Travma Nedir ve Nasıl Başa Çıkılır ?
GÜNDEM
Milliyet
04 Australian Turkish News
05 May 2016
AUSTRALIA TURKISH NEWSPAPER
RASİHA ÖZDEMİR
Psikolojik Danışman / rasiha _ ozdemir @ hotmail . com
Travma Nedir ve Nasıl Başa Çıkılır ?
Çevremizden kısa kısa
Fiziksel ve psikolojik bütünlüğümüzü tehdit eden her türlü olay travmadır . Yaşamımıza , vücut bütünlüğümüze , inanç sistemlerimize , sevdiklerimize yönelik bir tehdit vardır . Travma , hiç beklemediğimiz bir anda ve ne yaparsak yapalım asla hazırlıklı olamayacağımız bir şekilde , bütünlük ve süreklilik gibi , varlığımızı yasladığımız temel hayat referanslarımıza inen ani bir darbedir . Bizi geçmişimiz ve geleceğimizden- şiddetine bağlı olarak- belli bir süre için koparan bir zamansızlık halidir . Ayrılık ve boşanma , iş kaybı , aile içi şiddet , tecavüz , trafik kazası , a- ni hastalık , sakat kalma ve ani ölümler kişisel travma listesine girerken , savaş , terör , doğal afetler , büyük çaplı ekonomik krizler toplumsal travmalar başlığı altında ele alınır . Toplumsal travmanın yarattığı etkiler söz konusu olduğunda , en fazla risk altında olanlar sırası ile , zarar görenler , tanık olanlar ve kıl payı kurtulanlardır . Müdahale eden sağlık ekipleri , arkadaşlar , aile yakınları daha az da olsa yine de travmanın etkisini yaşayacak risk gruplarıdır . Geçmişte başka bir felaketin kurbanı olanlar , aile problemleri olanlar , yakın geçmişinde kayıp yaşayanlar , sosyal bağları kuvvetli olmayanlar , psikososyal sıkıntılar yaşayanlar yada kronik bir hastalığı olanlar , travmanın etkisini en ağır şekilde yaşama riski olan gruplardır . Travma Sonrasi Görülen Tepkiler Duygusal tepkiler : Şok , üzüntü , öfke , endişe , suçluluk , umutsuzluk , kaygı , korku , karamsarlık , donukluk , aşrı sinirlilik , çaresizlik kendi gibi hissetmeme ve geçmiş travma ve kayıpların alevlenmesi verilen duygusal tepkilerdir . Korku insan hayatını tehdit eden herhangi bir tehlike karşısında verilen normal tepkidir . Çocuklar genelde olayın tekrar olmasından , ölümden , ailesinden ayrılmaktan veya yalnız kalmaktan korkabilirler . Gerçek olayın tetiklediği korkuların yanı sıra , kendi
Avustralya ’ da Hükümetin Mülteci Politikası Protesto Edildi
Avustralya ’ da binlerce kişi sığınmacıların tutulduğu gözaltı merkezlerinin kapatılması için gösteri düzenledi .
Avustralya ’ da binlerce kişi sığınmacıların tutulduğu gözaltı merkezlerinin kapatılması için gösteri düzenledi . Omid isimli İranlının sığınmacı merkezlerindeki kötü koşullara tepki olarak kendini ateşe vermesinin ardından sığınmacıların tutulduğu kampların kapatılması i- çin gösteriler düzenleniyor . Canberra , Sydney , Perth , Brisbane Adelaide ve Melbourne kentlerindeki mülteci hakları savunucuları tarafından düzenlenen gösterilere katılan binlerce Avustralyalı , hükümetin mülteci politikalarını e- leştiren pankartlar taşıdı . Melbourne ’ da düzenlenen gösterideki konuşmalarda , Manus ve Nauru gözaltı merkezinde tutulan sığınmacıların canlarını kurtarmak için kaçtıkları ülkelerden daha kötü şartlarda yaşamak zorunda bırakıldıkları dile getirildi . “ Zor durumdaki insanları görmezden geliyoruz ” Gösteriye destek veren Avustralya Yeşiller Partisi Genel Başkanı Senatör Richard Di Natale , hükümetin mülteci politikalarını sert sözlerle eleştirerek zor durumdaki insanları görmezden gelmekle suçladı . Senatör Natale , “ Sadece masum insanlara yüz çevirmiyoruz , çoğu işkence görmüş , bazılarına tecavüz edilmiş , bazıları ailelerinin öldürüldüğünü gören insanlara yüz çeviriyoruz ama daha da kötüsü bizim caydırmaya dayalı bir göçmen politikamız var . Bu da sizin ( sığınmacıların ) kaçtığınız koşulları , Avustralya ’ da daha kötü yapacağımız anlamına geliyor , bu bizi işkenceciler haline getirecek .” diye konuştu .
