AVUSTRALYA
Milliyet
02 30 July 2013
AUSTRALIA TURKISH NEWSPAPER
CÜNEYT ÖZDEMİR
Milli siyaset tabusu
Kadınlarımızın yüzde 60’ ının başı örtülü, gelin görün ki bu kadınlarımızın kamusal alan olarak tanımlanan yerlerde hâlâ başörtüleri ile çalışmaları yasak.
Bundan 3 yıl önce günlerden bir gün Avşa Adası’ nda zeytin hasadına gitmiştim. Gazetecilerin olduğu kalabalık bir akşam yemeğinde telefonum a- cı acı çaldı. Telefonun ucundaki ses Başbakanlık’ tan aradığını ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ ın benimle görüşmek istediğini söyledi. Şaşırdım. Yerimden kalkıp sessizce dışarıya çıktım. Birazdan Başbakan Erdoğan, o gün Radikal’ de yazdığım, annemin başörtüsü ile ilgili yazıyı beğendiğini ve tebrik etmek i- çin aradığını söyledi. Ardından kendisinin ve çocuklarının başörtüsü yüzünden yaşadığı sorunlar üzerine kısa bir konuşmamız oldu. Bilmem o yazıyı hatırlıyor musunuz? O zamanlar hoyrat köktenlaikçiler her zamanki gibi Başbakan Erdoğan’ ın eşinin başörtüsünü dillerine dolamışlardı. Sadece Başbakan’ ın değil Cumhurbaşkanı’ nın eşinin başörtüsü de birileri için‘ hâlâ’ mesele olmaya devam ediyordu. Başbakan’ la konuşmamız kısa sürdü. Sessizce yerime döndüm. Ertesi gün eşime bir gece önce arayanın Başbakan Erdoğan olduğunu söyledim. O da şaşırdı... Başka da kimseye bahsetmedim. Bir-iki gazeteci dostum sonradan nereden duydularsa bu konuşmayı işitmişler. Yazmak istediler. Rica ettim, özel bir konuşma olduğu için duyulsun istemedim, engelledim.
Bu konuşmayı yıllar sonra bugün sizlerle paylaşmamın nedeni biraz da Başbakan Erdoğan’ a o gece yaptığımız konuşmayı bir kez daha hatırlatmak istememden kaynaklanıyor.
Hükümet yeni bir demokrasi paketi açıklayacak. Herkes şapkadan ne çıkacağını merakla bekliyor. Barış süreci ile ilgili pek çok olumlu adımın atılması beklenen bu pakette benim beklediğim iki önemli madde var. İlki, seçim barajı. Anlaşılan o ki seçim barajını hükümet‘ ama biz getirmedik ki’ veya‘ koalisyon dönemi umacısı’ bahanesiyle indirmeyi düşünmüyor. Bu seçim barajı hepimizin bildiği gibi AK Parti’ nin işine geliyor. İşin tuhafı, ne CHP ne de MHP’ nin de bir şikâyeti varmış gibi gözüküyor. Büyük bir ikiyüzlülükle demokrasinin olmazsa olmaz bu meselesini geçiştiriveriyorlar. Şu andaki siyasi partilerin mevcudiyetinin nasıl da statükoya dayandığı üzerine ibretlik bir durum!
Merak ettiğim ikinci konu ise Cumhuriyet döneminin önemli sembollerinden biri olan kamusal alandaki başörtüsü meselemiz.
Türkiye’ de kadınlarımızın % 60’ ının başı örtülü, gelin görün ki bu kadınlarımızın kamusal alan olarak tanımlanan yerlerde hâlâ başörtüleri ile çalışmaları yasak. Eğer bu kadınlarımız avukat, doktor ve öğretmen olarak kamusal alanda başörtüleri ile çalışırlarsa laik abi ve laik ablaları ülkenin ellerinden gideceği, memleketi‘ dincilerin’ basacağı, radikal İslamın egemen o- lacağından korkuyorlar. HÂLÂ. Yıllardır üzerimize saldıkları bu umacıdan bir türlü kurtulamıyorlar.
