� DRIFT
i 20 år . Nå er den også blitt smart . Det betyr at bekkeinntak og stikkrenner kontinuerlig overvåkes og selv varsler når det er behov for opprenskning , sier Rune Skjoldal i betongprodusenten Tunge Ting på Voss . Det er de som produserer trauene . Bak Vossatrauet står Ivar Seim . Den mangeårige driftsingeniøren i Voss kommune , Cowi og Statens vegvesen er hjernen bak systemet . – Det var viktig å utvikle en løsning for rask , effektivt og rimelig vedlikehold av bekkeinntak og stikkrenner . Da kan tette vannveier hurtig gjenåpnes uten bruk av tunge maskiner og tidkrevende arbeid , sier Seim . Vossatrauet kan heises på plass ved alle bekkeløp . Det produseres med sensorer og datalogger integrert .
Felles erfaringer All utvikling og videreutvikling av løsningen har opphav i lokale bedrifter på Voss . Cautus Geo har lokalavdeling der . – Sånn er det å bo på et flomutsatt sted . Det gir felles erfaringer , sier Krangnes . På Voss er flomfaren reell . Sist flom kom i høst . Den forårsaket skader for mange titalls millioner kroner . – Flommen viste behov for mer kunnskap . Det kan sensorer gi . De kan fortelle hva som skjer i bekkeløp og vise hvor mye vann som er underveis , sier Krangnes . Cautus Geo har også gjort tilsvarende løsninger for Oslo kommune . Der er flere bekkeinntak utstyr med sensorer som gir kontinuerlig overvåkning av tilstanden med automatisk varsling før flomvann kommer på avveie .
Testes ut i Sauda Det første smarte Vossatrauet er underveis til Sauda . – Klimaendringer gir mer ekstremvær . Noe av svaret kan være bruk av teknologi , sier Myge . I Oslo tenkes det likt . Cautus Geo er inne med sensorer og egenutviklet datalogger CL3 på flere flomutsatte steder . Trykkcellene er av de mest robuste . – De er spesialtilpasset norsk klima med frost og isdannelse . Samtidig skal målekvaliteten opprettholdes , sier leder for feltoperasjoner Sigmund Brekke Langelid i Cautus Geo . Dataloggeren CL3 er utviklet av Cautus Geo . – Den er kompakt med det aller nyeste innenfor kommunikasjonsteknologi . Den pakker datapakkene godt og har en batterikapasitet på godt over ti år . Det gir en robust løsning , sier Brekke Langelid .
38