Nauru ’ da Bir Sığınmacı Daha Kendini Ateşe Verdi
Teknelerle geldikleri Avustralya ’ da yakalanan sığınmacıların gönderildiği Nauru gözaltı merkezinde bu kez de Somalili bir kadın kendini ateşe verdi .
AB biyometrik pasaportları beklemeyecek
Bild gazetesine göre , Türk vatandaşları bu yılın sonuna kadar biyometrik pasaportları olmadan Avrupa Birliği ülkelerine seyahat edebilecek .
Alman Bild gazetesi , Türkiye ' den vize muafiyeti koşullarından biri olarak istenen biyometrik pasaportlarla ilgili bir iddiaya yer verdi . AB Komisyonu çevrelerine dayandırılan habere göre , Türk vatandaşları için planlanan vize muafiyeti biyometrik pasaportlar yürürlüğe girmeden geçerli o- lacak . Haberde , Türk vatandaşlarının hayal güçlerinin ürettiği korkular da yaşayabilirler .
Düşünsel tepkiler : İnanama , düşünce ve dikkat dağınıklığı , unutkanlık , kimi zaman intihar düşünceleri , çarpık ve genellemeye dayalı ( her şey ve herkes kötü gibi ) düşünceler sık sık beliren imajlar , olayla ilgili görüntüler ve olayı tekrar tekrar yaşama bu tür tepkiler arasındadır .
Fiziksel tepkiler : Baş , göğüs ağrısı , mide yanması ve / veya bulanması , kalp sıkışması , gürültüye karşı duyarlılık , iştah artması yada tam tersi azalması , sürekli yorgunluk hali , nefes darlığı ve kolay hastalanmak gibi fiziksel tepkiler aslında bedenimizin travma karşısında bir çeşit kendini ifade etme halidir .
Davranışsal tepkiler : Uyku ve yeme bozuklukları , sosyal çevreden uzaklaşma , kendini ihmal etme , içe kapanma , alkol ve madde kullanımı , kaçınma davranışları , konuşmama , dikkatsizlik ve dağınıklık , sürekli aynı şeyle uğraşma , hiçbir şey olmamış gibi davranmak , travma karşısında gösterilen belli başlı davranış biçimleridir . Çocuklarda en sık görülen problemler uyku saatleriyle ilgili olanlardır . Kendi başlarına gidip yatmak istemeyebilirler , uykuya dalmakta güçlük çekebilirler , geceleri sık sık uyanabilirler ve / veya kabuslar görebilirler . Böyle zamanlarda çocukların e- beveynlerine yakın olmayı istemeleri ve ebeveynlerin de çocuklarını yanlarında istemeleri NORMALDİR . Çocuklar stres altında daha küçük yaşlarda yaptıkları davranışlara ( alt ıslatma , anneye yapışma , parmak emme gibi ) geri dönebilirler . Kısa süreli olarak böyle davranışların belirmesi normaldir . Anne- baba bu davranışlar karşısında aşırı tepki gösterdiği taktirde , daha da uzun süre devam edebilir . Her türlü toplumsal travma bizlerin iyi , güvenli ve yaşamaya değer bir dünyaya olan inancımızı zedeler ve bizi karmaşa ile baş başa bırakır . “ ne olduğunu anlamıyorum ”, “ ne
bu yılın sonuna kadar sahip oldukları pasaportlarla vizesiz Avrupa Birliği ülkelerine seyahat e- debilecekleri belirtildi . AB KOMİSYONU YARIN AÇIKLI- YOR AB Komisyonu ' nun Türk vatandaşlarına vize muafiyeti sağlanması konusundaki görüşünü yarın açıklaması bekleniyor . AB çevrelerinden sızan bilgilere göre haziran ayı sonunda Schengen Bölgesi ' ne Türk vatandaşları için vize zorunluluğu kaldırılması planlanıyor . Ancak bunun için Türkiye ' den istenen 72 koşulun yerine getirilmiş olması da gerekli . Türkiye , AB ile yapılan mülteci anlaşmasına karşılık Türk vatandaşlarına vize zorunluluğunun kaldırılmasını şart koşmuştu .
