Editorial
Piaţa muncii din România
Anual peste 600.000 de studenţi absolvesc şcoli superioare de învăţământ. S-ar putea spune că ne confruntăm cu o inflaţie de specialişti în IT, comunicare, doctori, avocaţi şi ingineri. Cu toate acestea, România se află la coada clasamentului în topul ţărilor europene la capitolul angajări.
Deşi România ofera peste graniţă un număr masiv de specialişti sau de absolvenţi de elită, totuşi propria ţară nu reuşeşte să ofere şi angajatori. Într-o reflux de locuri de muncă şi o criză economică devenită o situaţie de facto în ţările baltice, statisticile arată că tot mai mulţi tineri optează pentru un loc de muncă în afara graniţelor.
Condiţiile remunerării, avantajele, comisioanle, asigurările de sănătate şi de viaţă înglobează în termeni scurţi motivele pentru care absolvenţii aleg străinătatea în detrimentul ţării mamă. Totuşi, există zone de activitate autohtone care nu pot fi de neglijat, precum online-ul. eMAG sau liderul constant al pieţei de comerţ online din S-E Europei- a adaptat permanent serviciile realitaţii pieţei la orientarea către client.
Echipa eMAG caută la nivel naţional pentru filialele din Bucureşti, Braşov, Timişoara şi Iaşi director de vânzări şi strategic planner. Cei care doresc a se alătura echipei, îşi pot trimite CV-ul la adresa hr @ emag. ro. până la data de 28.05.2013.
O altă zonă productivă din punctul de vedere al raportului cerere-ofertă de resurse umane este cea de marketing. Cei de la IBM( care oferă şi training) sunt în căutare de marketing operation specialist, market segment management specialist, social media specialist şi digital marketing specialist. Un ultim angajator de top e reprezentat de Unilever care oferă un post de leader programme în timpul sezonului cald. Procesele de selecţie sunt simple şi fără echivoc: pe baza şcolilor superioare absolvite şi a experienţei acumulate în perioada studenţiei( volunteering). Cert e că niciun târg de joburi organizat nu face minuni şi nici 3 angajatori de top nu atenuează efectele inflaţiei de pe piaţa muncii româneşti. Cert e că niciun târg de joburi organizat nu face minuni şi nici 3 angajatori de top nu atenuează efectele inflaţiei de pe piaţa muncii româneşti. E nevoie de o ofertă solidă care să recompenseze cunoştinţele angajatului şi să îi acopere nevoile, astfel încât să existe un raport echitabil între ceea ce se oferă şi ceea ce se primeşte.
Andreea Gurban
14