5
ΒOLETUS EDULIS
βωλιτησ ο εδωδιμοσ
From
Wikipedia
the free
Encyclopedia
Ο Βωλίτης ο εδώδιμος διεθνώς γνωστός ως boletus edulis είναι ένας βασιδιομύκητας, που ανήκει στην κατηγορία των αγαρικών.Ευρέως διαδεδομένος στο Βόρειο ημισφαίριο σε όλη την Ευρώπη, την Ασία και την Βόρεια Αμερική· δεν υπάρχει στη φύση στο Νότιο ημισφαίριο, αν και έχει εισαχθεί στη Νότια Αφρική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία. Ο μύκητας αναπτύσσεται σε φυλοβόλλα και κωνοφόρα δάση, σχηματίζοντας με τις ρίζες των δένδρων συμβιωτικές ενώσεις.
Για πρώτη φορά περιγράφεται το 1782 από τον Γάλλο βοτανολόγο Pierre Bulliard[1] και έκτοτε εξακολουθεί να ονομάζεται στην διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία boletus edulis. Oι λέξεις boletus και edulis (εδώδιμος) συντίθενται από το αρχαιοελληνικό βωλίτις (κομμάτι γης) και από το λατινικό Edulis που προέρχεται επίσης από μέλλοντα του ρήματος εσθίω (τρώγω):< έδομαι και από το οποίο προέρχονται οι λέξεις έδεσμα και εδώδιμο
Ο πρώτος όμως που τον ονόμασε Βωλίτη είναι ο Γαληνός που το θεωρεί ως ιδιαίτερο είδος στο βασίλειο των μυκήτων και το ξεχωρίζει από τους λοιπούς αμανίτες Στη Αγγλία ονομάστηκε αρχικά boletus solidus (Βωλίτης ο έμπεδος δηλ. ο στερεός) από τον φυσιοδίφη James Sowerby το 1809, ωστόσο είναι γνωστός ως King Bolete, ενώ στη Γερμανία ονομάζεται Steinpilz «μανιτάρι πέτρα» από τη σφιχτή σάρκα του. Στην Ελλάδα είναι γνωστό με την κοινή ονομασία «Βασιλομανίταρο» και σε νεαρή ηλικία ως «καλογεράκι»
Μορφολογία
Το ανώτατο όριο ύψους αυτού του μανιταριού είναι 30-70 εκατοστά. Ελαφρώς κολλώδες στην αφή έχει κυρτό σχήμα σε νεαρή ηλικία και το χρώμα του είναι συνήθως καφέ με λευκό και συνεχίζει να σκουραίνει κατά την ωρίμανση. Χαρακτηρίζονται από ένα σαρκώδες πίλο (καπέλο) που στηρίζεται σε πόδι (στύπος) και κάτω από αυτό υπάρχουν βράγχια (λαμέλες, ελάσματα) σε ακτινωτή διάταξη που καταλήγουν σε πόρους όπου παράγονται οι σπόροι. Θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα μανιτάρια, καθώς δεν υπάρχουν δηλητηριώδη πανομοιότυπα είδη με αυτό.
Boletus edulis, commonly known as penny bun, porcino or cep, is a basidiomycete fungus, and the type species of the genus Boletus. Widely distributed in the Northern Hemisphere across Europe, Asia, and North America, it does not occur naturally in the Southern Hemisphere, although it has been introduced to southern Africa, Australia and New Zealand.
Several closely related European mushrooms formerly thought to be varieties or forms of B. edulis have been shown using molecular phylogenetic analysis to be distinct species, and others previously classed as separate species are conspecific with this species.
The western North American species commonly known as the California king bolete (Boletus edulis var. grandedulis) is a large, darker-colored variant first formally identified in 2007.
Jamie White
Marketing&Advertising Expert