My first Magazine 1ος ΤΟΜΟΣ 1ο Τεύχος | Page 115

Επιστημονικό Περιοδικό « ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ έρευνα & εφαρμογές » Τόμος 1, Τεύχος 1, 2017 ISSN: …..
Εισαγωγή:
Σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας( 1), το παγκόσμιο φορτίο νόσου, για διαταραχές οφειλόμενες σε χρήση ουσιών ανέρχεται σε 1.8 % παγκοσμίως. Το ποσοστό αυτό γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, αν λάβει κανείς υπόψιν ότι οι αποδιδόμενες, για παράδειγμα, στο αλκοόλ σωματικές νόσοι, φτάνουν στο 5,1 % του φορτίου της νόσου, και το 5,9 % των θανάτων παγκοσμίως( 2).
Από τους ασθενείς αυτούς, υπολογίζεται ότι ένα μικρό ποσοστό, 10,8 % στις ΗΠΑ το 2015( 3) έχει λάβει οποιαδήποτε θεραπεία το προηγούμενο έτος, με μόλις 6,5 % να λαμβάνουν εξειδικευμένη θεραπεία, δημιουργώντας ένα θεραπευτικό κενό της τάξεως του > 90 %( 4). Τα ποσοστά ενδέχεται να είναι ακόμη χαμηλότερα όσον αφορά το αλκοόλ( 5,6 % στο Ηνωμένο Βασίλειο)( 5).
Εκτιμάται ότι περίπου 35 % των ασθενών που παραπέμπονται στην Υπηρεσία Διασυνδετικής-Συμβουλευτικής Ψυχιατρικής ενός Γενικού Νοσοκομείου έχουν ιστορικό Διαταραχής Χρήσης Ουσιών( ΔΧΟ), πλην νικοτίνης( 6), όμως, σύμφωνα με μελέτες, περίπου οι μισοί εξ’ αυτών δεν έχουν δεχθεί οποιαδήποτε παρέμβαση για την ουσιοεξάρτηση στο παρελθόν( 7). Επιπλέον, όπως έχει φανεί σε μελέτες για το αλκοόλ, η πιθανότητα μη συμμόρφωσης στη φαρμακευτική αγωγή για άλλες σωματικές νόσους, αυξάνεται με τη βαρύτητα της χρήσης( 8), επιβαρύνοντας την κατάσταση της σωματικής υγείας των ασθενών. Από την άλλη πλευρά, έχει βρεθεί ότι Βραχεία Παρέμβαση ενδονοσοκομειακά, ακόμη και σε ασθενείς που δεν αναζητούν θεραπεία για το αλκοόλ, έχει ως αποτέλεσμα στατιστικώς σημαντική( P < 0.0001) ελάττωση της κατανάλωσης και των βαθμολογιών στα ερωτηματολόγια AUDIT( Alcohol Use Disorders Identification Tool) και SADQ( Severity of Alcohol Dependence Questionnaire)( 9).
Με βάση τα παραπάνω, φαίνεται πως είναι μείζονος σημασίας η παρουσία μιας Υπηρεσίας Ουσιοεξαρτήσεων σε ένα Γενικό Νοσοκομείο.
Στο ΠΓΝΘ ΑΧΕΠΑ, και στο πλαίσιο της Γ’ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, λειτουργεί Υπηρεσία Ουσιεξαρτήσεων με προσωπικό 3 ψυχιάτρων( 1 Τακτικός Καθηγητής με εξειδίκευση στις εξαρτήσεις ουσιών, ως Διευθυντής, 1 ειδικός ψυχίατρος μετεκπαι-δευόμενος / επιστημονικός συνεργάτης, 1 ειδικευόμενος ψυχιατρικής). Η υπηρεσία υλοποιεί:
1) Το Εξωτερικό Ιατρείο της υπηρεσίας, το οποίο λειτουργεί σε τακτική βάση μια φορά την εβδομάδα, μπορεί, όμως, ανάλογα με τις ανάγκες να λειτουργήσει και τρεις εως τέσσερις.
2) Την Υπηρεσία Διασυνδετικής-Συμβουλευτικής Ψυχιατρικής, για τις ουσιεξαρτήσεις, που λειτουργεί καθημερινά.
3) Νοσηλεία ασθενών στο Τμήμα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας. Οι ασθενείς εισάγονται μέσω των εξωτερικών ιατρείων ή της διασυνδετικής-
115 Σελίδα από 123