� TEKNOLOGI
Designstøtteordningen ble innført som et insentiv under pandemien , og siden den gang er tempoet skrudd opp . På to år har antall mottakere mer enn firedoblet seg . I år spenner de over alt fra ferdigvareindustri , mobilitet og helse og omsorg til kultur , reiseliv , rekruttering og stedsutvikling . – Den formidable interessen for Designstøtten tyder på at mange har fått øynene opp for verdien av inkluderende design . Det skaper ikke bare bedre produkter , tjenester og omgivelser , men også mer lønnsomme . Inkluderende design er god business , sier Jannicke Hølen , seniorrådgiver i DOGA .
ARROW-CI Jannicke Hølen , seniorrådgiver i DOGA , konstaterer en firedobling av mottakere
på bare to år . Foto : Sverre Jarild
Inkluderende design er empatisk og menneskesentrert , og gir verdi til enkeltindivider , næringsliv og samfunn . Ved å lage brukervennlige og attraktive løsninger for et stort mangfold av mennesker , får vi bedre produkter , tjenester og omgivelser for alle , sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen ( Ap ). Til sammen deler DOGA ut i overkant av to millioner kroner i støtte til inkluderende design , og til sammen 18 utvalgte prosjekter mottar 125 000 kr hver . Støtten er øremerket bruk av profesjonell designkompetanse for å lage løsninger som bygger på inkludering , mangfold og innsikt i reelle brukerbehov .
Zeabuz : Planlegger autonome ferger over hele verden Vi har allerede selvkjørende biler , og tidligere i år kom de første førerløse bussene på norske veier . Så hvorfor ikke kapteinløse passasjerferger ? Autonomiselskapet Zeabuz i Trondheim utvikler nettopp slike ferger . Hele 4,4 milliarder mennesker lever i byer . Det norske teknologiselskapet ser et enormt potensial i å bygge nettverk av små , selvgående båter som raskt kan transportere folk over vannmasser i byer og tettbygde strøk . Med enklere ferd over vannet , synker bilbruken i byen . Derfor ønsker Zeabuz å lage en helhetlig løsning som raskt og rimelig lar byer komme i gang med selvkjørende ferger som kan brukes av alle . Flere spørsmål må besvares først : Hvordan sikre god brukeropplevelse og passasjerflyt uavhengig av alder , språk og funksjonsevne . Hvordan skal den ubemannede båten kommunisere hva den holder på med og er i ferd med å gjøre til både passasjerer og omgivelsene på universelt forståelige måter ? Og hva skal til for at folk flest føler seg trygge på å kaste loss uten kaptein på broen ?
68