Mechanic 101 Sayımız | Page 48

MECHANIC | 101 . SAYI | MAYIS 2022
haber

Yaşanabilir Bir Gelecek İçin Daikin Çalışmaya Devam Ediyor

DAIKIN Türkiye , ‘ Net Sıfır Karbon Ayak İzi ’ hedefini misyon edinirken sürdürülebilir bir gelecek için karbon ayak izini telafi edecek yeni projeler geliştiriyor . “ Doğaya Can Ver ” sloganıyla oluşturulan Daikin Ormanı projesinde yeni bir faza geçildiğini belirten Daikin Türkiye CEO ’ su Hasan Önder , mevcut araç filosunun 1 yılda saldığı karbondioksitin karşılığında 56 bin fidan dikerek karbon ayak izini bertaraf etmeyi amaçladıklarını söylüyor . Bunun yanı sıra 2021 yılı mart ayında 1 milyon ağaç dikme projesini başlattıklarını belirten Önder , “ Daikin Ormanları kuruyoruz . Şirketimiz bu kapsamda projenin ilk etabı için Ege Orman Vakfı ile iş birliği kurarak , İzmir Kınık bölgesinde 30 bin adet fidan bağışı ile birinci faz hedefini gerçekleştirdi . Böylece yaklaşık 12 bin ton karbondioksit eşdeğeri sera gazı emisyonu denkleştirildi . Daikin Türkiye olarak projeyi tüm paydaşlarımızla birlikte yürüterek farkındalığı artırmayı da hedefliyoruz . Bu amaçla her bireysel ev tipi ürün müşterimiz adına bir fidan bağışı yapıyoruz ” diye konuşuyor .
Temiz enerji ve sürdürülebilirlik konusunda hassasiyet gösteren Daikin Türkiye , Hendek ’ teki fabrikasının enerjisini üretmek üzere 2020 yılının temmuz ayında 5.784 kWp güç kapasitesine sahip olan GES projesini devreye aldı . Yatırım maliyeti 3 milyon dolar olan bu sistem , kurulduğundan bugüne toplam 9.430 MWh enerji üreterek harcanan enerjinin yüzde 75 ’ ini karşılamış oldu . Bunun yanı sıra 110 bin ağacın kurtarılmasını , 5 bin 850 ton karbondioksit emisyonu tasarrufu sağlayarak sürdürülebilirlik konusunda güzel bir örnek oluşturdu . GES sistemi , 2021 yılında ise 6.086 MWh enerji üreterek tesiste tüketilen enerjinin yüzde 79 ’ ini sağladı . Böylece yaklaşık 71 bin ağaç kurtarılmış ve 3 bin 770 ton karbondioksit emisyonu tasarrufu yapılmış oldu .
15 BİN 400 METREKÜP SU TASARRUFU SAĞLANDI
5 yıllık periyotlarda somut çevresel hedefler belirleyen Daikin Global , üretilen atık su tüketimi , karbondioksit emisyonu ve uçucu organik karbonda 2030 yılına kadar yüzde 15 azaltım hedefliyor . Bu kapsamda 2015 yılında ilk defa “ Yeşil Kalpli Fabrika ” belgesini alan Daikin Türkiye Hendek Üretim Tesisi ’ nde ters ozmos atık suyu ham su tankına alınıp tekrar kullanılarak yıllık 15 bin 400 metreküp su tasarrufu sağlandı . 450 watt ’ lık halojen armatürler 130 watt ’ lık LED armatürlerle değiştirilerek aydınlatmada yüzde 70 tasarruf edildi . Radyant ısıtıcılarda çift kademeli ve zaman ayarlı çalışma sistemine geçilerek yüzde 30 oranında doğal gaz tasarrufu sağlandı . Üretim tesisine inşa edilen çatı güneş enerji santrali ( GES ) projesi ile tesisin elektrik ihtiyacının yüzde 90 ’ ı yenilenebilir elektrik üretiminden karşılanmaya başlandı . Böylece yıllık 6 bin 500 MWh elektrik tasarrufu ve yaklaşık 4 bin 29 ton karbondioksit azaltımı sağlandı . Klima üretiminde , küresel ısınma potansiyeli (“ GWP ”) değeri 2.088 olan R410A gazından , bu değerin 3 ’ te biri büyüklüğünde ( GWP 675 ) olan R-32 gazına geçildi . Karton ambalajlar yerine yeniden kullanılabilir ambalaj kullanımı ile ayda 10 ton atığın önüne geçildi . Sosyal sorumluluk projesi kapsamında tekrar kullanılabilen bez çanta dağıtılarak plastik ve kâğıt poşet kullanımının önüne geçildi .
513 TON ATIK GERİ KAZANILDI
Sıfır atık konusunda hassas olan Daikin Türkiye , ÇEVKO Vakfı üyeliğiyle ürün ambalajlarından kaynaklı çevre kirliliğini engelleme çalışmalarına katıldı . Yurt içinde piyasaya sürülen ürünlerden kaynaklanan 178 ton plastik , 335 ton karton ambalaj atığı olmak üzere toplam 513 ton atık piyasada toplatılarak geri dönüşüme kazandırıldı . Daikin Türkiye ’ de üretimden kaynaklı atıkların geri kazanımı ve dönüşümünün lisanslı firmalar aracılığıyla sağlandı . 2020 yılında bin 658 ton metal ve bin 783 ton ambalaj atığının lisanslı firmalar aracılığı ile geri dönüşüme gönderildi . 51 ton kâğıt ve 82 ton tehlikeli atık ise lisanslı firmalar aracılığıyla enerji geri kazanımında kullanıldı .
R-32 SOĞUTUCU AKIŞKAN İLE VERİMLİLİK ARTTI
Alternatif soğutucu akışkan arayışında ; akışkanın ozon tüketme potansiyeli ( ODP ), küresel ısınma potansiyeli ( GWP ), enerji verimliliği , güvenlik , maliyet etkinliği gibi birçok faktörü etkiliyor . R-32 soğutucu akışkanının klimalar ve ısı pompaları için en dengeli çözüm olduğu ise artık bütün dünyada kabul görüyor . Yüksek enerji verimliliği sağlayan ve ozon tabakasına zarar vermeyen R-32 soğutucu akışkanının GWP değeri , R-410A ’ nın sahip olduğu GWP değerinin yalnızca üçte biri . Tek bileşenli bir akışkan olması nedeniyle geri dönüşümü ve yeniden kullanımı kolay olan R-32 soğutucu akışkanını ve bu akışkan için özel olarak geliştirdiği kompresörü konut tipi klimalara adapte eden Daikin , hali hazırda R-32 ’ yi split klimalar , multi split klimalar , ticari klimalar , ısı pompaları , Chillerler ve VRV sistem klimalarda kullanıyor . Daikin Türkiye Deneyim Merkezi ’ nde düzenlenen tüm sektörel etkinliklerde de bu konu paylaşılarak bilinç düzeyini artırmayı hedefliyor .
46 | MECHANIC