens verkliga värde eller, om värdet är lägre, till nuvärdet av minimileasingbetalningarna. Leasingbetalningar fördelas mellan finansierings-kostnader och amortering av leasingskulden. Finansiellt leasade tillgångar skrivs av över den kortare perioden av tillgångens nyttjandeperiod och leasingperioden.
Leasingavtal där leasegivaren i huvudsak behåller alla risker och fördelar med ägande rätten klassificeras som operationella leasingavtal. Leasingavgifter kostnadsförs linjärt i resultaträkningen under leasingperioden.
VARULAGER
84 | NWG 2016