myxomycεtes HAVE memory
Ιάπωνες ερευνητές διαπίστωσαν ότι την ικανότητα απομνημόνευσης ενός φαινομένου και αναμονής της επανεμφάνισής του δεν την έχουν μόνο τα ανώτερα ζώα, αλλά και οι μονοκύτταροι μυξομύκητες!
Προφανώς, η εκδήλωση μιας εγκεφαλικής λειτουργίας από ζώα χωρίς εγκέφαλο πρέπει να πραγματοποιείται με εντελώς διαφορετικό τρόπο, ίσως μέσω κάποιας βιοχημικής προσαρμογής στα ερεθίσματα του περιβάλλοντος.
Στα πειράματά τους οι βιοφυσικοί του πανεπιστημίου του Χοκάιντο επέδρασαν στο περιβάλλον ανάπτυξης των αμοιβάδων Φυσάρουμ. Καθώς τα πρωτόζωα εξαπλώνονταν έρποντας πάνω σε ένα πήκτωμα άγαρ, οι επιστήμονες τα υπέβαλλαν σε ψυχρές και ξηρές συνθήκες το πρώτο δεκάλεπτο κάθε ώρας. Στη διάρκεια αυτού του κρύου δεκάλεπτου, τα κύτταρα επιβράδυναν την κίνησή τους.
Μετά από τρεις επαναλήψεις οι επιστήμονες έπαψαν να αλλάζουν τη θερμοκρασία και την υγρασία και παρατήρησαν αν οι αμοιβάδες είχαν με κάποιον τρόπο «απομνημονεύσει» το φαινόμενο: Πολλοί από τους μονοκύτταρους οργανισμούς επιβράδυναν την κίνησή τους μόλις ερχόταν η αρχή της επόμενης ώρας, σα να περίμεναν το νέο κύμα ψύχους και ξηρότητας.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες διατήρησαν τις συνθήκες περιβάλλοντος σταθερές, οπότε οι μυξομύκητες έπαψαν να επιβραδύνουν κάθε μια ώρα. Οταν όμως οι ερευνητές επανέλαβαν μια φορά ακόμα το κύμα ψύχους, οι μικροοργανισμοί επανήλθαν αμέσως στον κύκλο επιβράδυνσης ανά μία ώρα. Τα πειράματα έγιναν και με χρονικά διαστήματα μισής ώρας και μιάμισης ώρας και το αποτέλεσμα ήταν πάντοτε ίδιο.
Εκείνο που δεν μπορεί να προσφέρει η έλλειψη εγκεφάλου, ίσως να το προσφέρει η συλλογική ανάπτυξη πλειάδας μεμονωμένων κυττάρων που αναπτύσσονται με τη μορφή δικτύου.
Ένθετο-Ριζοσπάστης
Οι Μυξομύκητες εκδηλώνουν
μορφή «μνήμης»