MEDLABNEWS.GR e-books ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ - 2017 | Page 63

Αλλεργία στη μέλισσα ή τη σφήκα
Συχνά το εξάνθημα σε εκτεθειμένα μέρη του σώματος ( πρόσωπο , χέρια , πόδια ) μπορεί να οφείλεται από τσιμπήματα από κουνούπια , κοριούς , μέλισσα , σφήκα κα . Το τσίμπημα από μέλισσα ή σφήκα προκαλεί φυσιολογικά στο σημείο του τσιμπήματος μία μικρή αντίδραση ( ερυθρότητα , πόνο και ήπιο οίδημα ). Στα ευαισθητοποιημένα άτομα μπορεί να προκληθεί εκτεταμένη αντίδραση ( π . χ . πρήζεται όλο το χέρι και ας έχει τσιμπηθεί στο δάκτυλο ), ή μπορεί να εμφανισθεί κνίδωση σε όλο το σώμα ή να εμφανίσει το άτομο αλλεργικό shock ( καθολική κνίδωση , δύσπνοια , βράγχος φωνής , πτώση της πίεσης , απώλεια των αισθήσεων , κλπ ). Τα άτομα με γνωστή ευαισθησία στο δηλητήριο των Υμενοπτέρων πρέπει να διδαχθούν πως θα αντιμετωπίσουν ένα πιθανό αλλεργικό shock και να λαμβάνουν μέτρα προφύλαξης .
Τροφική Αλλεργία
Σε κάποιες περιπτώσεις το αίτιο του αλλεργικού εξανθήματος είναι η κατανάλωση κάποιας τροφής . Οι « ένοχες » τροφές είναι συνήθως τα θαλασσινά ( ψάρια και οστρακοειδή ) και από τα φρούτα κυρίως το ροδάκινο , το σταφύλι και τα σύκα , χωρίς όμως να αποκλείονται τα υπόλοιπα . Οι τροφές μπορεί να προκαλέσουν από απλή φαγούρα στο στόμα και χείλη μέχρι αλλεργικό shock . Για την τροφική αλλεργία η μόνη αγωγή είναι η πρόληψη , αφού βεβαίως διαπιστωθεί η ένοχη τροφή . Πρέπει επίσης να τονισθεί ότι άτομο που εμφάνισε αλλεργικό shock σε κάποια τροφή και για χρόνια δεν ξαναέφαγε , απαγορεύεται να πειραματισθεί μόνο του .
Θα πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας την πιθανότητα το εξάνθημα να οφείλεται σε φωτοευαισθησία , λόγω έντονης έκθεσης στον ήλιο , σε χρήση φαρμάκου ή σε λοιμογόνο παράγοντα . Εξάνθημα που γίνεται αιμορραγικό – δεν ασπρίζει παροδικά κατά την πίεση με το δάχτυλο , φαίνεται σαν μελανιά – πρέπει να εκτιμάται από γιατρό άμεσα .
63