La jornada anual Memòries Subalternes té com a objectiu contribuir a la visibilització de les narracions i experiències de grups socials que han estat històricament silenciades o eclipsades pels discursos dominants . En aquesta tercera edició , ens endinsarem en el context històric de la discapacitat per a comprendre la importància de les pràctiques inclusives avui en dia .
Al llarg dels segles , la veu de les persones amb discapacitat ha quedat relegada a la perifèria de la memòria col · lectiva . Les persones d ’ aquests col · lectius han hagut de conviure amb la discriminació i l ’ estigma o , fins i tot , amb l ’ extermini sistèmic . La seva història és un recordatori contundent de les nefastes conseqüències de la marginació i apunta la necessitat urgent de canvis .
Enguany , doncs , revisarem casos com el de l ’ Alemanya nazi on centenars de milers de persones amb discapacitat van patir l ’ eutanàsia forçada . També el de Finlàndia , on durant els segles XIX i XX les persones sordes van ser induïdes a l ’ esterilització i a l ’ avortament . Finalment , des de l ’ àmbit local parlarem del camí cap a la inclusió en el marc d ’ una Constitució espanyola que fins a l ’ any 2024 es referia a les persones amb discapacitat com a “ disminuïts ”.
Els debats ens aproparan a pràctiques de reconeixement , de reparació i de compensació a través de les polítiques de memòria , l ’ art públic , la recerca o les iniciatives de la societat civil . D ’ aquesta manera , explorarem el potencial transformador de la memòria històrica i col · lectiva per contribuir , en la mesura del possible , a la consecució d ’ una societat més inclusiva .
Organitza : Observatori Europeu de Memòries de la Fundació Solidaritat de la Universitat de Barcelona , amb el suport de l ’ Ajuntament de Barcelona i el cofinançament del Programa Ciutadans , Igualtat , Drets i Valors de la Unió Europea ( CERV ).