� DRIFT
ARROW-CI Oppdrettsanlegget styres av det totalintegrerte overvåkings- og kontrollsystemet Salmatic . En rekke sensorer bidrar til å gi god oversikt .
og lagret i egne tanker for levering . – Vi har også utviklet et eget system for hånderting av slam . I praksis samler vi opp alt sedimenterbart slam og leverer dette for videre behandling . Alle løsningene bidrar til å gi mindre miljøavtrykk . Og det gir bedre fiskevelferd og mer lønnsom produksjon , sier Madsen . – Globen er lufttett . Når vi skal levere fisk kobles fiskeuttaket i bunn til en fisketappeslange . Vi setter på et overtrykk og skaper et differensialtrykk i tanken . Vannspeilet presses ned og globen stiger . Slik kan vi ” tappe ” slakteferdig fisk på en skånsom måte , helt uten krengning , forteller han . Parallelt med tappingen fylles det på med nytt vann , slik at man ivaretar bio-sikkerheten .
Gode resultater Hvert døgn utarbeider Systemet lager automatisk en fôringsplan som kan justeres av røkter ved behov .
– Hvis fisken ikke trives vil den fort stoppe å spise . God appetitt og god vekst tyder på at fisken har det bra , sier Torkildsen . – Per i dag styres fôring andre parametere basert på datagrunnlag samt visuell bekreftelse av retur av fôr som ikke blir spist . Men vi ser på muligheter med kunstig intelligens både for fôringen og for tjenester for døgnkontinuerlig support av anleggene . Så langt ser det ut til at konseptet fungerer etter intensjonene . Den første globen ble satt i drift i Lysefjorden i desember 2019 , og har hatt 6 vellykkede innsett . En tilsvarende globe ble satt ut to år senere . De to 3,5K-anleggene produserer 600 tonn fisk per år . Det nye er dimensjonert for 75 kg / m ³ og har kapasitet på over 2300 tonn fisk per år ved full utnyttelse . FishGlobe ser for seg stor vekst i Norge , men ser også muligheter for konseptet globalt . – De to første globene er beregnet for produksjon av postsmolt og fungerer i praksis
40