yapacağımı bilemiyorum ”,” herkes nerede ?” gibi reaksiyonlar terör , doğal afet gibi toplumsal travmalarda ortaya çıkan tepkilerdir . Nasıl Başa Çıkabilirsiniz ? Süreklilik ve bütünlük duygunuzu o- narmak için ,
Bilgi edinmek , küçük ama gerçekleştirebileceğiniz sorumluluklar / roller edinmek , asla sosyal bağlarınızı kaybetmemek , güvendiğiniz arkadaşlarınız ile gruplaşmak , yalnız kalmamak ve şunu asla unutmamak : verdiğiniz tepkiler normal insanların anormal durumlar karşısında verdiği tipik reaksiyonlardır . Siz değil , başınıza gelen durum ANORMAL !
Fiziksel açıdan kuvvetli olabilmek i- çin , Kendinizi asla ihmal etmeyin ve iyi beslenin . Dinlenmek için kendinize zaman verin . Spor yapmak stresi azaltmanın en iyi yollarından biridir . Alkol ve uyuşturucudan uzak durun .
Duygusal açıdan toparlanabilmek i- çin , Duygusal açıdan yakın gelecekte sizleri nelerin beklediğini bilin , bilgi edinin Yasınızı yaşamak için kendinize izin verin , güçlü gözükmek için çaba göstermeyin Sizi anlayan ve destekleyen kişiler ile bağlantınızı koparmayın Çevrenizden veya gerekiyorsa profesyonel birinden destek isteyin Sıkıntılarınızı paylaşın
Düşüncelerinizi toparlamak için , Gösterdiğiniz tepkileri normal kabul edin Başınıza gelenin sizin kontrolünüz dışında geliştiğini ve ne yaparsanız yapın , bu gibi durumlar karşısında hazırlıklı olunamayacağını unutmayın Genelleme yapmaktan kaçının ( bu sadece sizin yada yakınlarınızın başına gelmedi ve gelmeyecek ). Davranışlarınızı gözden geçirin ; Hayatınızı bir düzene oturtmak , ki bu önceki düzeninizden farklı da olabilir . Hayatınızın önceliklerini değiştirebilirsiniz . Anlamsız bulduğunuz ve yapmak istemediğiniz şeyleri devreden çıkarabilirsiniz . Sizin için önemli o- lan kişiler ile daha sık görüşüp , daha derin i- lişkiler kurabilirsiniz . Bugünü yaşamaya özen gösterebilirsiniz .
Belirtileri Ne Zaman Ciddiye Almali Ve Profesyonel Destek İstemelisiniz ?
• Gerçek bir tehdit ile karşılaşıp ve / veya fiziksel zarar görmüş yada buna doğrudan tanık olmuşsanız , bu esnada aşırı derecede korku , çaresizlik ve dehşet hissettiyseniz ,
• Olayla ilgili anılarınız sık sık tekrarlanıyorsa ,
• Sık sık kabus görüyorsanız ,
• Bazen olay yeniden oluyormuş gibi hissediyor ve davranıyorsanız ,
• Olayı çağrıştıran her şeye karşı aşırı duyarlılık ve tepki gösteriyorsanız ,
• Olayın önemli bir bölümünü unutmuşsanız ,
• Her şeye karşı önemli bir ilgi azalmanız var ise ,
• İnsanlardan uzaklaşıyor ve yabancılaşma hissediyorsanız ,
• Bu belirtiler olaydan 1 ay geçtikten sonra da sürüyor ise ,
• Bu belirtiler kişisel , sosyal ve mesleki hayatınızda bozulmalara sebep oldu ise .
• Çoğu anne-baba çocuklarının korkuları ve endişelerinin üstesinden gelmelerine yardımcı olabilirler . Ancak yardım edemedikleri zaman , bu onların başarısızlığı değildir . Çocuğunuzun aşırı derecede endişelendiğini gördüğünüz taktirde , zamanında profesyonel destek alarak sorunun büyümesini engellediğiniz gibi , normale dönme sürecini hızlandırmış olursunuz .
• Uyku problemleri birkaç geceden fazla devam ederse ,
• Size aşırı derecede bağımlı ve yapışık hale gelirse ve bu davranışı devam ederse ,
• Korkuları azalmak yerine giderek artarsa , profesyonel yardım almanızda fayda vardır .