Ben dini bütün bir ailede büyüdüm. Annemin başı örtülüdür. Bunu söyleyip yazdığım zaman özellikle içinde olduğum çevre büyük tepki gösteriyor. Öyle ki işi belaltı vurmaya, hatta sövgüye kadar getirmeye çekinmiyorlar.
Ben bu kafadan çok çektim. Muhafazakâr bir ailede yaşayıp modern çevrelerin içinde büyürken bu hoyrat bakışı çok yakından gözlemledim. Lafta demokrat geçinenlerin nasıl da bir kadının inancı gereği örttüğü başörtüsüne tosladığını çok yakından takip ettim. Başörtülü kadınlarımızı sınıfsal olarak kategorize edenleri, küçümseyenleri, aşağılayanları, bunu yapma yöntemlerini, içlerinden biri olarak utanarak izledim. Laik abla ve laik abilerin inancı, başörtüsünü e- vindeki temizlikçisine, kapıcısına, uzakta, hiç görmediği‘ Anadolu tarzı başını bağlayan’ olarak tarif ettikleri otantik köylüsüne yakıştırıp ötelemelerinden iğrendim.
O yüzden bugün bir başörtülü kadın bu önyargılardan beslenen insanların gazabına uğradığında,( illa elleri eldivenli, üstleri çıplak 50-70 kişinin saldırısına uğraması şart değil!) ufacık öteleyici bir ters bakışta bile kalbimin kırılması ve öfkelenmem bundandır.
Benim için başörtüsü kişisel bir meseledir. Başbakan Erdoğan için, Cumhurbaşkanı Gül için, Bülent Arınç için, Ali Babacan için ve daha onlarca, yüzlerce, binlerce, milyonlarca başörtülü eşi, kızı, akrabası, anası olan insan için başörtüsü meselesi son derece kişisel bir meseledir. YETER. Bu meseleyi artık çözün. Kadınlarının % 60’ ı başı kapalı olan bir ülkede artık bu yasakları bitirin. Bu ayıptan kurtarın bizleri. Bazen önyargıları kırmak, askeri vesayeti kaldırmaktan bile zor olabiliyor. Bu mesele sadece AK Parti’ nin meselesi de değil. Yeni bir siyasi iklimle karşı karşıyayız. Başörtüsü mağduriyeti silahından kurtulmak istiyorsa bu teklifi bizzat CHP Meclis’ e taşımalı ve genlerinin her yerine başörtüsü nüfuz eden MHP desteklemeli, demokratik özgürlüklere önem veren BDP o- muz vermelidir.
Erkekler kadınların başörtüsü meselesini çözmeden bu ülkede siyaset hiçbir zaman yenilenmeyecek demektir.
Milli siyaset tabusunu hep beraber yıkmanın iklimindeyiz.
Yapabilirsiniz, yapabiliriz.
Radikal
Assange partisini resmen açtı
Julian Assange, Avustralya senatosuna Wikileaks Partisi’ nden aday oldu. ABD’ ye ait gizli diplomatik yazışmaları, kurucusu olduğu Wikileaks sitesi aracılığıyla tüm dünyaya açıklayan Avustralya vatandaşı Julian Assange, internetten Wikileaks Partisi’ nin resmi açılışına katıldı.
Birinci sayfadan devam
Sığınmacı kararı protesto edildi
İşçi Partisi’ nin ülkeye gelen sığınmacıları Papua Yeni Gine’ ye gönderme kararı çeşitli şehirlerde protesto edildi.
