Mycosmos January 2014 | Page 15

7 ερωτησεισ "κλειδια"

στον

αρχοντα των μανιταριων

Πώς βλέπεις την εξάπλωση της μανιταρογνωσίας μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα ;

Ο ρόλος των κοινωνικών δικτύων στην εξάπλωση της μανιταρογνωσίας είναι καθοριστικός.

Το «www.manitari gr» έγραψε ιστορία, δίνοντας ευκαιρία σε όλους μας να γνωριστούμε μεταξύ μας και να μάθουμε ο ένας από τον άλλο.

Στις μέρες μας στα κοινωνικά δίκτυα καταγράφεται ραγδαία εξάπλωση, συνοδευόμενη ωστόσο από πολυδιάσπαση και κατακερματισμό του χώρου.

Ως κρίσιμα ζητούμενα παραμένουν η ενότητα, η υπεύθυνη χρήση και η ποιότητα της διακινούμενης πληροφορίας.

Πώς μπήκαν στη ζωή σου τα μανιτάρια ;

Στην αρχή τα μανιτάρια λειτούργησαν ως αφορμή απόδρασης από την καθημερινότητα και ως ευκαιρία επιστροφής στα δάση και τα λιβάδια των παιδικών μου εγγραφών.

Η ομορφία, το πέπλο μυστηρίου που τα περιέβαλλε και η άγνοια που τα σκίαζε προκάλεσαν το ενδιαφέρον μου.

Αποφάσισα να τα μελετήσω, στο πεδίο και στο εργαστήριο, και να μεταδώσω αυτή τη γνώση.

Ο ενθουσιασμός με τον οποίο η γρεβενιώτικη κοινωνία υποδέχτηκε τις πρώτες δημοσιεύσεις μου, από το 1992, επιβεβαίωσε την κοινωνική διάσταση του θέματος. Η συγκρότηση των Μανιταρόφιλων Δυτικής Μακεδονίας το 1999, από τον Πάνο Διαμαντόπουλο, τον Γιάννη Συτιλιδη, τον Γιώργο Σέτκο και άλλους φίλους στην Καστοριά, ανέβασε σε άλλο επίπεδο τη δράση μας και τα μανιτάρια έγιναν βάση συνύπαρξης, συνεργασίας, συνδημιουργίας και συναπόλαυσης για χιλιάδες μανιταρόφιλους..

Ποιες είναι οι προσδοκίες σου από το Σύλλογο Μανιταρόφιλων Ελλάδας ;

Οι Μανιταρόφιλοι Ελλάδας συνυπάρχουμε, συνεργαζόμαστε και συνδημιουργούμε με αγάπη και εμπιστοσύνη την πραγματικότητα που δικαιούμαστε, στον αντίποδα του φόβου, της αμφιβολίας και του ανταγωνισμού που οδηγούν σε εκφυλισμό και αποσύνθεση. Οι Μανιταρόφιλοι Ελλάδας εκφράζουμε τη συλλογική συνείδηση και υλοποιούμε τη συλλογική δράση, υπηρετώντας πολυδιάστατα τη μανιταροφιλία και μανιταρογνωσία σε πανελλαδικό επίπεδο.

Δικαιούται το χόμπι της συλλογής μανιταριών να «βγάζει τα έξοδά» του ;

Δεν μπορώ να φανταστώ για ποιο λόγο δεν θα ήταν αποδεκτή η μανιταροσυλλογή, όταν είναι αποδεκτή για προσωπική κατανάλωση ή για εμπορία- η αλιεία και η συλλογή άγριων ραδικιών. Όταν μάλιστα γνωρίζουμε ότι είναι άλλο πράγμα η κατανάλωση και η εμπορία ψαριών ή ραδικιών (αφαίρεση ζωών) και άλλο η κατανάλωση και η εμπορία μανιταριών (αφαίρεση καρπών)… Εξ άλλου οι αλληλοσχετιζόμενες και αλληλοσυμπληρούμενες έννοιες της «οικολογίας» και της «οικονομίας» μπορούν κάλλιστα να συγκλίνουν στην κατεύθυνση της υπεύθυνης, αειφορικής διαχείρισης των οικοσυστημάτων, στη προοπτική της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ποια μανιτάρια συμπαθείς ιδιαίτερα ;

Τι να πρωτοδιαλέξω! Όλα είναι υπέροχα! Βασιλιάδες και βασίλισσες στην ομορφιά, την τρέλα, τη γεύση, την ιδιομορφία:

Αμανίτες, Βωλίτες, Αγαρικά, Μορχέλλες…

Τι συμβουλεύεις τους νέους μανιταρόφιλους ;

Η γνώση σε συνδυασμό με την προσωπική μας υπευθυνότητα, είναι τα κλειδιά που μας επιτρέπουν να απολαμβάνουμε πολυδιάστατα αυτό τον φυσικό θησαυρό: ως μέσο φυσικής άσκησης και αναψυχής, ως τροφή, φάρμακο και πρώτη ύλη για δημιουργία συνταγών μαγειρικής ή μανιταροπροϊόντων, ως στοιχείο της βιοποικιλότητας που φωτογραφίζουμε, καταγράφουμε και μελετούμε, ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας έργων τέχνης και, σε κάθε περίπτωση, ως μέσο για συνύπαρξη στα δάση και στις μανιταρογιορτές.

Ετοιμάζεις κάτι νέο συγγραφικά ;

Εργάζομαι για τη συγγραφή ενός δίγλωσσου βιβλίου (στα ελληνικά και τα αγγλικά) για τα «Υπόγεια μανιτάρια της Ελλάδας», στο πλαίσιο των Μανιταρόφιλων Ελλάδας. Όπως και όλα τα προηγούμενα θα είναι έργο πολλαπλών συνεργασιών και συμμετοχών. Παράλληλα συνεργάζομαι με τον Σέρβο φίλο μας Branislav Uzelac, για το βιβλίο «Tα μανιτάρια των Βαλκανίων».