Teknelerle geldikleri Avustralya ’ da yakalanan sığınmacıların gönderildiği Nauru gözaltı merkezinde bu kez de Somalili bir kadın kendini ateşe verdi . Sığınmacı Kaynak Merkezi ( ASRC ), geçen hafta İran vatandaşı Omid ’ in kendini yakmasıyla tekrar gündeme gelen Nauru gözaltı merkezinde bu kez 19 yaşındaki Somalili bir kadının kendini yakarak ağır yaralandığını açıkladı . Nauru ’ daki hastaneye kaldırılan genç kadının yaşam mücadelesi verdiği belirtildi . Avustralya Göçmenlik Dairesi olayı doğrularken , mülteci hakları savunucuları Somalili kadının geçen hafta tedavi edildiği Avustralya ’ dan Nauru ’ ya gönderilen üç kişiden biri olduğunu ileri sürdü . Nauru ’ da beş günde ikinci intihar vakası Protestolar , açlık grevleri , tecavüz vakaları , güvenlik sorunları , sağlıksız ve zorlu yaşam koşullarının yanı sıra sığınmacıların akıbetiyle ilgili belirsizlik nedeniyle sık sık gündemine gelen Nauru gözaltı merkezi , son 5 günde ikinci kez kendini yakma girişimine sahne oldu . Çarşamba günü Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği görevlilerinin gözaltı merkezini ziyareti sırasında , yaklaşık 3 yıldır kampta tutulan Omid adlı İran vatandaşı , yaşadıkları belirsizliği protesto için ziyaretçilerin gözü önünde kendisini yakmıştı . Nauru ’ da tedavi altına alınan Omid , daha sonra ambulans u- çakla Avustralya ’ ya nakledilmesine rağmen hastanede hayatını kaybetmişti . Mülteci hakları savunucuları , 23 yaşındaki Omid ’ in ölümü üzerine Avustralya hükümetinin uyguladığı politikaları sert bir dille eleştirmiş ve ülke genelinde protesto gösterileri düzenlemişti .
Bulgaristan Türklerine oy kısıtlaması
Türkiye ' de yaşayan Bulgaristan Türklerinin ülkedeki seçimlerde oy kullanmasını kısıtlayan bir yasa değişikliği kabul edildi .
Bulgaristan hükümeti , ülkedeki milliyetçilerin baskısı karşısında seçim yasasındaki tartışmalı değişikliklere onay verdi . Değişiklikle AB ülkelerinde sandık kurulabilmesi için söz konusu kentte en az 100 Bulgar seçmenin kayıtlı olmasına şart koşuluyor . Bulgar hükümeti yasa değişikliğiyle Türkiye ' nin Bulgar iç politikasındaki etkisini azaltmayı hedeflediklerini açıkladı . Yeni düzenleme sonbahardaki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde geçerli olacak .
Auburn North Public Okulu Eyaletin acilen tamirat ve bakım isteyen okullarının arasında birinci sırada gözüküyor , halısından , pencerelerine , kanalizasyonundan tavanına kadar pek çok tamirin gerektiği binaya 1.7 Milyon dolarlık harcanması öngörülüyor . Eyalet Yangın Kurtarma Ekipleri 2006 yılında kanunlaşan ve her evde bulundurulması mecburi kılınan yangın engelleyici duman alarmlarının yaklaşan soğuk mevsimlerde kesinlikle kontrol edilmelerini ve çalışır durumda olmalarının mecburi olduğunu hatırlatıyorlar .
Auburn Belediyesinden duyurular . Sonbahar renkleri Festivali tüm aile için ücretsiz aktiviteler ve eğlencelere ev sahipliği yapacak olan bir günlük ücretsiz , bir çocuk festivali ne sizleri çağırıyor 29 Mayıs pazar günü 11 ve 15 saatleri arasında Auburn Botanik Bahçesinde gerçeklesen olan bu etkinliğe herkes davetlidir . Auburn Kent Belediyesi ile ilgili soruşturmanın halka a- çık duruşması , 20 Mayıs 2016 Cuma günü saat 10 . 00 da başlayacaktır . Soruşturma hakkında daha fazla bilgi e- dinmek için , lütfen http :// www . auburn . nsw . gov . au / latestnews adresini ziyaret edebilirsiniz .
Wentworth Point Kütüphanesi ve Toplum Merkezi tam o- larak finanse edilmiş durumdadır ve Belediye bu projenin 2017 başında tamamlanmasını sağlamaya kararlıdır . Bu bölgeyle ilgili olarak önerilen birleşme sağlanırsa , Merkez yeni Belediyeye devredilecektir .