Birinci sayfadan devam
Gösterilere destek verdiğini dile getiren, Avustralya’ da yaşayan Türklerden Sakin Boyacı da“ Avustralya dünyanın en
Julian Assange’ ın artık siyasi bir partisi var.... Amerikan gizli diplomatik belgelerini, kurucusu olduğu Wikileaks sitesinden yayınlayan Assange, Wikileaks Partisi’ nin açıldığını duyurdu... Partinin Melbourne’ daki açılış toplantısına Skype bağlantısıya katılan Assange, Avustralya’ da yıl sonunda yapılacak seçimlerde, Victoria eyaletinden aday o- lacak... Wikileaks’ ın kurucusu Julian Assange siyasi partisini kurdu.. Amerikan Dışişlerine ait gizli diplomatik yazışmaları, kurucusu olduğu Wikileaks sitesi a- racılığıyla tüm dünyaya açıklayan Avustralya vatandaşı Julian Assange, internetten Wikileaks Partisi’ nin resmi açılışına katıldı. Assange’ ın, Londra’ daki Ekvador Büyükelçiliği’ nden Skype bağlantısıya katıldığı açılış toplantısı, Melbourne’ da yapıldı. Assange’ ın seçime Victoria e-
Avustralya’ da enflasyon hızlandı
Para birimindeki yükselişin enflasyon üzerindeki sınırlayıcı etkisinin azalmasıyla Avustralya ' da çekirdek enflasyon geçtiğimiz çeyrekte hızlandı.
Avustralya dolarındaki güçlenmenin enflasyon üzerindeki sınırlayıcı etkisinin azalmasıyla Avustralya’ nın çekirdek tüketici fiyatları geçtiğimiz çeyrekte hızlandı ve ithal ürünlerin maliyeti arttı. Sydney’ deki resmi istatistik bürosunun verilerine göre kırpılmız çekirdek fiyatları ortalaması önceki çeyrekten yüzde 0.5 oranında artış kaydederek, Bloomberg anketine katılan 22 ekonomistin beklentisi dahilinde geldi. Büyük fiyat artışları ve düşüşlerini dışarıda tutan ikinci çekirdek gösterge enflasyonun ağırlıklı medyan göstergesi ise yüzde 0.7 yükselerek, yüzde 0.5 beklentisinin ü- zerinde gerçekleşti. Avustralya Merkez Bankası Kasım 2011’ den bu yana, Avustralya dolarındaki güçlenmenin büyümeyi aşağı çekmesi ve maden yatırımlarındaki tırma nışın zirveyi görmesiyle toplamda yüzde 2’ yi bulan 7 faiz indirimi yaptı. Avustralya doları geçtiğimiz çeyrekte yüzde 12 yükselerek, ithal malların fiyatlarını sıçrattı ve merkez bankası geçtiğimiz hafta enflasyon görünümünün şu an bunun sonucunda“ bir miktar yukarıda” olduğunu söyledi.
zengin ülkelerinden biri. Kendilerinden daha fakir ülkeler milyonlarca insanı kabul ederken Avustralya’ nın bu az sayıda mülteciyi adalara sürmesi gerçekten yüz kızartıcı bir durum. Kevin Rudd’ ın bu ırkçı politikayı çok bir kısa zamanda değiştireceğini umut ederek buraya gelen insanlara destek olmaya çalışıyoruz. İnşallah değiştirirler” diye konuştu.
yaletinden katılacak 3 adaydan biri olduğu belirtilirken, Assange, partisinin toplam 7 senato adayının,“ son 30 yıldır kademeli olarak gerileyen A- vustralya demokrasinin durumuna” yoğunlaşacağını kaydetti. Diğer adayların Yeni Güney Galler ve Batı Avustralya eyaletlerinden olduğu ve Wikileaks Partisi’ nin kaydının Avustralya Seçim Komisyonu tarafından bu ayın başında yapıldığı belirtiliyor. Wikileaks Partisi’ nin kaydının i- se Avustralya Seçim Komisyonu tarafından bu ayın başında yapıldığı bildirildi... İngiliz mahkemesi, 42 yaşındaki Avustralya vatandaşı Assange’ ın, tacizle suçlandığı İsveç’ e iadesine karar vermişti. Julian Assange, İsveç’ e iade edilirse Amerika Birleşik Devletleri’ ne gönderilmekten korktuğu için Ekvador’ un Londra Büyükelçiliği’ ne sığınmıştı.
