Patru medalii pentru elevii români la Olimpiada Internațională de Științe ale Pămantului
Lotul olimpic al Romaniei a cucerit o medalie de aur( punctaj maxim), trei medalii de bronz si un premiu special pentru proiecte la a V-a editie a Olimpiadei Internationale de Stiinte ale Pamantului( International Earth Science Olympiad – IESO), in 2011. Concursul s-a desfasurat in perioada 5-14 septembrie, la Modena( Italia).
Competitia consta in doua probe, una teoretica si alta practica. Anul acesta au participat 104 elevi din 34 de tari. Rezultatele obtinute de Romania la a doua participare in cadrul Olimpiadei Internationale de Stiinte ale Pamantului sunt: o medalie de aur( David Cristian Calin, clasa a IX-a, Colegiul Costache Negruzzi din Iasi, punctaj maxim), o medalie de bronz( Ana Maria Istrate, clasa a XI-a, Colegiul National Emil Racovita din Iasi), o medalie de bronz( Petruta Chersunaru, clasa a X-a, Colegiul National Nicolae Balcescu din Braila), o medalie de bronz( Vlad Moisoiu, clasa X-am Grupul Scolar Korosi Csoma Sandor din Covasna), un premiu special pentru proiecte( obtinut de Vlad Moisoiu). In cadrul olimpiadelor internationale desfasurate vara aceasta, elevii romani au obtinut 44 de medalii, la materiile: informatica, matematica, fizica, chimie, biologie sau geografie. Cateva dintre rezultatele obtinute de Romania anul acesta, la olimpiadele international, sunt: geografie – 2 medalii de argint la Olimpiada Internationala de Geografie Central-Europeana – CERIGEO; informatica – 15 medalii( doua de aur, sapte de argint, sase de bronz) la Olimpiada Balcanica de Informatica pentru juniori si seniori; pluridisciplinara – 12 medalii( patru de aur, sase de argint si doua de bronz) la Olimpiada Internationala Pluridisciplinara Tuymaada; matematica – 6 medalii( una de aur si cinci de argint) – Olimpiada Internationala de Matematica; fizica – 5 medalii( doua de aur si trei de argint) la a 42-a editie a Olimpiadei Internationale de Fizica; chimie – 4 medalii( trei de argint si una de bronz) la Olimpiada Internationala de Chimie; biologie – 2 medalii( ambele de argint) la Olimpiada Internationala de Biologie.
Povestea premiată a integrării unui tânăr român
Premiul întâi a secțiunii dedicată tinerilor a celei de-a cincea ediții a Festivalului Italian al Cinematografiei Sociale a fost câștigat de scurtmetrajul „ Essere Cyprian”, „ A fi Ciprian”, realizat de elevii liceului G. Galilei din comuna Poppi, Arezzo. Tema filmatului este de mare importanță socială: integrarea imigranților care trăiesc în mici localități. Mai exact, cele zece minute ale scurtmetrajului descriu prietenia între Ciprian și Lisa, punând în evidență dificultatea integrării tinerilor imigranți.
Ciprian este un tânăr român venit în Italia de câțiva ani împreună cu mama sa, cea care a ales această cale împinsă de speranța fiecărui imigrant de a găsi un loc de muncă și o viață mai bună. Lisa, în schimb, este o elevă care provine dintr-o familie din înalta societate, care întâmpină dificultăți în lupta de a se elibera de prejudecăți. Relația lor de prietenie se construiește în timp și cu greu din cauza neîncrederii în“ străin”. O poveste cu final fericit, căci sentimentul pozitiv câștigă, trecând peste toate obstacolele.
Pentru realizarea acestui filmat au muncit un grup de elevi din ultimii trei ani de liceu, îndrumați de profesoarele Maria Giannini și Alessandro Ristori și ajutați de diferiți profesioniști. Această experiență, pe lângă a-i învăța pe tineri diversele tehnici cinematografice, a dus la o strânsă colaborare și cu familiile și administrațiile comunale.
8