Μαθαίνω να αγαπώ και να εκτιμώ το σώμα μου
σεξουαλική κακοποίηση είναι ένα
Η μεγάλο θέμα-ταμπού της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας . Η ενημέρωση των παιδιών είναι ελλειπής έως και ανύπαρκτη ενώ θα έπρεπε να γίνεται και μέσα από το σχολείο . Το βιβλίο “ Αγαπώ το σώμα μου ” είναι ένα πραγματικό εργαλείο που απευθύνεται στην προσχολική ηλικία και την πρώτη τάξη του Δημοτικού σχολείου , ακολουθώντας την ανάγκη ενημέρωσης και καθοδήγησης των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία , για την προστασία τους . Μέσα από το κείμενο και με τη βοήθεια σκίτσων ένα παιδί μπορεί να μάθει πως υπάρχουν « καλά » και « κακά » αγγίγματα , συμπεριφορές που μπορεί να προβληματίσουν , συνθήκες που ενδέχεται να οδηγήσουν σε αδιέξοδα . Δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορεί να καταλάβει ή να χειριστεί ένα παιδί , φτάνει να του δοθούν σαφή μηνύματα και με τον κατάλληλο τρόπο . Η πρόληψη χρειάζεται χρόνο , τόλμη , έμπνευση , υπομονή . Πάντοτε όμως αξίζει τον κόπο . Είναι πραγματικά πολύ σημαντικό να μην κλείνουμε τα μάτια σε ένα θέμα « ταμπού », το οποίο θεωρείται δυσάρεστο και απωθητικό , αφήνοντας τα παιδιά να μένουν ανυπεράσπιστα , ανεκπαίδευτα και χωρίς υπεύθυνη πληροφόρηση . Μέσα από μια διαδικασία ενεργητική και ουσιώδη , το αποτέλεσμα θα ανταμείψει , αφού δίνονται τα εφόδια στο νέο άνθρωπο να υπερασπιστεί και να διεκδικήσει ότι πραγματικά του ανήκει : το σώμα του .
Οι καιροί αλλάζουν Με τη διείσδυση της τεχνολογίας στην καθημερινότητα των παιδιών , αναπτύχθηκαν και οι σχετικές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου . Το διαδίκτυο προσφέρει απεριόριστη ελευθερία έκφρασης , ανωνυμία και συνεπώς δυνατότητα να εκφραστούν και οι πιο σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης φύσης . Έτσι η βία και ο εκφοβισμός , η έκθεση προσωπικών δεδομένων σε μη ελεγχόμενο αριθμό χρηστών , συμπεριφορές φθόνου , εκδίκησης και ο εμπαιγμός αδυνάμων ή / και « διαφορετικών » με οποιοδήποτε τρόπο , μέσα από τον υπολογιστή ή το κινητό μπορεί να θυματοποιήσουν παιδιά και εφήβους . Η διαδικτυακή αποπλάνηση ( grooming ), κατά την οποία κάποιο πρόσωπο παρουσιάζει ψευδές προφίλ με στόχο να πλησιάσει ανήλικο και να τον / την παρενοχλήσει στο φυσικό κόσμο , αποτελεί υπαρκτό και σημαντικό κίνδυνο . Το ακατάλληλο περιεχόμενο ( ρατσιστικό , βίαιο , πορνογραφικό , παιδοφιλικό ), στο οποίο μπορεί να εκτεθεί ένα παιδί χωρίς τη θέλησή του , μπορεί να σοκάρει και να τραυματίσει σε σημαντικό βαθμό . Από την άλλη πλευρά , μια βίαιη / επιθετική συμπεριφορά αποτελεί αποτέλεσμα πολυπαραγοντικό . Σχετίζεται με την ευαλωτότητα της προσωπικότητας , γενετικούς παράγοντες και προδιάθεση σε ψυχικές δυσκολίες , καθώς βέβαια και με το περιβάλλον ( οικογενειακό , σχέσεις , κοινωνικό-επαγγελματικό , οικονομικό , πολιτισμικό ). Συχνά οι “ θύτες ” έχουν οι ίδιοι υπάρξει θύματα κακοποίησης ή έχουν στερηθεί βασικά συναισθηματικά στηρίγματα ως παιδιά .
O ρόλος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας ( ΜΕΥ ), Β ’ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών , Νοσοκομείο Π . & Α . Κυριακού , Πτέρυγα “ Ε . Δαλακούρα ”: Είναι πολλαπλά διαπιστωμένες οι πολύπλευρες και μακροχρόνιες συνέπειες της κακοποίησης των παιδιών . Η αντιμετώπιση είναι πάντα ολιστική και αυστηρά εξατομικευμένη .
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ
Χρησιμοποιώντας ένα βιβλίο πραγματικό εργαλείο με σκίτσα , τα παιδιά μπορούν να μάθουν πως υπάρχουν « καλά » και « κακά » αγγίγματα και να υπερασπίζονται το σώμα τους .
Διαφέρουν οι καταστάσεις , οι ιδιαιτερότητες , οι οικογένειες , οι ανάγκες και οι δυνατότητες κάθε παιδιού , και απαιτείται ένα πρόγραμμα « κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του ». Βασικό είναι να νιώσει ασφάλεια , επικοινωνία , ζεστασιά και πραγματικό ενδιαφέρον . Η αντιμετώπιση των περιστατικών στη ΜΕΥ είναι διεπιστημονική και ασχολούνται ομάδα ειδικών : παιδίατρος , παιδοψυχίατρος , ψυχολόγος και οικογενειακή θεραπεύτρια , ενώ κατά περίπτωση εμπλέκονται ο νομικός σύμβουλος , οι υπηρεσίες ηλεκτρονικού εγκλήματος και καταγγελιών , ο γυναικολόγος κ . α . Βασικοί στόχοι είναι να έρθουν στην επιφάνεια συναισθήματα , βιώματα , σκέψεις και να αρχίσει η επούλωση , να συζητηθούν οι σχέσεις , να προταθούν τρόποι διαχείρισης και να γίνει προσπάθεια λειτουργικότητας και μελλοντικής ενεργοποίησης με κατάκτηση στόχων . Η σχέση με τους θεράποντες είναι πολύτιμη και μακροπρόθεσμη . Πολλά παιδιά διατηρούν σχέση και μετά την ενηλικίωσή τους , ενώ άλλα απομακρύνονται μόλις νιώσουν δυνατά , στο πλαίσιο της προσπάθειάς τους να κλείσουν το τραυματικό αυτό κεφάλαιο ζωής .
Το βιβλίο Αγαπώ το Σώμα Μου ( Άρτεμις Τσίτσικα ), κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Π . Χ . Πασχαλίδη . Σχετικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε και στις ιστοσελίδες www . youth-life . gr , και www . youth-med . gr .
3