� VEDLIKEHOLD
gjøre . Vår ambisjon er å bli så gode på vedlikehold at vi gjør jobben for driftspersonalet kjedelig , sier Gøytil med et smil .
Droner og satellitter Rundt regionale transformatorstasjoner har de satt ut sensorer for gjerdesjekk . – Sensorene kan fortelle om noen prøver å klippe gjerdet eller klatre over . Eller om det er dyr eller bare vinden som gir forstyrrelser , sier Gøytil . En tradisjonell måte å inspisere infrastrukturen , er å fly over nettet med helikopter og ta store mengder bilder som analyseres for skader og feil på utstyret . – Befaring av høyspentlinjer med helikopter er tidkrevende og dyrt . Med langdistansedroner jobber vi mye raskere , med mindre HMS-risiko – og vi sparer mengder med CO2-utslipp , sier Gøytil . Lede har også en egen droneavdeling der operatørene må være kvalifiserte dronepiloter før de går ut i felten . – Vi får bedre dokumentasjon . Og vi trenger ikke to mann for å klatre opp i en stolpe for inspeksjon , nå klatrer de bare opp når noe skal fikses . Teknologi er verktøy , og det som fungere i dag er ikke nødvendigvis mest hensiktsmessig i morgen . Dronene fungerer bra , men selskapet ser også på muligheter for å bruke satellitter . – Det er en utfordring at vi har aktiviteter over et stort geografisk område , og tilgangen på satellitter er i ekstrem vekst . I løpet av får år tror jeg vi kan får detaljerte bilder av kraftledningene på denne måten , mener Gøytil . Hos Lede er vedlikehold og drift er integrert i deres FoU-prosjekter . Ett forskningsprosjekt tar sikte på å få ut mer detaljert innsikt i tilstanden til kraftledningene . – Løsningen som prøves ut er roboter som kan henge i de strømførende ledningen . De bruker røntgen for å måle tilstanden , og kan oppdage svært små brudd . Vi har gjort noen tester og dette opplegget virker lovende , forteller Gøytil .
ARROW-CI I stedet for helikoptre flyr Lede i dag droner for å ta bilder av strømnettet . Her flyr
Kristian Ottesen drone i mørket .
Plattform for proaktivt vedlikehold Lede jobber med digitalisering på flere områder , blant annet utvikler de en egen dataplattform for å legge til rette for skalering og bruk av digital teknologi . Nå skal de evaluere hvordan man samler inn og håndterer denne typen ustrukturerte data på en god måte for fremtidig lagring og bruk i modellering . – En drone gjør det enklere og raskere å ta bilder , men det er fortsatt en jobb å gå gjennom alle manuelt . Det kan bli 70 000 bilder , det er mye å forholde seg til . Her ser vi på muligheter for å for å ta i bruk kunstig intelligens til å sortere ut de bildene vi bør se nærmere på , forteller Gøytil .
28