2 2
INNLEDNING
1.1 Overgrep mot mennesker i forbindelse med krig , konflikt og flukt
Årlig beveger tusenvis av mennesker seg over landegrenser i håp om å slippe unna forfølgelse og overgrep , krig , undertrykking , generell usikkerhet og håpløse livsbetingelser . De fleste har som mål å etablere et nytt liv i trygge omgivelser , og de færreste har konkrete land i mente . De vil ut av elendigheten og inn i land som kan tilby bedre forhold .
I løpet av de siste årene har tallet på mennesker på flukt steget til rekordhøye tall . FNs høykommissær for flyktninger ( UNHCR ) anslår et tall på over 80 millioner globalt . 1 Dette tallet omfatter både dem som krysser landegrenser og dem som forblir i eget land , men som internflyktninger . Totalt av alle som flykter er 42 prosent barn under 18 år , 2 31 prosent menn og 29 prosent kvinner over 18 år .
Tallet på mennesker som omkommer under flukten , særlig lange båtreiser , slik tilfellet er i Stillehavet og i Middelhavet , er høyt . I tillegg utsettes de som flykter ofte for personer som utnytter de skjeve maktforholdene og flyktningenes sårbarhet , både økonomisk og personlig , blant annet gjennom seksuelle overgrep og menneskehandel . Mulighet for beskyttelse , for hjelp og støtte i slike situasjoner er så godt som null , noe som betyr at mennesker som til slutt oppnår å få opphold nye steder , kan ha erfart voldsomme belastninger , ikke bare forut for flukt , men også under selve flukten .
Et mindretall av disse menneskene kommer til Norge . I Norge tar vi årlig imot to til tre tusen overføringsflyktninger . 3 Siden 2017 har over 200.000 mennesker søkt tilflukt i Norge . De må kunne sannsynliggjøre at de er i fare ved retur til hjemlandet , men de må – eller bør – også beskrive overgrep de har vært utsatt for både forut for flukt og under flukten . Noen vil til og med kunne ha med seg dokumentasjon på slike overgrep og alvorlige menneskerettighetsbrudd , både fra hjemlandet og eventuelt fra frivillige organisasjoner de får kontakt med under selve flukten .
Blant dem som kommer til Norge vil det altså være personer som har vært utsatt for alvorlige overgrep , inkludert ulike former for seksuelle overgrep , i form av seksuell vold og tortur , menneskehandel , slaveliknende situasjoner og ekstreme ydmykelser . Dette kan ha skjedd forut for flukt i forbindelse med væpnet konflikt i hjemlandet , i forbindelse med arrest og fengselsopphold som ledd i politisk aktivitet eller liknende – og / eller det kan ha skjedd underveis til det nye landet .
Seksuell vold og overgrep mot kvinner er en av de hyppigst forekommende former for vold verden kjenner til . 4 Det var først på nittitallet at det internasjonale samfunnet tok tak i denne problematikken 5 og fikk de brutale overgrepene mot kvinner frem i lyset . Etter dette er det blitt tatt viktige initiativ til å forhindre og forebygge slik vold , blant annet i form av sikkerhetsresolusjoner i FN , og andre nasjonale og internasjonale tiltak . I den forbindelse skrev MHHRI i 2014 en håndbok for hjelpere som møter kvinner utsatt for seksuelle overgrep , “ Mental health and gender-based violence : Helping survivors of sexual violence in conflict – a training manual ”. Selv om det har skjedd mye når det gjelder oppmerksomhet på seksuell vold mot kvinner i forbindelse med væpnet konflikt og flukt har det derimot vært mindre oppmerksomhet omkring det som er blitt stadig mer tydelig , at slike overgrep også finner sted , rettet mot gutter og menn .
Det er med dette utgangspunkt at vi har ønsket å skrive denne håndboken . Vi ønsker både å styrke oppmerksomheten og kunnskapen om seksuell vold og overgrep mot gutter og menn på flukt og i væpnet konflikt og de konsekvenser dette har for den enkelte og for samfunnet . Samtidig ønsker vi å beskrive mulige måter å møte og støtte personer på som har vært utsatt for slik vold ,