INTERNET
Διαδίκτυο δημιουργικό και ασφαλές ;
Και όμως , γίνεται !
Από τον Αλέξανδρο Καπανιάρη *
Ας μη βιαστούμε να βγάλουμε « απαγορευτικό » στο διαδίκτυο στις γιορτές . Το διαδίκτυο μπορεί να ανοίξει ορίζοντες σε μικρούς και μεγάλους .
4
Την περίοδο των γιορτών παρατηρείται μια αύξηση στην ώρα που τα παιδιά σερφάρουν στο ίντερνετ , λόγω μειωμένων σχολικών υποχρεώσεων . Αντί όμως αυτή η περίοδος να γίνει μια αφορμή για καυγάδες και προστριβές , ίσως είναι οι ιδανική στιγμή για να αναζητούμε γονείς και παιδιά τρόπους ώστε το διαδίκτυο να είναι τόσο δημιουργικό όσο και ασφαλές .
Τέλος στις κλειστές πόρτες Η αλήθεια είναι πώς παιδιά και έφηβοι , πιεσμένοι από το καθημερινό σχολικό πρόγραμμα , τα φροντιστήρια και τις εξωσχολικές δραστηριότητες , επιζητούν εύκολες στιγμές χαλάρωσης και παιχνιδιού με εφαρμογές του διαδικτύου , καθώς και με την ενασχόληση τους με video games . Είναι λογικό λοιπόν ξαφνικά , οι ώρες που ένα παιδί ασχολείται με το διαδίκτυο ή με ψηφικά παιχνίδια να αυξάνονται κατακόρυφα . Συμπεριφορές απομόνωσης των παιδιών στα δωμάτια τους και αντίστοιχα κλειστές πόρτες , παρέες με άλλα παιδιά συνήθως σε φιλικά σπίτια ή σε internet café μπορούν να συνδυαστούν με πολύωρη ενασχόληση που μπορεί να φτάσει από τρείς έως έξι ώρες συνεχόμενα . Οι παραπάνω συμπεριφορές , θα πρέπει σίγουρα να προβληματίσουν τους γονείς και να γίνουν η αφορμή να μιλήσουν στα παιδιά , να τοποθετήσουν τον υπολογιστή από το δωμάτιο σε ένα χώρο ποιο ελέγξιμο και να βάλουν όρια στη χρονική διάρκεια προσφέροντας εναλλακτικές δημιουργικές λύσεις .
Πόσες ώρες είναι εντός ορίου ; Σήμερα , μιλάμε συνολικά για το χρόνο που ένα παιδί μπορεί να περάσει μπροστά σε μια οθόνη για διασκέδαση αθροιστικά . Δηλαδή στο σύνολο του , που σημαίνει χρήση οθόνης κινητού , ταμπλέτας και υπολογιστή . Αρχικά μας ξεγελάει το γεγονός ότι σε κάθε συσκευή συνήθως απασχολούνται διαφορετικό χρόνο , αλλά αθροιστικά η επιβάρυνση είναι μεγάλη για
τον οργανισμό . Έτσι τα παιδιά από 9 έως 18 ετών την ημέρα δεν μπορούν να ξεπερνούν τη χρήση ψηφιακών συσκευών πάνω από 2-3 ώρες . Βέβαια , το ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν διαλείμματα ανά ώρα , αλλά σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ξεπερνιέται αυτό το όριο . Επίσης , έχει σημασία με τι ασχολούνται στο διαδίκτυο . Κάποια παιδιά απασχολούνται με παιχνίδια και εφαρμογές που χρειάζονται υψηλό βαθμό αντανακλαστικών , απότομες μεταβολές στη φωτεινότητα , συνεχή άγχος και ψυχολογικές μεταβολές . Γρήγορα σε αυτή την περίπτωση επέρχεται η κούραση με παράπλευρες συνέπειες όπως προβλήματα στην όραση , νευρικότητα , προβλήματα συγκέντρωσης , κ . ά .
Δημιουργικό διαδίκτυο Το δημιουργικό και ασφαλές διαδίκτυο είναι μια εναλλακτική πρόταση για την ενασχόληση των παιδιών όχι μόνο κατά τη διάρκεια των διακοπών αλλά και για το υπόλοιπο διάστημα της σχολικής χρονιάς . Οι προτάσεις μας αφορούν τα σοβαρά παιχνίδια , προγραμματισμό και παιχνίδι , εικονικές περιηγήσεις σε μουσεία , εκπαιδευτική ρομποτική και τρισδιάστατη εκτύπωση . Μια κατηγορία εφαρμογών είναι τα σοβαρά παιχνίδια ( Serious Game ), τα οποία έχουν ισχυρό « gaming », έξυπνες αποστολές και περιπέτεια ενώ τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά ενός « Serious Game » περιλαμβάνουν παιδαγωγικές δραστηριότητες που εκπαιδεύουν , επιμορφώνουν ή καθοδηγούν τον παίκτη .
Τα παιδιά από 9-18 ετών δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 2-3 ώρες μπροστά σε κάποια ψηφιακή συσκευή .
Μερικές ενδεικτικές προτάσεις Serious Game είναι τα : - Switch ‘ Em a http :// wwf . moccu . com / game . php ? lang = en -EnerCities http :// www . enercities . eu / -Δίκη του Γαλιλαίου http :// www . ebusiness-lab . gr / galileo / index . html Παράλληλα τα παιδιά μπορούν να ασχοληθούν με προγραμματισμό και τα παιχνίδια μέσω της ιστοσελίδας « Η ώρα του Κώδικα » ( https :// code . org ) κατασκευάζοντας γνωστά παιχνίδια βήμα-βήμα , όπως για παράδειγμα Minecraft Hour of Code , Star Wars : Building a Galaxy with Code , Make a Flappy game , CodeCombat , Code with Anna and Elsa , codeSpark Academy with The Foos , κ . ά ).
Μια άλλη πρόταση είναι η ενασχόληση με εφαρμογές « STEM » δηλαδή μια σύγχρονη και καινοτόμο διδακτική προσέγγιση που αξιοποιεί 4 κλάδους : Επιστήμη , Τεχνολογία , Μηχανική και Μαθηματικά . Πλέον κυκλοφορούν σετ ρομποτικής LEGO Education MINDSTORMS για παιδιά τελευταίων τάξεων Δημοτικού , Γυμνασίου και Λυκείου , LEGO Education WeDo 2.0 για παιδιά δημοτικού και Beebot για παιδιά προσχολικής αγωγής ). Τόσο τα σετ εκπαιδευτικής ρομποτικής όσο και των τρισδιάστατων εκτυπωτών πωλούνται σε μορφή kit συναρμολόγησης ( π . χ . στα http :// why . gr /, http :// www . robotsetgo . gr /) ενώ υπάρχουν και ακαδημίες εκπαιδευτικής ρομποτικής για εκμάθηση εξειδικευμένων εφαρμογών .
* Διδάκτωρας του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Επιστημονικός Συνεργάτης του Μεταπτυχιακού Προγράμματος « Στρατηγικές Ανάπτυξης της Εφηβικής Υγείας » της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών