Master Stories 1 | Page 11

Interviu

Geniul român care a cucerit America uimește din nou
Geniul informaticii din Râmnicu Vâlcea, Ionuț Budișteanu, cucerește din nou America. Elevul a obținut marele premiu și medalia de aur la cea mai mare competiție preuniversitară de știință și inginerie din lume. Invenția sa: o mașina care ar putea fi condusă de un nevăzător.
Ionuţ a câştigat patru premii la Intel International Science and Engineering Fair( Pittsburgh, SUA), una dintre cele mai importante competiţii de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată liceenilor. Tânărul a participat cu un proiect bazat pe inteligenţă artificială, care îi ajută pe nevăzători“ să vadă” cu ajutorul limbii.
De altfel, Ionuţ Alexandru Budişteanu a fost prezent la premierea“ Nobel” în informatică, ACM Award ceremony, unde s-a acordat premiul Turing.“ Desigur, nu l-am câştigat eu, dar s-au acordat 12 alte premii şi unul dintre ele a fost câștigat de mine”, a declarat Ionuţ.
Ionuţ e calificat la: INEPO Euroasia – International Environmental Project Olypiad, Baku, Azerbaijan, Aprilie 2013, International Sustainable World( Engineering, Energy & Environment) Project Olympiad, Houston, Texas, USA, Mai 2013, Intel International Science and Engineering Fair, Phoenix, Arizona, Mai 2013.
Proiectul său poate revoluționa lumea: o mașină care să folosească un radar minimalist și camere video, montate pentru a recunoaște imagini, marcaje, semne de circulație și posibile obstacole. O astfel de mașină ar putea fi condusă de un nevăzător sau de o persoană cu handicap locomotor. Ionuț este pasionat de inteligența artificială și muncește 14 ore pe zi. El este singurul elev din lume care deține un premiu Turing, echivalentul Premiului Nobel în domeniul calculatoarelor.
A câştigat sute de premii şi a reuşit să impresioneze pe toată lumea. E autodidact şi recunoaşte că a aplicat la mai multe universităţi din Statele Unite ale Americii, dar nu exclude posibilitatea de a rămâne în ţară. Ionuţ Alexandru Budişteanu este, la doar 18 ani, un geniu al informaticii.
Ionuţ Alexandru Budişteanu este din Râmnicu Vâlcea şi urmează cursurile la Liceul Tehnologic Oltchim. La doar 18 ani, tânărul are în palmares sute de premii. Numai ultimele două luni a participat la Taiwan International Science Fair, unde s-a clasat al treilea şi la Intel Eco-Ukraine unde a obţinut locul II.
Tânărul a primit o bursă de 40.000 de dolari din partea IEEE,“ cea mai mare asociaţie electronică din lume”. După finalizarea clasei a XII-a, Ionuţ ar putea studia la orice universitate din Statele Unite ale Americii.
Uneori, părinţii nu-l pot susţine financiar.“ Din cauză că părinţii mei au anumite probleme financiare nu voi putea participa la concursul din Azerbaijan. În principiu ajung la toate concursurile. Sunt oameni care au fost alături de mine de la început, dintre care se numără Fundaţia Dan Voiculescu, al cărui bursier sunt de patru ani, Consiliul Judeţean, Unesco România, ForumIT şi mulţi alţii”, a precizat Ionuţ.
Ionuţ Budişteanu a explicat ce înseamnă de fapt maşina autonomă.“ O maşină autonomă este un self driving car. Cel care a făcut primul self-driving car( o maşină care se conduce singură) şi a primit recunoaşterea mondială este profesorul universitar Sebastian Thrun de la Universitatea Stanford. El a făcut două cursuri în ultimul an, despre cum este făcută o astfel de maşină. Eu am făcut cele două cursuri online şi încerc să îmi fac propria mea maşină. Cursul prezintă sumar şi este doar o introducere în domeniu. Maşina mea are multe softuri cu Inteligenţă Artificială şi ceva device-uri hardware. Unele dintre probleme le-am depăşit, unele le pot depăşi şi unele sunt încă în lucru”.
Dintre acestea, tânărul a amintit recunoaşterea semnelor de circulaţie folosind Reţele Neuronale Artificiale- realizat, 100 %, upgradarea semnelor de circulaţie folosind un GPS într-o bază de date ca o hartă de semne de circulaţie.
11