lingen , forteller Schjølberg . NTNU er aktive i disse industrimiljøene med bachelor , master og doktorgrads prosjekter . Evner norsk industri å utnytte all den kompetansen som samles inn i disse prosjektene , er det mulig å ligge i front i den digitale omveltingen som nå pågår for fullt .
Institutt for maskinteknikk og produksjon er svært aktiv i å følge opp Industri 4.0 initiativer og digitaliseringen . Det medfører at vedlikeholdsmiljøet i norsk industri har en utmerket kompetansebase å henvende seg til for å få råd og veiledning i utviklingen av digitale og fremtidsrettede vedlikeholdssystemer .
Det er viktig å legge seg på sinnet Schjølbergs sterke formaning om at fagmiljøer skal samarbeide for å kunne utnytte mulighetene digitaliseringen gir . Nå må industrien utnytte tradisjonen med å samarbeide på tvers av faggrenser . Det vil gi konkurransefortrinn i den digitale revolusjonen
Sensor management – et nytt begrep Vedlikehold har også gått gjennom flere faser , etter hvert som teknologien har utviklet mer avanserte løsninger . Fra å bli anset som en hindring for rask gjennomstrømning i produksjonen , er det nå økt forståelse for hvor sentralt avansert vedlikehold kan være for høy oppetid i produksjonen , produktkvalitet og å oppnå et sikkert produksjonsmiljø . et nytt begrep som flere faggrupper bør merke seg er , Sensor Managment . En delvis definisjon er : Sensorstyring ( management ) blir aktuelt når målesystem har muligheten til aktivt å styre målesystemene ; det vil si å endre konfigu- reringen under installasjon eller drift med utgangspunkt i tidligere målinger .
Alle vedlikeholdsløsninger er ubrukelige uten god tilgang på data . Uten optimalt sensorvalg og installasjon vil kvaliteten på analysene som utføres av de innsamlede dataene bli redusert . Driftsforhold kan endre seg , og da må muligens målesystemet også endres i driftsfasen . Et element i sensor management er å kunne endre konfigurering av et målsystem , for å være i stand til å samle inn relevant data i den endrede driftssituasjonen .
Sentralt i utviklingen av begrepet sensor management er utviklingen innen kommunikasjon og programmaveløsninger i transmitterne . Disse teknologiene gjør det mulig å tilpasse sensor og måleoppstilling til endrede driftsbetingelser . Skal vedlikeholdspersonellet kunne ha sanntids informasjon om utstyr og produksjonslinjes helsetilstand , må innsamling av data kontinuerlig være optimalisert for de aktuelle driftsforholdene .
Sensorsystemer opererer vanligvis under begrensninger som hindrer samtidig bruk av alle sensorressurser hele tiden . Sensorstyring blir relevant når målesystemet har muligheten til aktivt å administrere disse ressursene . Det vil si å kunne endre konfigurasjonen av instrumentene under drift basert på tidligere målinger . Eksempler på systemer hvor sensorstyring for tiden brukes eller er sannsynlig å bli brukt i nær fremtid , som for eksempel autonome systemer . IEEE har utarbeidet et White Paper som gir en oversikt over teori for Sensor Management , og hvorledes utviklingen har vært de siste ti år .