İktidardaki İşçi Partisi’ nin aldığı kararı değiştirene kadar gösterilere devam kararı alan göstericiler, bugünkü protestoya“ a- dalet istiyoruz” sloganları eşliğinde son verdi. Gösterilerin devam etmesi durumunda Kevin Rudd hükümetinin nasıl bir tavır sergileyeceği merakla bekleniyor. Seçim yatırımı değerlendirmesi Avustralya’ da Başbakan Kevin Rudd yönetimindeki İşçi Partisi, geçtiğimiz hafta aldığı kararla Avustralya’ ya gemilerle ve yasa dışı yollardan gelen sığınmacıları Papua Yeni Gine’ de oluşturduğu gözetim merkezlerine göndereceğini açıklamıştı. İşçi Partisi hükümetinin aldığı bu karar, muhalefet partileri ve sivil toplum kuruluşları tarafından, 14 Eylül 2013’ te yapılacak genel seçimler için seçim yatırımı olarak değerlendirildi. Gösterilere Avustralya medyasının ilgisi ise oldukça düşük kaldı. AA
‘ Markasız paket’ sigara bıraktırıyor
“ Markasız paket” te satılan sigaranın tütün ürünlerini daha az cazip hale getirdiği ve sigarayı bırakmaya yönelttiği iddia edildi.
Sigarada“ markasız paket” uygulamasını başlatan ilk ülke olan Avustralya’ da yapılan araştırma çarpıcı sonuçlar ortaya koydu.“ BMJ Open” isimli araştırma kuruluşu Avustralya’ nın Vicoria eyaletinde 2012 yılı Kasım ayında 536 sigara tiryakisi üzerinde bir araştırma yaptı. Katılımcıların yüzde 72’ si markasız paketlerdeki sigaraları, yüzde 27’ si ise, üzerinde küçük uyarı yazıları bulunan markalı paketleri tercih etti. Markalı paketleri tercih edenlerle, markasız sigaraları tercih edenler arasında ilginç bir istatistik ortaya çıktı. Markasız paketleri tercih eden tiryakilerin yüzde 66’ sı bir yıl öncesine göre içtikleri sigaranın daha kötü kaliteli olduğuna inanıyor. Yüzde 70’ i de sigara içerken daha az tatmin olduğunu ifade ediyor.“ BMJ Open” ın 536 sigara tiryakisiyle yaptığı araştırmanın bir diğer çarpıcı sonucu da, markasız paketlerde sigara içenlerin yüzde 81’ i araştırma yapıldığında günde en az bir defa sigara bırakmayı düşündü. Katılımcıların yüzde 51 sigarada markasız paket uygulamasına destek veriyor.
Endonezya’ da tekne faciası
Avustralya’ ya sığınmak isteyen çoğu Sri Lanka ve İran vatandaşı 170 kişi taşıyan tekne Endonezya açıklarında battı. Kazazedelerin bir kısmı kurtarılırken halen kayıp olanların sayısının da en az 60 olduğu sanılıyor.