Eğer is arıyorsanız , özgeçmiş yazma yurt dışında kazanılmış becerileri tanıma mülakat becerileri ve ağ kurma konularında tavsiyeler almak isterseniz 19 Mayıs 2016 Perşembe günü Auburn Belediye salonuna gelebilirsiniz . Fazla bilgi için 97351209 nolu telefonu arayabilirsiniz .
Belediye 28 Mayıs günü bölgede yaşayanların bilgisayar , iPod oyun , televizyon , DVD oynatıcı , cep telefonu ve yazıcı gibi elektronik eşyaları bırakabileceği bir E-Atik etkinliği düzenleyecektir . Eşyalar Beysbol klubunun otoparkına bırakılabilir . Fazla bilgi için 9735 1345 nolu telefonu arayabilirsiniz . E . AKGUL
YTB Türkiye Stajları
Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın , Türkiye ' deki kamu sektörü ve sivil toplum kuruluşlarındaki iş alanlarını daha yakından tanımaları ; ülkemizle olan bağlarının güçlendirilmeleri ve Türkçe bilgilerinin artırılmaları maksadıyla YTB Türkiye Stajları programı başlatılmıştır . Başvurular 27 Nisan – 15 Mayıs tarihleri arasında alınacaktır . Türkiye ’ de Temmuz – Eylül ayları arasında 1 ay staj yapmak üzere tercih ettiği bir Kamu Kurumu veya Araştırma Merkezinden birine yerleştirilecektir . Staj süresince öğrencilerin konaklama masrafları YTB tarafından karşılanacaktır . Kabul edilen öğrenciler staj süresince , YTB tarafından düzenlenecek eğitim ve kültür programlarına katılacaktır . Kimler Başvurabilir ? * Programa yurtdışında yükseköğrenimine devam edenler ( Lisans ve Yüksek Lisans ) veya en geç 2015 yılında Lisans programından mezun olanlar , * Ortaöğretimi yurtdışında tamamlamış olanlar , * Son Başvuru tarihi itibariyle 18-26 yaş aralığında olanlar başvurabilir . Hangi şartları taşımalıyım ? Stajyerler , Türkiye ’ de daha önce staj yapmamış olan , staj sürecini sağlık bir şekilde yürütecek düzeyde Türkçe bilen adaylar arasından akademik başarı kriterlerine göre seçilecektir . Ne zaman başvurmalıyım ? Başvurular 27 Nisan - 15 Mayıs 2016 tarihleri arasında http :// basvuru . ytb . gov . tr / üzerinden yapılacaktır ve sonuçlar Mayıs ’ ın son haftasında ilan edilecektir . Bilgi için www . ytb . gov . tr / turkiyestajlari Soru ve Görüşleriniz İçin : turkiyestajlari @ ytb . gov . tr
Eurovision şarkı yarışmasında bayrak krizi
Eurovision şarkı yarışması diplomatik krize neden oldu . Yarışmada KKTC , Kosova ve Filistin gibi ülkelerin bayraklarına yasak gelmesine tepki yağıyor .
Eurovision şarkı yarışması bayrak kriziyle dünyanın gündeminde . Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti , Kosova ve Filistin ’ in de aralarında olduğu çok sayıda ülkeye getirilen bayrak yasağına tepki büyüyor . Filistin Kültür Bakanlığı yarışmada , Filistin bayrağının yasaklı bayraklar listesine alınmasını kınadı . Filistin ’ in 138 ülke tarafından tanındığına dikkat çeken yetkililer yasağın kaldırılması için çağrıda bulundu . Bayrağı yasaklanan Kosova ’ ya ise Eurovision ’ dan özür geldi . Ancak Kosova listeden çıkarılmadı . Eurovision yasaklı bayraklar listesinde bir tek Filistin ve Kosova yok . Kırım , Bask , İskoç ve Dağlık Karabağ bayrakları da yer alıyor . Tüm bu bayrakların yanında , IŞİD ’ in bayrağı da bulunuyor . Bu duruma İspanya ’ nın özerk bask bölgesinden sert tepki geldi . Bask bölgesinden siyasetçiler , İsveç Büyükelçiliği ile acil bir görüşme talep etti . Eurovision yetkilileri ise “ Eurovision ” şarkı yarışmasında katılımcı 42 ülkenin ve Birleşmiş Milletler ’ e üye ülkelerinin bayraklarına izin olduğunu söylüyor . Eurovision şarkı yarışması bu yıl Stockholm ’ de yapılacak . 14 Mayıs ’ ta ilk elemenin yapılacağı yarışmaya Türkiye katılmayacak .
www . milliyet . com . au