My first Magazine namaz hocası | Page 60

Cuma Namazı
Eûzü billâhi mine ' ş-şeytani ' r-racîm Bismillahi ' r-Rahmâni ' r-Rahîm. '' Yâ Eyyühellezine âmenü izanûdiye lissâlati min yevmil Cum ' ati fes ' av ila zikrillâhi ve zerûl bey ' a zâliküm hayrunleküm in küntüm tâ ' lemûn ''.( Cuma sûresi 9. Ayet) Anlamı: Ey iman edenler! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığı zaman, hemen Allah ' ın zikrine koşun ve alış verişi bırakın. Eğer bilirseniz bu sizin için daha hayırlıdır.
Ayette belirtildiği üzere, cuma namazı vaktinde dünya işlerini bırakıp, ibadet ile meşgul olunmalıdır. Zira cuma günü, Allâh-ü Teâla ' nın katında en büyük gündür( yevm ' ül mezid ' dir, yani sevapların en çok olduğu gündür). Çünkü Peygamberimiz( Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) bir hadis-i şerifinde şöyle buyurmuştur: '' Cuma günü, günlerin efendisidir ve en büyüğüdür. Cuma günü, Allâh-ü Teâla ' nın katında, Ramazan Bayramı gününden ve Kurban Bayramı gününden daha büyüktür ''. Yine bir hadis-i şerifte Resûlullah Efendimiz( Sallallâhu Aleyhi ve
Sellem)“ Üzerine güneş doğan en hayırlı gün cuma günüdür. Âdem( Aleyhisselâm) o gün yaratıldı, o gün Cennet ' e konuldu ve yine o gün Cennet ' ten çıkarıldı.( Allâh-ü Teâla, Hz. Âdem ' i( Aleyhisselâm) yeryüzüne indirdi ve halife kıldı).” Müminlerin, Cennet ' te“ Zat-ı İlâhiye ' yi” yani Cenab-ı Allah ' ın zatını görme günü, cuma günüdür.
60