Son aylarda artan benzeri olaylar üzerine Avustralya Hükümeti göçe karşı ek önlemler açıklamıştı. Bunlara göre Avustralya sınırlarına kaçak bir şekilde gelen göçmenler Papua-Yeni Gine’ ye gönderilecek. Başbakan Kevin Rudd son olayın da a- çıkladıkları yeni önlemlerin gerekliliğini bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi:“ Bu Avustralya’ nın göçmen politikasındaki değişim ihtiyacını vurguluyor ve insan kaçakçılarına a- çık bir mesaj gönderiyor. Çok fazla teknenin battığına şahit oluyoruz ve çok sayıda masum insanın denizde kaybolduğunu görüyoruz.” Henüz Endonezya açıklarındayken batan teknedekileri arama ve kurtarma çalışmalarına Endonezya kurtarma gemilerinin yanısıra balıkçı tekneleri de katıldı. Endonezya insan kaçakçıları tarafından özellikle Avustralya toprağı olan Christmas Ada’ sına gitmek için bir geçiş noktası olarak kullanılıyor Yılın ilk 7 ayında teknelerle kaçak bir şekilde Avustralya’ ya giderek sığınma isteyenlerin sayısı 15 bine ulaşmıştı. Yüzlerce kişinin de aynı yolu denerken hayatını kaybettiği biliniyor.
Camiye 25 peygamberin ismi asıldı
Türklerin yoğun olarak yaşadığı Medaow Heights semtinde bulunan caminin kubbesine Kuran-ı Kerim’ deki 25 peygamberin ismi asıldı.
Bölgede bulunan Türk ve Müslüman toplumlar i- çin gerçekleştirilen önemli faaliyetlere ev sahipliği yapan camide süren yenileme işleri kapsamında yapılan bu çalışmanın Avustralya’ da bir ilk olduğu belirtildi. Meadow Heights Camisi Şube Başkanı Ahmet Eroğlu,‘ İbrahimi dinler’ olarak adlandırılan inançlara mensup çok sayıda o- kul ve dini grupların zaman zaman camiyi ziyarete geldiklerini, amaçlarının bu kişilere inandıkları peygamberlere İslam’ ın bakış açışını anlatmak olduğunu söyledi. Eroğlu caminin mihrap, kürsü ve halısının Türkiye’ den getirtildiğini, yenileme çalışmaların bayrama yetiştirileceğini söyledi. AA
Milliyet
AUSTRALIA TURKISH NEWSPAPER
Sahibi: SSN Trading Pty Ltd Adres: 4 / 9 Foundry Rd. Seven Hills NSW 2147 Sydney Tel: 02 8971 2206 Email: info @ milliyet. com. au
|
Editor in Chief: Zeynel Engin E: z. engin @ milliyet. com. au
Wollongong Temsilcisi ve Reklam: Şenol Hoşgörür T: 0410 833 784 E: wollongong @ milliyet. com. au
|
Director: Sait Moniri E: sait @ milliyet. com. au
Brisbane Temsilcisi ve Reklam: Yıldıray Aslantaş T: 0401 398 922 E: brisbane @ milliyet. com. au
|
Sydney Reklam: T: 0412 896 091 E: info @ milliyet. com. au
Grafik & Tasarım: Ixir Design Studio E: info @ ixir. com. au
Basım Merkezi: New Age Printing Pty Ltd. A: 25 Clyde St. Rydalmere NSW 2116
|
Melbourne Temsilcileri: Recep Şakar T: 0409 309 842 E: recepsakar @ milliyet. com. au
Ali Kurt T: 0406 046 415 E: alikurt @ milliyet. com. au
Müjgan Kim E: mujgankim @ milliyet. com. au
|
Milliyet Australia Turkish Newspaper gazetesinde yayınlanan köşe yazılarından ve çizimlerden doğabilecek her türlü hukuksal sorumluluk tamamen yazar ve çizere aittir.
Milliyet Australia Turkish Newspaper gazetesinde yayınlanacak her türlü reklam bilgilerinin doğruluğu ve sorumluluğu yasal olarak reklam veren kişi veya kuruma aittir, Milliyet Australia Turkish Newspaper gazetesi hiç bir sorumluluk taşımaz.
Milliyet Australia Turkish Newspaper gazetesinde yayınlanmak istenen okuyucu mektubu ve duyurularda açık adres ve telefon numarasının bulunması zorunludur, bu yazılar gazetemizin değerlendirmesi sonucu yayınlanabilir.
|