Mielenterveysomaiset Pirkanmaa | vuosikertomus 2015 | Page 18

kuttaa myös perheen taloudelliseen tilanteeseen, mikä asettaa rajoituksia lomailulle tai virkistykselle. Virkistystoiminta kokoaa omaisia yhteen, ja osallistuminen on maksutonta tai hyvin edullista. Omaiset ovat mukana virkistystoiminnan suunnittelussa ideoimalla virkistystoimikunnassa. Yhdistys järjesti monipuolista virkistystoimintaa omaisille omaiskahvilatoiminnan, virkistyspäivien, retkien ja lomien myötä. Vuoden aikana järjestettiin 10 virkistystapahtumaa. Lisäksi omaiskahvila oli auki joka maanantai kesää lukuun ottamatta. Virkistystoiminnassa ja omaiskahviloissa asiakaskäyntejä oli yhteensä 821.
Omaisen sopeutumisen tukemiseen tähtäävää toimintaa arvioidaan jatkuvasti keräämällä tietoa toimintaan osallistuneilta henkilöiltä, yhteistyökumppaneilta, vapaaehtoistoimijoilta sekä työntekijöiltä. Kerätyn arviointitiedon avulla kohdennetaan toimintoja entistä paremmin tukemaan omaisen sopeutumisprosessia. Siinä arvioidaan toiminnan tavoitteita ja tavoitteiden saavuttamiseen käytettyjä resursseja. Lisäksi arvioidaan sitä, tukevatko toteutetut toimenpiteet ja viestintä tavoitteiden saavuttamista sekä tunnistetaan, mitkä ovat toiminnalla aikaan saadut keskeiset tulokset.

Tietoa, tukea ja toimintaa omaisen sopeutumisen tueksi

Yhdistyksessä on kehitetty psyykkisesti sairastuneiden henkilöiden omais- ja perhetyötä vuodesta 1996 lähtien. Projektit Oikea tuki oikeaan aikaan( 1996 – 1999), Sopu( 1999 – 2004), Totta vai tarua( 2001 – 2003) ja Lapselle lapsuus( 2002 – 2006) olivat pohjana vuonna 2015 toteutetulle omais- ja perhetyölle.
Kun läheinen sairastuu psyykkisesti, omainen käy usein läpi pitkän prosessin. Shokkivaiheelle on ominaista toimintojen lamaantuminen sekä kaaoksen ja epätodellisuuden tunne. Reaktiovaiheelle on luonteenomaista erilaisten psyykkisten puolustusmekanismien esiintyminen. Käsittelyvaihe on toipumisaikaa, jolloin omainen kykenee jo käyttämään voimavarojaan ja ongelmanratkaisutaitojaan. Uudelleensuuntautumisvaiheessa kriisi alkaa olla ohi ja omainen kykenee katsomaan tulevaisuuteen. Omaisen tilanne voi olla pitkiä aikoja melko rauhallinen. Mikäli sairastuneen terveydentilassa tapahtuu dramaattinen muutos tai perheen elämäntilanne muuttuu radikaalisti, omainen saattaa joutua uudelleen kriisiin. Tällöin on mahdollista ja suositeltavaa, että hän hakeutuu toistuvasti tukipalveluiden piiriin. Psyykkinen sairaus saattaa olla elinikäinen, mikä vaikuttaa myös omaisen jaksamiseen.
Psyykkisesti sairastuneiden henkilöiden omais- ja perhetyön tavoitteena vuonna 2015 oli omaisten hyvinvoinnin ja elämänhallinnan parantuminen sekä kuormittavissa elämäntilan-
18